Australští vědci geneticky upravují běžné druhy much, aby jedli více odpadu lidstva
Tým australských vědců geneticky upravuje běžný druh mouchy tak, aby dokázala konzumovat více lidského organického odpadu a zároveň produkovat přísady pro výrobu všeho možného od maziv a biopaliv až po vysoce kvalitní krmiva pro zvířata.
Mušky černé se již komerčně využívají ke konzumaci organického odpadu, včetně potravinářského, ale úprava jejich genetiky by mohla rozšířit škálu odpadů, které jejich larvy konzumují, a zároveň produkovat mastné sloučeniny a enzymy.
Ve vědecké studii tým z Macquarie University v Sydney popsal své naděje týkající se těchto much a uvedl, že by mohly také snížit množství metanu, který ohřívá planetu a vzniká při rozkladu organického odpadu. „Směřujeme ke klimatické katastrofě a skládkový odpad uvolňuje metan. Musíme ho dostat na nulu,“ řekla Dr. Kate Tepperová, hlavní autorka článku.
Australian scientists genetically engineer common fly species to eat more of humanity’s waste https://t.co/1dJ1Uh1n9q
— Guardian Australia (@GuardianAus) July 25, 2024
Vědci uvedli, že hmyz bude „další hranicí“ při řešení problému nakládání s odpadem na planetě, který jen v podobě potravinového odpadu představuje asi 1 miliardu tun ročně. Larvy mouchy mohou denně sežrat dvojnásobek své tělesné hmotnosti a stejně jako ostatní hmyz se jejich larvy používají jako krmivo pro zvířata.
Vědci hledají způsoby, jak vytvořit oběhové hospodářství, v němž se odpad z problému stane součástí procesu opětovného využití a generování příjmů. Moucha se živí organickým odpadem, když je ve stádiu larvy. Larvy, které se poté promění v kukly, se sklízejí, uvádí The Guardian.
Vytvoření souboru geneticky upravených much by umožnilo, aby produkovaly také enzymy používané v krmivech pro zvířata, textiliích a léčivých přípravcích a tukové sloučeniny, které lze použít k výrobě biopaliv a maziv. Další navrhované využití spočívá v tom, že některé mouchy by byly schopny konzumovat kontaminovaný odpad, který by po sobě zanechával výkaly, jež by se daly použít jako hnojivo.
zdroj: studie, theguardian