Ve čtvrtek se chystám do Penny. Trvanlivou potravinu budou prodávat za 9 Kč, koupím 50 kusů do zásoby
Už jste si někdy nakoupili desítky kusů zlevněného produktu do zásoby? Možná se to zdá přehnané, ale některé akční nabídky k tomu skutečně pobízejí. Třeba ta, kterou najdete v nejnovějším letáku Penny. Není divu. Jedná se o základní trvanlivou potravinu, která nemůže chybět v žádné domácnosti. Pečení se bez ní neobejde a je také základem mnoha klasických českých omáček.
Pokud se snažíte co nejvýhodněji nakupovat, vaší pozornosti by neměl ujít zlevněný výrobek, který od čtvrtka 10. dubna nabízí oblíbený řetězec Penny. Patří do povinné výbavy domácnosti. Své uplatnění najde při každodenním vaření i pečení. Jeho zásoby uvítáte hlavně v čase nadcházejících velikonočních svátků, kdy nejedna rodina připravuje beránka, perníčky či mazanec.

Nezbytnost do kuchyně za 9 korun
Zřejmě už tušíte, že je řeč o mouce. Tu od vlastní značky Karlova Koruna supermarket právě prodává za pouhých 8,90 Kč. Je to 31 % zlevnění z původních 12,90 Kč. Za stejnou cenu pořídíte hladkou, polohrubou i hrubou variantu, takže právě teď je ideální příležitost doplnit si veškeré zásoby.
Mouka je potravina, která při správném skladování vydrží dlouhou dobu, aniž by ztratila na kvalitě. Pokud pravidelně pečete či vaříte, zřejmě ale dobře víte, že se tato surovina využívá do posledního rozemletého zrnka a málokdy se musí vyhazovat kvůli prošlému datu spotřeby. V čase, kdy se ceny za jídlo mění téměř ze dne na den, je proto praktické využívat akční slevy a dělat si rezervy do budoucna.
Jen pozor, nabídka je časově omezená a platí pouze do středy 16. dubna. Tak si pospěšte s nákupem, ať na vás ještě něco zbude.
Jak správně skladovat mouku
Mouka sice patří k potravinám s nejdelší trvanlivostí, také ona má ale vymezenou dobu, do které byste ji měli spotřebovat. Při nesprávném skladování může zatuchnout, změnit chuť nebo být napadena škůdci.
Nejlépe uděláte, když ji uložíte na tmavé, suché a dobře větrané místo. Světlo a teplo mohou způsobit, že začne žluknout a hořknout. I to je důvod, proč není vhodné ji přechovávat v blízkosti sporáku nebo na okenním parapetu, kde by byla vystavena přímému slunečnímu záření.
Původních papírových obalů se zbavte a skladujte ji ve vzduchotěsných nádobách. Hodí se skleněné nebo plastové dózy s dobře těsnícím víkem. Tím zabráníte, aby navlhla nebo se do ní dostal hmyz. Snadno také přebírá pachy z okolí, proto je dobré nemít ji v blízkosti silně aromatických potravin.

Mrazem proti škůdcům
Jednou z možností dlouhodobého skladování je uložení do mrazáku. Mouku tam lze skladovat až 2 roky, aniž by se změnila její struktura nebo chuť. Před použitím je třeba ji postupně rozmrazit při pokojové teplotě. Má to i jednu velkou výhodu. Mráz spolehlivě zahubí případné zárodky moučných červů nebo jiných škůdců, kteří by mohli být v mouce přítomni. Někteří dokonce doporučují dát každou nově zakoupenou mouku na několik hodin do mrazáku a teprve poté ji skladovat při pokojové teplotě.
Obáváte-li se nezvaných hmyzích návštěvníků, další babská rada doporučuje přidání jednoho nebo dvou neloupaných stroužků česneku do uzavřené nádoby s moukou. Česnekový pach hmyz odpuzuje. Díky ponechané slupce mouka ale česnekem nenačichne.
Při správném skladování může běžná pšeničná mouka vydržet rok. Celozrnné druhy mají kratší trvanlivost, obvykle kolem 6 měsíců, protože obsahují více tuků, které mohou žluknout.