V Penny od čtvrtka nejdůležitější potravina za 13 Kč. Omezeno jen tím, co unesete
Sleva na základní potraviny potěší pravděpodobně každého. Jedna z nich bude již brzy k dostání za velmi nízkou cenu v supermarketech Penny. A protože se jedná o potravinu, která se poměrně dobře skladuje a vydrží dlouho, nemusíte se bát důkladně se zásobit.
Jednou z nejoblíbenějších příloh v Česku jsou určitě brambory. A právě ty si nyní v Penny budete moci koupit za cenu 13 korun za kilogram. Akce začíná ve čtvrtek 20. března a potrvá do neděle 23. března. Množství, které si jedna osoba může zakoupit, není nijak omezeno. Můžete tak skutečně pořídit tolik brambor, kolik unesete.
Pozornost věnujte určitě také dalším produktům, na které se akce vztahuje. K dispozici bude například brokolice za 18,90 korun nebo kilo kuřecích zadních čtvrtek za 64,90 korun.

Víte, jak brambory správně skladovat?
Když už je řeč o bramborách, považujeme je za něco tak běžného, že o nich pravděpodobně příliš do hloubky nepřemýšlíme. Víte o nich ale opravdu úplně všechno?
Nejprve si řekněme, jak brambory doma co nejlépe skladovat. Až si domů dovezete velkou zásobu, třeba právě z Penny, určitě vám takové rady přijdou vhod. Obecné zásady jsou prosté, přesto ale nemusí být v běžné domácnosti úplně jednoduché dosáhnout vhodných podmínek. Potřeba je tmavý prostor, teplota kolem čtyř stupňů Celsia a relativní vlhkost v rozmezí 80 až 90 procent.
Není proto vůbec divu, že především v minulosti na venkově se brambory ukládaly do sklepa. Zdaleka ne každý dnes sklepem disponuje a pokud už ano, sklepní kóje v panelovém domě, kde obvykle skladujeme například zimní pneumatiky, nemusí být pro ukládání potravin vůbec ideální.
Na balkoně brambory raději neskladujte
Řada lidí proto brambory skladuje například na balkóně, to ale také není nejlepší řešení. Kromě toho, že teplota velmi snadno přesáhne tu doporučenou, sem také po většinu dne dopadá přímé světlo, které urychluje klíčení.
„Měli byste se snažit se co nejvíce přiblížit ideálu, tedy tmě, chladu a vlhkosti s přístupem vzduchu. Na trhu dnes už najdete pytle, které jsou vhodné pro skladování některých druhů zeleniny a ovoce v bytech,“ doporučila farmářka Gabriela Pechová.
Pokud nenajdete vhodnější možnost, nejlepší tak bude koupit pouze množství, které dokážete spotřebovat rychle a umístit brambory například do lednice.

Historie brambor
Do Evropy se brambory dostaly v 16. století spolu se španělskými dobyvateli z Jižní Ameriky. Na lodi piráta Francise Drakea se poté dostaly do Anglie. Téměř dvě století si s nimi ale Evropané příliš nevěděli rady. Byly považovány nejprve za okrasnou rostlinu, poté probíhaly pokusy využít je jako lék.
V českých zemích se objevily snad poprvé v roce 1623, a to na hostině Viléma Slavaty z Chlumu. Servíroval je polité máslem a sypané cukrem. Podle všeho si urozený pán brambory oblíbil. Existuje záznam, že v roce 1648 si je nechal servírovat při štědrovečerní hostině s chřestem.
Jinak na ně ale lidé hleděli s nedůvěrou a nikdo tuto nezvyklou plodinu nechtěl příliš jíst. Delší dobu se tak využívaly pouze jako krmivo pro dobytek. To se změnilo teprve v 18. století po sedmileté válce, kdy byl potravin nedostatek a navíc nebyly právě úrodné roky.
Velmi rychle se tak ukázalo, že brambory jsou nejen velmi nenáročné na pěstování, ale také levné a výživné. V roce 1880 dokonce vyšla kniha Hany Dumákové s názvem „Úprava jídel zemákových“, která obsahovala přes pět set receptů na pokrmy, obsahující brambory. Říká se, že to bylo právě zásluhou Dumákové, že se české hospodyně konečně naučily vařit z brambor.