Víte, jak dlouho můžete uchovávat maso v lednici? Většina Čechů hazarduje se životem
Jakmile je nějaký kousek masa v obchodě v akci, lidé jej leckdy skupují po kilech a následně uchovávají v mrazáku, aby prodloužili jeho trvanlivost. Řada z nich má za to, že se v mrazáku maso vůbec nezkazí a mohou jej tam tak skladovat libovolně dlouho dobu. To je ale omyl.
Mrazák je nepostradatelným pomocníkem v mnoha domácnostech. Snad každý, kdo rád vaří, má v mrazáku kromě mražené zeleniny a zmrzliny také různé druhy masa, po kterých může jednoduše sáhnout, když je potřeba, a nemusí se hned hnát do obchodu.
Častokrát mají ovšem lidé v mrazáku více masa, než kolik zvládnout během několika měsíců zkonzumovat. Domnívají se totiž, že má maso v chladu takřka neomezenou trvanlivost. Tak to ale rozhodně není. I když mrazák skutečně umí výrazně prodloužit trvanlivost masa, po určité době se i v něm tyto produkty začínají kazit a nejsou bezpečné ke konzumaci.
Různá doba pro různé druhy masa
Někteří mají v mrazáku klidně i dva roky staré kousky masa a vůbec netuší, že po jejich rozmrazení a následné konzumaci vystavují svoje zdraví riziku. Jak dlouho bychom tedy měli maso v mrazničce uchovávat, aby bylo stále dobré?
Záleží na tom, o jaký druh masa jde. Obecně platí, že tučnější kousky mají mnohem kratší trvanlivost než ty libové. Tuk se totiž začíná kazit rychleji. Pokud se tedy chystáte do mrazáku dát například kousek bůčku, vepřovou krkovici anebo kuřecí stehenní řízky, myslete na to, že je budete muset nejpozději do 2 měsíců zpracovat. Stejně tak i třeba tučné ryby, jako je losos nebo tuňák.
Na druhou stranu libovější kousky masa můžete uchovávat až po dobu 6 až 10 měsíců. Ty vůbec nejlibovější, což jsou třeba kuřecí či krůtí prsa, vydrží i 12 měsíců.

Jak zamrazit maso
Na trvanlivosti masa se podílí i to, jakým způsobem jej zamrazíte. Větší kusy rozhodně nakrájejte, neboť jimi mráz pronikne mnohem snadněji a maso si tak zachová dobrou chuť i strukturu. V žádném případě tedy nedávejte do mrazáku celé kuře anebo třeba velkou vepřovou pečeni.
Každý kus dejte do čistého igelitového sáčku. V ideálním případě do plastového sáčku se zipem, ze kterého před uzavřením vytlačíte vzduch. Díky tomu nebude maso spálené mrazem. Nezpomeňte každý sáček také popsat. Na štítek uveďte, o jaký druh masa se jedná a také datum, kdy jste jej do mrazáku uložili.
Někteří řezníci ale doporučují docela jiný postup, se kterým je pak maso po rozmrazení skutečně lahodné a prakticky na něm není poznat, že pobylo několik měsíců v mrazáku. Stačí kousek masa dát do uzavíratelné nádoby a nalít k němu studenou vodu. Nádobu pak uzavřete a uložte do mrazáku. Zmrzlá voda okolo masa vytvoří jakousi ochrannou krustu, díky níž se mráz k masu přímo nedostane. Je ale třeba říct, že takové řešení není úplně praktické. Uložené maso v nádobách pochopitelně zabírá v mrazáku mnohem více místa. Navíc pak i samotné rozmrazování trvá velmi dlouho.

Jak poznat, že se mražené maso zkazilo?
Zatímco u chlazeného masa ihned po jeho vybalení podle vůně poznáte, zda je ještě vhodné ke konzumaci, u toho mraženého může být rozpoznávání složitější. V první řadě je třeba maso rozmrazit. A i to může být problematické.
Velký počet lidí totiž rozmrazuje maso při pokojové teplotě. A právě to je považováno ze jeden z nejnebezpečnějších postupů. Maso sice na jednu stranu rozmrazuje poměrně rychle, zároveň se v něm ale mohou kvůli vyšší okolní teplotě začít hbitě množit bakterie. Vhodné ani není používání mikrovlnné trouby.
Naopak nejbezpečnějším způsobem je rozmrazování masa v chladničce či v misce se studenou vodou. I když jsou tyto postupy pomalejší, nejsou zdaleka tolik rizikové.
Jakmile maso rozmrazíte, zaměřte se na jeho vůni, barvu a také povrch. Jestliže nevábně voní, je zašedlé a na povrchu mazlavé, raději se jej zbavte.
Zdroje: toprecepty.cz, lidovky.cz, prozeny.cz