Čínští vědci vyrobili škrob z oxidu uhličitého. Proces je podobný jako vaření piva
Podle článku zveřejněného v časopise Science čínští vědci úspěšně syntetizovali škrob z oxidu uhličitého. Pokud se jejich metoda osvědčí ve větším měřítku, mohla by znamenat revoluci jak v zemědělství, tak v úsilí o dosažení uhlíkově neutrální ekonomiky.
Ředitel Institutu průmyslové biologie v Tchien-ťinu Ma Yanhe sdělil médiím, že se jeho pracovišti podařilo navrhnout proces jedenáctistupňové chemické reakce, cestu k fixaci oxidu uhličitého a syntéze škrobu. Čínský vědec vysvětlil, že tento proces je do jisté míry podobný vaření piva, kdy se CO2 redukuje na metanol, který se může přeměnit na škrob.
Roční produkce škrobu v bioreaktoru o objemu jednoho krychlového metru novým postupem odpovídá produkci z třetiny hektaru kukuřice. Podle čínských vědců může tento proces výroby sacharidů ušetřit až 90 % orné půdy a obrovské množství vody, což jsou zdroje běžně používané v zemědělské výrobě. Přestože při pěstování, například kukuřice, dochází také k absorpci CO2 prostřednictvím fotosyntézy, účinnost tohoto přirozeného procesu se odhaduje na pouhá 2 %. Vědci doufají, že jejich metoda bude mnohem účinnější.
Zdroj: globaltimes.cn, Science.com