Digitalizace sýru. Čipy v parmezánu mají zabránit jeho padělání
Pravý parmezán je sýr, který má mnoho příznivců po celém světě. Zároveň se jedná o drahý a často padělaný produkt. Konsorcium Parmigiano-Reggiano se s problémem padělaných sýrů potýká již delší dobu a snaží se proti nim bojovat pomocí technologie čipů.
Když mluvíme o padělaných výrobcích, nejčastěji si vybavíme oblečení, elektroniku nebo nářadí. Ukazuje se, že tento problém se týká i potravinářského průmyslu. Italové, kteří jsou zodpovědní za výrobu parmezánu, známého také pod názvem Parmigiano-Reggiano, se snaží proti padělkům bojovat pomocí čipování.
Pravý parmezán pochází z Parmy, Reggio nell’Emilia a okolí. Vyrábějí ho především malá družstva, která sdružují drobné výrobce. Sýr se smí vyrábět pouze z mléka krav z Reggio nell’Emilia, které jsou krmeny podle přísných pravidel, a hotová kola sýra musí zrát nejméně 12 měsíců. To vše se promítá do jedinečné chuti, ale také do nákladů, které mohou výrobci padělaných sýrů obejít.
Jak píše web The Guardian, Italové z konsorcia Parmigiano Reggiano se rozhodli bojovat proti padělkům čipováním originálních sýrů. To by nemělo být překvapením, protože roční prodej padělaných sýrů dosahuje přibližně 1,8 miliardy eur, zatímco rekordní prodej parmezánu v loňském roce činil 2,9 miliardy eur, což je v přepočtu skoro 69 miliard korun.
Výrobci testují čipy o velikosti zrnka soli. Do slupky 120 000 kotoučů parmezánu byly vloženy mikrotranspondéry. Čipy fungují jako trvalé a snímatelné značky potravin. Za jejich výrobu je zodpovědná americká společnost p-Chip Corporation. Jsou vloženy místo etikety s QR kódem a umožňují sledovat sýr od místa jeho původu až ke konečnému příjemci.
Podle slov Nicoly Bertinelliho, předsedy konsorcia Parmigiano-Reggiano, má digitalizace procesu sledování za cíl informovat o hodnotě výrobku na celém světě a odlišit jej od podobných výrobků na trhu, které nesplňují naše přísné požadavky na výrobu a oblast původu.
Mikročipy používané ke sledování mají být bezpečné pro potraviny, ale je nepravděpodobné, že by se daly sníst. Mikrotranspondéry o rozměrech 0,5 × 0,5 mm se vkládají do tvrdé slupky sýra, která je tvořena kaseinem.
Zdroj: The Guardian