Umělá inteligence radí zemědělcům, jak a kde pěstovat
Stejně jako šéfové mnoha potravinářských firem se i Jeremy Bunch obává dopadu klimatických změn na své podnikání. „Počasí a klima jsou pro naši společnost možná největším rizikem,“ říká šéf americké firmy Shepherd’s Grain. K posílení záložních plánů nyní společnost Bunche využívá softwarový systém s umělou inteligencí nazvaný ClimateAi.
Na základě aktuálních a minulých dat, například ze satelitních snímků a údajů o teplotě a srážkách, a v kombinaci s budoucími prognózami se ClimateAi snaží poskytnout zemědělcům co nejpřesnější, místně přizpůsobené předpovědi počasí, od jedné hodiny až po šest měsíců dopředu.
Poté radí, kdy přesně zasít a sklidit konkrétní plodiny, a předpovídá jejich výnosy.
Společnost Shepherd’s Grain začala ClimateAi používat teprve loni, ale již nyní se touto aplikací řídí většina z více než 40 farmářů.
Himanshu Gupta, výkonný ředitel společnosti ClimateAi se sídlem v San Francisku, říká, že jedním z největších problémů, kterým osivářský průmysl čelí, je, jak rychleji a levněji uvést na trh osivo odolné vůči klimatickým změnám. Říká, že ClimateAi pomáhá těmto firmám zjistit, jak se konkrétní testovací osiva osvědčila v určitém regionu nebo lokalitě. „To může semenářským firmám pomoci zjistit optimální místa pro pěstování osiva.“
'We are creating new crops five-times faster' https://t.co/ZV2Xu9lYCB
— scott hoskisson (@hosskisson) June 14, 2024
Vzhledem k rostoucímu tlaku na plodiny a současně k rostoucímu počtu obyvatel na světě by umělá inteligence mohla být klíčem k vývoji nových odrůd, které by se lépe vyrovnaly s extrémními výkyvy počasí, uvádí BBC.
Americká agrotechnologická společnost Avalo vyvinula brokolici, která roste mnohem rychleji. V Severní Karolíně sídlí společnost, která se zabývá zemědělskými technologiemi neboli „agri-tech“ a rovněž pracuje na vytvoření plodin odolných vůči klimatickým změnám. Využívá k tomu umělou inteligenci, která pomáhá studovat genetiku plodin.“ Společnost Avalo, která spolupracuje se společnostmi v Asii a Severní Americe, pracuje také na tom, aby byla rýže odolnější vůči mrazu a brambory odolnější vůči suchu.
zdroj: BBC