Češi nesou z Penny plné tašky kávy. Jinde za 600 Kč, v Penny za hubičku
Ceny kávy šly nahoru. Nejedná se však tentokrát o žádnou inflaci nebo postupné zdražování, ale o tvrdá fakta z trhu s komoditami. Cena zelených kávových zrn na světových burzách poskočila v posledních letech o desítky procent. Sucha v Brazílii, problémy s dopravou a rostoucí náklady pražíren, to všechno se podepisuje na ceně kávového sáčku nebo sklenice.
Dnes už není výjimkou, že kvalitní výběrová káva z menších specializovaných pražíren vyjde na 400 až 600 korun za půlkilové balení. A to nemluvíme o exotických single origin odrůdách z limitovaných sklizní, z kterých může káva nejen chutnat pokaždé jinak, ale stát ještě více. Proto mnoho z nás raději sahá po cenově dostupnější instantní kávě, zvláště když se objeví ve slevě, jako teď v Penny. Právě tam se nyní Češi vydávají doplnit své zásoby. Oblíbenou instantní kávu Tchibo Gold Selection Penny nabízí od 24. do 29. dubna za 119 korun místo 289 Kč. To si člověk říká, že by byl blázen, kdyby nevzal aspoň dvě.

Je káva zdravá?
Je to složitý produkt, který může být zdraví prospěšný, ale taky ne, pokud s ní zacházíme špatně. Záleží na způsobu přípravy, množství, kvalitě i individuální snášenlivosti. Káva obsahuje přes tisíc bioaktivních látek. Nejznámější z nich je samozřejmě kofein, který povzbuzuje centrální nervový systém, zlepšuje soustředění a dočasně zvyšuje energetickou hladinu. Vedle kofeinu jsou v kávě i antioxidanty a další látky, které mohou pomoci například s ochranou před oxidačním stresem nebo snižováním rizika některých chronických onemocnění.
Dokonce se mluví i o tom, že káva podporuje dlouhověkost: “V roce 2017 vědci zkoumali souvislost mezi denní konzumací kávy a snížením rizika úmrtí ze všech příčin, jakož i úmrtí na: nemoci srdce a cév, nádorová onemocnění, diabetes, onemocnění ledvin a onemocnění dýchacích cest. V porovnání s osobami, které nikdy nebo jen zřídka pily kávu, bylo u účastníků, kteří vypili jeden šálek denně, zjištěno o 12 % nižší riziko úmrtí. U účastníků, kteří vypili tři šálky kávy denně, bylo riziko úmrtí nižší o 18 %. Výsledky byly stejné pro kávu s kofeinem i bez kofeinu a platily bez ohledu na věk, pohlaví, konzumaci alkoholu nebo kuřácký status,” uvádí na svých webových stránkách nutriční specialistka Margit Slimáková. Káva však může být zdraví prospěšná, pouze pokud ji pijete v rozumném množství, tedy maximálně 3–4 šálky denně. Těhotným a kojícím ženám jsou pak doporučovány nejvíce dvě slabší kávy denně.
Na co si dát pozor
Káva má sice spousty zdraví prospěšných látek, ale na druhou stranu nic se nemá přehánět. Pokud jí budete pít moc, může vám přivodit nespavost, nervozitu, podrážděnost nebo trávicí potíže. Jednu dobu se říkalo, že káva dehydratuje, ale nyní existují názory, že pokud pijete kávu pravidelně, tělo si na její diuretické účinky zvykne a neztrácíte více vody, než přijmete. V každém případě sklenka vody k šálku kávy nikdy neuškodí. Pozor si také dejte na pití kávy nalačno, může zvyšovat kyselost žaludku a dráždit sliznici. A pokud vás trápí vysoký krevní tlak, sledujte, jak na vás kofein působí. U někoho tlak mírně zvýší, s jinými nic nedělá.

Jak si připravit dobrou kávu
Vědecké studie naznačují, že nejzdravější je filtrovaná káva. Metodou filtrace se v ní snižuje množství diterpenů, které jinak mohou ovlivňovat hladinu cholesterolu. Naopak turecká káva může obsahovat těchto látek výrazně víc. Instantní kávy mají všeobecně méně antioxidantů a chuťově se liší od espressa z čerstvě namletých zrn, ale i tak se drží na předních příčkách prodejů.
Když nechcete pít kávu
Pokud vám káva nedělá dobře, existují i jiné cesty. Můžete vyzkoušet třeba zelený a černý čaj, yerba maté, guaranu nebo třeba matchu. Všechny tyto nápoje obsahují kofein a mají mnoho dalších zdravotních benefitů. Například matcha dodává energii pomaleji a stabilněji, yerba maté zase obsahuje hodně antioxidantů. Další možností je bezkofeinová káva, kterou si oblíbili lidé, kteří se vyhýbají kofeinu, ale chuť kávy milují. Při výběru je ale potřeba sledovat, jakým způsobem byl kofein odstraněn. Nejšetrnější metodou je tzv. švýcarský vodní proces, který nezanechává v kávě chemikálie.