Brusinky jsou zkrátka superpotravina. Zlepšují paměť, posilují funkci mozku a odvrátí demenci

Podle posledního výzkumu z University of East Anglia (Velká Brigánie), přidání brusinek do vaší stravy může pomoci zlepšit paměť, mozkové funkce a snížit „špatný“ cholesterol (LDL). Nová studie byla zveřejněna 19. května 2022.

Podle webu SciTechDaily, výzkumný tým studoval výhody konzumace jednoho šálku brusinek denně u lidí ve věku 50 až 80 let. Doufají, že jejich zjištění by mohla mít důsledky pro prevenci neurodegenerativních onemocnění, jako je demence.

Vedoucí výzkumu Dr. David Vauzour z Norwich Medical School UEA (Velká Británie) řekl: „Očekává se, že do roku 2050 bude demence postihovat přibližně 152 milionů lidí. Doposud neexistuje žádný známý lék, takže je zásadní, abychom hledali jiná, náhradní řešení v podobě zásahu do životního stylu, jako je například dieta a konzumace potravin, které dokáží snížit riziko onemocnění.“

Potraviny bohaté na antokyany a proanthokyanidiny, které dodávají bobulím červenou, modrou nebo fialovou barvu, zlepšují kognitivní funkce. Brusinky jsou bohaté na tyto mikroživiny a jsou uznávány pro své antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.

Tým vědců chtěl zjistit více o tom, jak mohou brusinky snížit neurodegeneraci související s věkem. Po dobu 12 týdnů zkoumal vliv brusinek na mozkové funkce a cholesterol u 60 kognitivně zdravých účastníků.

Polovina účastníků denně konzumovala lyofilizovaný brusinkový prášek, což odpovídá šálku nebo 100 gramům čerstvých brusinek. Druhá polovina konzumovala placebo.

Studie je jednou z prvních, která zkoumala brusinky a jejich dlouhodobý vliv na kognici a zdraví mozku u lidí. Výsledky ukázaly, že konzumace brusinek významně zlepšila paměť účastníků na každodenní události (vizuální epizodická paměť), nervové fungování a proudění krve do mozku (perfuze mozku).

Doktor Vauzour řekl: „Zjistili jsme, že účastníci, kteří konzumovali brusinkový prášek, vykazovali výrazně zlepšený výkon epizodické paměti v kombinaci se zlepšenou cirkulací základních živin, jako je kyslík a glukóza, do důležitých částí mozku, které podporují kognitivní funkce, konkrétně obnovu paměti. Skupina, která konzumovala brusinky, také vykazovala významný pokles hladiny LDL neboli „špatného“ cholesterolu, o kterém je známo, že přispívá k arteroskleróze (kornatění tepen). To nám ukazuje, že brusinky mohou zlepšit zdraví cév a mohou přispět i ke zlepšení prokrvení mozku a kognitivních funkcí.“

Zjištění této studie jsou velmi povzbudivé, zvláště vezmeme-li v úvahu, že probíhala tak relativně krátkou dobu, během níž došlo k tak významnému zlepšení paměti a nervových funkcí.

Zdroj: scitechdaily.com