Lidé z Penny odcházejí s platy vajec. Takhle nízká cena nebyla ani za komančů
Nebývale vysoké ceny této základní potraviny nutí zákazníky bedlivě sledovat akční nabídky řetězců. Pokaždé, když se v obchodech vejce objeví v akci, rychle se po nich zapráší.
Devastující epidemie ptačí chřipky, nedostatek nosnic, dražší krmiva a ústup od klecových chovů způsobuje, že se vejce prodávají za historicky nejvyšší ceny. Průměrná cena běžného vejce v supermarketu se pohybuje v rozmezí 6 až 8 korun. Lidem, kteří nejsou ochotni akceptovat astronomickou cenu vajec, tak nezbývá než trpělivě vyčkávat na slevy.
Celosvětový problém
Vejce nedosahují historických maxim pouze v Česku. Problém nedostatku a vysokých cen se týká prakticky celého světa. Nejdramatičtější je situace ve Spojených státech, kde se cena vajec dokonce stala politickým tématem. Na vině je především ptačí chřipka, kvůli které jen v USA museli vybít 170 milionů slepic. Akutní nedostatek, kdy cena za jedno vejce dosahuje v přepočtu 11 korun, řeší Američané importem například z Itálie – to ale zvyšuje tlak na evropský trh.

Limit tři plata na osobu
Rušno bude tento týden především v řetězci Penny, který v akci nabízí plato čerstvých vajec velikosti M za 129 korun. Jedno vejce tak v průměru vychází na 4,33 Kč. Nákup je omezen na tři plata na osobu, aby se zabránilo spekulacím. Průměrný Čech zkonzumuje čtyři až pět vajec týdně, což představuje cca 15 kilogramů ročně. Celosvětově tak v konzumaci patříme k průměru – s Číňany, Japonci nebo Mexičany se nemůžeme srovnávat. Tamní spotřeba na hlavu totiž dosahuje 20 kilogramů ročně.
Česko není soběstačné
„Vejce zdražila z důvodu nedostatku nosnic v Evropě a světě kvůli utracení nakažených hejn ptačí chřipkou,“ vysvětluje předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá. Hlavní příčinou zdražení byla podle ní situace v zahraničí – zejména výpadek produkce v USA. Česko není soběstačné – asi 17 % vajec dováží. Cenu proto určuje evropský trh, který je nestabilní. „Navíc začátkem roku vzrostly ceny krmiv a domácí situaci komplikují i přestavby technologií na bezklecové systémy,“ dodává Dlouhá. „Dražší krmiva, ptačí chřipka, přechod z klecových chovů – to jsou věci, co se dějí kontinuálně,“ potvrzuje analytik Petr Havel a dodává varování: „Zdražování bude, jde jen o to, aby bylo únosné.“ Havel zároveň připomíná, že Česko patří mezi pět zemí EU s nejrychlejším růstem cen v posledních pěti letech – a co je horší, ceny se u nás výrazně hýbou nahoru i dolů, což z pohledu spotřebitelů působí nejistotu.
Klecový chov bude v Česku zakázán
Od začátku roku 2027 bude v Česku zakázáno chovat slepice v klecích. Parlament schválil konec této praktiky už v roce 2020. Supermarkety se navíc zavázaly, že klecová vejce přestanou prodávat už během roku 2026. Tuzemští drůbežáři ale varují, že s koncem klecových chovů přijde nový problém – levná vejce z dovozu. Do Česka by se mohla začít ve velkém vozit vejce z klecí ze zemí, které zákaz nepřijaly, například z Polska, Lotyšska nebo Ukrajiny. Přestože je supermarkety zřejmě nezařadí do nabídky, v potravinářském průmyslu mohou nahradit domácí produkci – třeba v pečivu nebo polotovarech.