EU chce Čechům zakázat nejoblíbenější kávu. Tento druh už si v Lidlu ani Penny nekoupíte
Evropská unie se rozhodla skoncovat s jednorázovými obaly, které zahlcují životní prostředí. Opatření se tak dotkne i oblíbeného stylu servírování kávy. Opatření mají platit od poloviny roku 2026 a významně změní, jak pijeme a nakupujeme kávu nejen v obchodech, ale i v kavárnách nebo hotelech.
Evropská unie schválila v prosinci 2023 nové nařízení známé jako PPWR (Packaging and Packaging Waste Regulation), které výrazně omezuje používání jednorázových obalů. Od srpna 2026 zmizí z trhu řada výrobků v malých baleních, což se zásadně dotkne i kávy, především té instantní v jednorázových sáčcích. Ty jsou dnes běžnou součástí nejen domácností, ale i kanceláří nebo hotelů. Důvodem je obrovské množství odpadu, který tyto obaly generují a nízká šance na jejich efektivní recyklaci. EU chce tímto krokem přimět spotřebitele i výrobce, aby přešli na udržitelnější formy balení.

Konec smetánky s cukříkem
Zcela zmizet by měly nejen jednorázové porce rozpustné kávy v sáčcích, ale i populární balení typu „3v1“, která kromě kávy obsahují i cukr a sušenou smetanu. Tyto produkty jsou sice pohodlné, ale zároveň patří mezi jedny z nejvíce problematických z hlediska odpadu. Podle nového nařízení mají zmizet i jednotlivé sáčky s cukrem nebo smetanou, které dostáváme ke kávě v restauracích, kavárnách či na čerpacích stanicích. V praxi to znamená, že zákazníkům už nebudou nabízeny malé obaly, ale například větší dávkovače nebo možnost použít vlastní nádobu.
Kapsle zatím zůstávají
Jednorázové obaly jsou pevně zakořeněné i v moderní kultuře pití kávy. Typicky třeba v podobě kapslí do kávovarů. Kapsle zatím zůstanou povoleny, protože jsou často vyrobeny z hliníku nebo jiných recyklovatelných materiálů a výrobci u nich prokazatelně investují do recyklačních systémů. Kapslová káva se tak zatím zachrání díky lepší recyklovatelnosti, ale do budoucna se může stát terčem dalších regulací, pokud se ukáže, že i zde dochází k nadměrnému plýtvání nebo k neefektivnímu sběru použitých kapslí. Spotřebitelé se tak mohou připravit na vyšší nároky i u tohoto typu kávy.
Hrozí zdražení kávy i větší plýtvání
Jedním z hlavních argumentů kritiků nového nařízení je obava ze zdražení potravin a z většího plýtvání. Jednorázové porce mají totiž výhodu v přesném dávkování, kdy člověk spotřebuje jen to, co doopravdy potřebuje. U větších balení může dojít k tomu, že část produktu vyprchá nebo se vyhodí. Obchodníci a hotely navíc budou muset investovat do nových řešení, jako jsou zásobníky nebo vratné obaly, což se může promítnout do cen pro koncové zákazníky. Zvláště pro malé podniky může být tato změna nákladná a náročná na implementaci.

Odpovědnost za životní prostředí
Češi patří mezi milovníky kávy a spotřebují jí průměrně více než 3 kilogramy ročně na osobu. Oblíbené jsou přitom nejen čerstvě pražené zrnkové kávy, ale i levnější varianty v jednorázových baleních, které nyní čeká zákaz. Káva v sáčcích byla dlouho synonymem pohodlí, kdy stačilo sáček otevřít, zalít, vyhodit. Nově si ale budeme muset zvyknout na jiné způsoby přípravy. Budeme muset nakupovat větší balení nebo přejít na jiné druhy kávy. Tento krok je součástí širší snahy EU přimět obyvatele k zodpovědnější chování vůči životnímu prostředí.
Budoucnost patří znovupoužitelným obalům
Jedním z hlavních cílů nové legislativy je přechod na obaly, které lze znovu použít. Podniky v pohostinství budou muset umožnit zákazníkům využít vlastní hrnky či nádoby a to i při nákupu s sebou. Supermarkety budou muset u vybraného sortimentu zajistit opakovaně plnitelné obaly a podílet se na jejich sběru a mytí. Výrobci kávy tak čelí další zásadní výzvě, jak přizpůsobit své produkty novým pravidlům bez ztráty pohodlí, na které jsou zákazníci zvyklí. Zda se jim to podaří, ukáže až realita po roce 2026.