Zhubněte už o Vánocích. Stačí jíst to správné cukroví
Vánoce už jsou za rohem a vy se už teď děsíte, jak dopadne vaše cesta za hubnutím? Zkuste letos udělat některé věci jinak. Třeba si připravte zdravou verzi vánočního cukroví, díky kterému vám žádná kila nepřibudou. Přinášíme vám rovnou dva snadné recepty.
Vánoce jsou spojeny s tučným, smaženým a jednoduše nezdravým jídlem, které dietám příliš nefandí. Jde to ale i jinak. Místo řízku si můžete dát lososa, bramborový salát je skvělý i bez majonézy. No a pokud se vám letošní svátky nechce jíst cukroví plné cukru, vyzkoušejte jejich zdravější verze. Existuje nespočet snadných receptů, které si zamilujete, a my vám přinášíme rovnou dva z nich.
Ferrero Rocher proteinové kuličky
Nejspíš moc dobře znáte lahodné kuličky Ferrero Rocher plné čokolády a oříšků zabalené ve zlatém papíře. Ty sice zdravé nejsou, můžete si ale připravit jejich zdravou verzi plnou bílkovin, kterou můžete s klidem postavit na vánoční stůl a dopřávat si jich co hrdlo ráčí. Určitě vás potěší, že příprava ani není příliš náročná. Je ale potřeba mít doma dostatek lískových oříšků, které jsou k přípravě těchto kuliček klíčové.
Co budete potřebovat k přípravě proteinových kuliček
Pro přípravu lahodných kuliček plných bílkovin budete potřebovat pouze 9 surovin, které jsou nezbytné pro vytvoření správné struktury kuliček. Proteinové Ferrero Rocher kuličky jsou nepečené, takže je budete mít během chvilky hotové.
- 100 g lískových ořechů, mletých
- 60 g hladkého tekutého oříškového másla
- 1 lžíce kokosového oleje, rozpuštěného
- 1 lžíce kokosového jogurtu
- 2 lžíce javorového sirupu
- 2 lžíce kakaového prášku
- 4 lžíce veganského čokoládového proteinového prášku
- Špetka soli
- 14 celých lískových ořechů
Postup přípravy:
Lískové ořechy byste měli mít buď již namleté, případně si je je namelte na mouku sami. Část nadrcených oříšků si ale nechte na obalení kuliček. V jiné míse smíchejte oříškové máslo, kokosový jogurt a javorový sirup a všechno důkladně promíchejte. Pak do směsi vsypte oříškovou mouku, kakaový prášek, protein a sůl. Míchejte, dokud se nevytvoří lepivá směs.
Jakmile budete mít vše rozmíchané, rozdělte si těsto na 14 kousků po přibližně 20 gramech a vytvarujte z nich kuličky. Dovnitř každé kuličky přidejte jeden lískový ořech. Nakonec celé kuličky vyválejte v drcených lískových oříšcích, a poté je položte na plech vysypaný pečícím papírem a dejte na 20 minut do lednice.
Mezitím v hrnci rozpusťte čokoládu, kokosový olej a lískooříškové máslo, do které následně ponoříte každou kuličku, kterou následně opět obalíte v nadrceých oříšcích. Pak už jen nechte okapat čokoládu a dejte kuličky opět do lednice. Můžete je skladovat přibližně jeden týden v lednici, případně až 1 měsíc v mrazáku.
Jablkové chipsy
Mnozí z nás si moc dobře pamatují křížaly, které byly dříve velmi oblíbené. Postupně jejich popularita ale tak nějak utichla. Připomeňte si jejich dokonalou chuť o Vánocích stejně tak skvělými jablkovými chipsy, a zapomeňte na klasické cukroví.
Jablka zbavte jádřinců, nakrájejte je na kolečka o tloušťce asi 3 milimetry a vyválejte ve skořicovém cukru (pokud nechcete použít cukr, posypte jablka jen skořicí). Pečou se přibližně 2-3 hodiny do změknutí (neměly by být zcela vysušené). Snažte se, aby byly jednotlivé plátky stejně velké, jinak by se vám mohly některé kusy začít v troubě pálit. Pečte na nižší teplotu okolo 80 stupňů. Jakmile budete mít hotovo, nechte jablka zcela vychladnout, a poté je vložte do vzduchotěsné nádoby. Takto uskladněné vydrží až čtyři dny.