Tlačítko, které dokonale propeče maso má každá trouba už 15 let. Češi o něm nemají tušení
Upéct maso se na první pohled zdá takřka jako primitivní úkol. I přesto při tom ale řada lidí chybuje a nakonec není maso rovnoměrně propečené. Stačí přitom správně nastavit troubu.
Dokonale upečeným kusem vepřového anebo drůbeže nepohrdne snad žádný milovník masa. Málokomu se ale daří kuře či vepřovou pečeni upéct tak, aby se daly považovat za perfektně připravené. Pravdou je, že v mnoha případech má maso po vytažení z trouby k oné dokonalosti daleko a je nerovnoměrně propečené.
V případě, kdy jej nebudete péct dlouho, bude na okrajích dobře upečené a šťavnaté, hrozí však, že uvnitř bude ještě syrové. Když jej naopak necháte v troubě delší dobu, bude sice propečené, ale v mnoha částech vysušené. Jak tedy zajistit, aby se maso peklo rovnoměrně? Řešením je jedna z funkcí, kterou má už řadu let prakticky každá trouba.
Změna nastavení
Málokdo ví o tom, jaké funkce jeho trouba vlastně má. A používá proto jen jednu, tu nejosvědčenější – funkci běžného pečení. Při ní se trouba zahřívá jak odspodu, tak odshora. Tento druh pečení se hodí při přípravě nejrůznějších buchet, koláčů, dortů anebo také při zapékání. Na co už ale moc vhodný není, je maso.
Při zapnutí trouby na běžný režim totiž není teplo distribuováno zcela rovnoměrně, což ve finále způsobuje, že je maso pak v některých částech zcela vysušené, zatímco v jiných je jen tak tak bezpečné ke konzumaci. Toho si můžete všimnout převážně u větších kusů masa, hlavně pak například u celého kuřete.
Mnohem lépe uděláte, když troubu namísto běžného pečení pustíte s funkcí horkého vzduchu. Při ní se trouba nahřívá stejně jako u klasického pečení. Rozdíl je ale v tom, že se roztočí i ventilátor umístěný na zadní straně trouby, který následně teplo rozhání po celém prostoru trouby. Díky tomu se maso upeče zcela rovnoměrně, bude šťavnaté a na povrchu zároveň krásně křupavé. Řada modernějších trub je pak opatřena i funkcí s názvem 3D horký vzduch, která je ještě dokonalejší.
Pozor na teplotu
Při používání funkce horkého vzduchu je třeba mít na paměti, že se trouba chová, jako by v ní bylo o 20 °C více než jste nastavili. Z toho důvodu je nutné ji tedy zapínat na nižší teplotu. Je-li v receptu napsáno, že se daný pokrm peče na 200 °C, troubu nastavte na 180 °C. V opačném případě by se mohlo jídlo začít připalovat, zatímco by bylo uvnitř nedopečené.
Příprava masa
Pro ještě lepší výsledek si dejte s masem trochu práce. Vždy byste jej měli před pečením svázat kuchyňskou nití. A to bez ohledu na to, jaké maso zrovna připravujete. Když je svázané, lépe se peče a uchovává si svou šťavnatost. A nezapomeňte jej také vyndat včas z ledničky. Větší kusy klidně i hodinu před pečením. Maso, které má pokojovou teplotu, se při pečení tolik nevysušuje.
V případě kuřete se velmi často stává, že jsou prsa opeřence zcela vysušená a tuhá. Sama o sobě obsahují minimum tuku, a tak ani není divu, že už po chvilce pečení ztrácí šťávu. Tento proces ale můžete jednoduše zpomalit. Jednoduše kuře pečte zády nahoru, čili jej do pekáčku pokládejte prsy dolů.
Investujte do nádobí
Jestliže doma pečete maso často, rozhodně se vyplatí pořídit si vhodné nádobí. Klasický pekáček je sice fajn, ale mnohem lepší je speciální pekáč, na jehož dně je umístěná kovová mřížka. Díky ní zajistíte, že bude maso krásně křupavé kompletně ze všech stran a zespodu nebude nepříjemně mazlavé.
Komu se nechce investovat do pekáčku, může si částečně vypomoci špejlemi. Stačí je umístit pod kuře, aby se přímo nedotýkalo dna pečicí nádoby.