Nejoblíbenější zelenina v Lidlu za 6 Kč/ks. Jinde dáte 2x tolik a brzy nebude
Pořídit v zimních měsících zeleninu za příznivé ceny není pokaždé úplně snadné. Můžete ale podstatně ušetřit, pokud budete sledovat akční nabídku jednotlivých řetězců. Lidl například nyní nabízí jeden základní druh zeleniny, který nechybí snad v žádné lednici, za neobvykle nízkou cenu.
Lidé mají k zelenině různý vztah. I pokud jsou zrovna ten typ, který jí příliš neholduje, některé druhy najdeme v lednici téměř každého. Kromě kořenové zeleniny, kterou často potřebujeme do polévky, to jsou rozhodně rajčata.
A právě rajčata si nyní můžete koupit v obchodech řetězce Lidl za velmi zajímavou cenu. Ve většině obchodů se v současnosti pohybuje kolem 65 korun, není ale výjimkou, že se vyšplhá ještě výš. Můžeme tak vidět i cenovky, které uvádí třeba 80 korun za kilogram.
Lidl ale nyní rajčata nabízí za cenu 49,90 korun. Pokud jste držitelem věrnostní karty Lidl Plus, můžete navíc zaplatit ještě méně, a to 44,90 korun. Pokud budeme předpokládat, že jedno rajče váží zhruba 40 – 50 gramů, jednoduchým výpočtem dojdeme k tomu, že cena jednoho rajčete činí přibližně 6 korun.
Tato slevová akce pochopitelně nebude trvat věčně. Spuštěna byla ve čtvrtek 6. února a končit bude 9. února, tedy v neděli. Pokud se tedy chystáte na pravidelný sobotní nákup, zvažte, zda se nezastavit právě v Lidlu.

Rajčata původně vypadala jinak, než jsme zvyklí
Rajče je naprosto notoricky známá zelenina a nejspíš bychom jen těžko našli člověka, který nikdy žádné neviděl. Věděli jste ale, že původní rajčata vypadala úplně jinak, než ta, co si dnes můžeme koupit v supermarketu? Rajčata, která původně rostla v Jižní Americe, byla spíše oválná a žlutá. Červenou barvu získala teprve postupem času pomocí šlechtění. Ostatně italský pojem „pomodoro“, který označuje rajče, v doslovném překladu znamená „zlaté jablko“.
Možná nevíte, že v přírodě mají rajčata funkci jakéhosi rostlinného lékaře. Pokud se s ní seznámíte, můžete ji později využít na své vlastní zahrádce. Jistě si vybavíte rajčatové stonky a listy, které, jednoduše řečeno, příliš nevoní. Kromě lidí ale páchnou také dalším tvorům, například housenkám, běláskům nebo mšicím. Proto je jejich aroma odpuzuje a tím pádem jsou rostliny v jejich blízkosti v bezpečí. Někteří zahrádkáři toho využívají a pod rajčatové keře sází například bylinky, salát nebo kopr.
Rajčata máme většinou spojená s italskou kuchyní. Ve skutečnosti ale Italové nejsou ani největším producentem, ani konzumentem rajčat. Dokázali byste odhadnout, který stát v současnosti vede? Je to Čína. Každoročně se zde vypěstuje přes 60 milionů tun rajčat. Část z nich se zkonzumuje přímo zde, ale kromě toho se jedná také o vývozní artikl. Dalším státem, kde se rajčata hojně pěstují, je Indie. Tam je možné sehnat mnoho různých druhů rajčat. Některá jsou určena čistě jako zeleninová obloha – to se týká hlavně sladkých cherry rajčátek, jiná se používají k přípravě omáček.

Jíst rajčata v minulosti lidi děsilo k smrti
Do Evropy se rajčata dostala v 16. století, kdy je přivezli španělští dobyvatelé. Ve skutečnosti se ale začala běžně jíst až o tři sta let později. Původně byly totiž keře vysazovány spíše jako kuriozita a okrasná rostlina. Z původní žluté se stala červená barva, a to pomocí šlechtění. Bohužel právě jasně rudá barva byla jedním z důvodů, proč se lidé dívali na rajčata s nedůvěrou.
Evokovala v nich totiž prudký jed a někteří dokonce věřili, že se z důvodu barvy jedná vysloveně o ďábelskou rostlinu. Kromě toho se v 18. století objevilo několik případů aristokratů, u kterých se po konzumaci rajčat objevily příznaky otravy. Brzy se ovšem přišlo na to, že na vině je cínové nádobí, které se tehdy v bohatších domácnostech používalo. PProtože má rajče kyselé pH, došlo při kontaktu k chemické reakci a z talířů se začalo uvolňovat olovo. Chudí tak byli v naprostém bezpečí. Používali totiž většinou dřevěné misky, a tak jim žádné podobné riziko nehrozilo.