Obloukem se ráno vyhněte této „zdravé“ snídani. Právě se zjistilo, že po ní akorát přiberete
Při dodržování diety je nutné začít kvalitní snídaní. Mnoho lidí ale dělá jednu drobnou, leč zásadní chybu, kvůli které je dieta neúčinná. Přitom jde o dodržování jednoduchého pravidla, které znamená razantní omezení cukru. Která potravina se tedy tváří jako zdravá a dietní, ale přitom jen zvyšuje hladinu cukru?
Přidané cukry jsou zlo pro každého dietáře. Nachází se i ve výrobcích, o kterých si myslíme, že nám pomohou zhubnout. Zdání ale klame.
Jak by měla vypadat ideální dietní snídaně
Dietu si může každý stanovit sám, ale také je vhodné ji konzultovat s odborníkem, například výživovým poradcem. Každý totiž potřebuje úplně něco jiného a to, co sedne například nějaké celebritě, neznamená, že to sedne i vám. Často totiž jde o diety, na základě kterých má jednotlivec nejen zhubnout, ale také se například dostat do fyzické formy. Rozhodně se tedy nevyplatí opakovat po ostatních, nicméně i tak existují základní principy, které může dodržovat každý.
Snídaně je nejdůležitější částí dne. Dodá vám dostatek energie a zajistí svěží start. Měla by obecně pokrýt 20 až 30 % denního energetického příjmu. Také při ní nezapomeňte na pitný režim, který je po mnoha hodinách spánku nutný a tělo osvěží. Nejlepší variantou je čistá voda a káva, čaj nebo džus jen jako doplněk.
- Bílkoviny, sacharidy a zdravé tuky: Bílkoviny jako vejce, bílý jogurt, tvaroh, drůbeží maso a ořechy podporují správnou funkci metabolismu a chrání svalovou hmotu. Sacharidy, které jsou obsažené v ovesných vločkách a celozrnném pečivu, udržují stabilní energii po celý den. Tělo se ale neobejde ani bez tuků, proto je důležité dostat do sebe ty zdravé pomocí ořechů, semínek, kvalitních rostlinných olejů (řepkový a extra panenský olivový).
- Vláknina: Tato složka pomáhá zpomalovat trávení a dobře reguluje celkovou hladinu cukru. Díky tomu se dostavuje pocit sytosti. Vlákninu obsahuje celozrnné pečivo, ovesné vločky, ale i ovoce, zelenina a semínka (chia, lněné semínko).
- Ovoce a zelenina: Samotné ovoce se zeleninou doplňují tělu i potřebné vitamíny, minerály a antioxidanty. Nejlepší jsou banány, grapefruit a ze zeleniny v podstatě vše. Naši předci v hojné míře jedli i sušené ovoce. Například sušené švestky mohou být dobrým zdrojem železa.

Záludnost mléčných výrobků
Jogurty patří ke zdravé snídani. Záleží ale na tom, v jaké podobě. Velká část dietářů si myslí, že dietní je jakýkoliv jogurt. Čistý ano, ale ovocné nebo čokoládové jogurty obsahují velké množství přidaného cukru. To potvrzují všechny aktuální studie a odborníci na výživové poradenství. Údajně jde o hodnoty mezi 10 až 14 gramů cukru na 100 gramů jogurtu. Ideální množství je přitom 5 gramů cukru na 100 gramů jogurtu.
Po jejich pozření si celou dietu narušíte, protože jde o rychlé cukry, podobně jako kdybyste vypili plechovku Coly nebo snědli čokoládovou tyčinku. A platí to pro všechny mléčné výrobky, včetně kefírů.

Ne každý má rád čistý bílý nebo řecký jogurt jen tak. Naštěstí existuje velké množství variant, jak si ho dochutit. Použít lze med, stévii jako přírodní sladidlo, ale také velké množství sladkého ovoce, například banán, jahody nebo borůvky. Přidat můžete oříšky.
Ať už se pustíte do jakékoliv dietní snídaně, mějte na paměti, že by měla být bohatá na suroviny a vyvážená. Výživoví poradci například nedoporučují zaměřit se jen na jednu potravinu. Příkladem jsou zejména cereálie, které obsahují vysoké množství sacharidů. To pro tělo může znamenat až příliš mnoho energie, takže při jejím nedostatku bude únava rychlejší a větší.
Zdroje: ireceptar.cz, kondice.cz, idnes, kaloricketabulky