Toto české jídlo je nejhorší na světě. V USA nemohou uvěřit, že to opravdu jíme
Dršťková polévka patří mezi klasiky české kuchyně, ale pro turisty se často stává gastronomickou noční můrou. Představte si, že jste zvyklí na jemná, jednoduchá jídla a před vámi se objeví hustá polévka plná podivně vypadajících proužků hovězích dršťků. Pro české gurmány je to lahůdka, pro zahraniční hosty nečekaný kulinářský šok.
Dršťková je jednou z těch polévek, které dělí lidstvo na dvě skupiny: na ty, kteří ji milují, a na ty, kteří ji nikdy nevezmou do úst. Hlavní důvod? Dršťky. Jde o předžaludky hovězího dobytka, které se musejí důkladně čistit, převařovat a dochucovat, aby jejich původní aroma neodrazovalo. V zahraničí je konzumace vnitřností vzácná, a tak se někteří cizinci cítí při konzumaci doslova zděšeni.
Na internetu existuje nespočet videí, kde turisté poprvé ochutnávají dršťkovou. Reakce? Od odporem zkřivených obličejů a nesmělých pokusů spolknout sousto až po otevřenou nevoli. „To chutná jako mokrý ručník!“ zazněla jedna z recenzí na serveru Taste Atlas, který dršťkovou polévku zařadil mezi nejhorší jídla světa.
Nejde však jen o vizuální a chuťový šok. Někteří turisté mají problém už jen s myšlenkou, že konzumují část kravského žaludku. V anglosaských zemích jsou vnitřnosti považovány za méně hodnotné suroviny a ve většině běžných restaurací je nenajdete na jídelním lístku. O to větší překvapení zažívají, když jim je v Česku naservírují jako specialitu.

Jak se dostala na české stoly?
Dršťková polévka se vaří v různých formách po celé Evropě. Kořeny má především v Itálii, kde je známá jako La busecca a konzumuje se dodnes. Do Čech se pravděpodobně dostala v 17. století, kdy se inspirovali italští kuchaři působícími u českých dvorů. V průběhu let se recept upravil a dnes obsahuje především hovězí dršťky, cibuli, česnek, sladkou papriku, pepř, majoránku a vývar z telecích nožiček.
V minulosti byla dršťková považována za jídlo chudých. Využití vnitřností bylo běžné, protože se neplýtvalo žádnou částí zvířete. Postupem času se však stala oblíbenou i mezi bohatšími vrstvami a dnes ji najdeme v hospodách, restauracích i na vesnických zabijačkách.
Recept na tradiční dršťkovou
Suroviny:
- 1 kg hovězích dršťků
- 2 kg telecích nožiček
- 4 cibule
- 3 lžíce mleté sladké papriky
- 4 stroužky česneku
- 3 lžíce majoránky
- 2 ks bobkový list
- 10 kuliček pepře
- 4 kuličky nového koření
- 1 kg vepřových kůží
- 100 g vepřového sádla
- sůl, pepř dle chuti
Postup:
- Dršťky důkladně omyjeme a pětkrát převaříme, aby ztratily typickou „vůni“.
- Telecí nožičky uvaříme spolu s divokým kořením, přidáme dršťky a vaříme doměkka.
- Na sádle osmahneme cibuli, přidáme papriku a postupně zalijeme vývarem.
- Nakrájíme dršťky na nudličky, přidáme majoránku, česnek, pepř a vaříme ještě 20 minut.
- Podáváme s čerstvým chlebem a výrazným pivem.
Dršťková ve světě
Ačkoliv je dršťková polévka v Česku stále oblíbená, ve světě se setkává s rozporuplnými reakcemi. Ve Slovensku se jí říká držková polievka a je velmi podobná české variantě. V Maďarsku existuje pacalpörkölt, což je guláš z drštěk. V Bulharsku je populární škembe čorba, polévka s mlékem a česnekem, kterou místní doporučují jako lék na kocovinu.

V západní Evropě už ale takovou oblibu nemá. Britové a Američané považují konzumaci vnitřností za něco podivného a odpudivého, což se odráží i v jejich reakcích na českou dršťkovou. Například v USA se dršťky používají téměř výhradně jako krmivo pro psy.
Je česká dršťková opravdu tak špatná?
Ačkoliv zahraniční turisté na dršťkovou polévku často nadávají, česká gastronomická scéna ji stále považuje za nezastupitelnou součást tradiční kuchyně. Kuchař Jan Punčochář dokonce tvrdí, že správně připravená dršťková může být skvělou delikatesou, pokud se dodrží správný postup.
Nicméně, nelze popřít, že v rámci mezinárodních hodnocení česká kuchyně někdy narazí na nepochopení. V seznamu Taste Atlasu se mezi nejhůře hodnocená jídla dostala nejen dršťková polévka, ale také chlebová polévka, smaženice a krupicová kaše. Cizinci často vnímají českou kuchyni jako těžkou a příliš tučnou, což se odráží v jejich hodnocení.
Budoucnost dršťkové polévky
I přes kritiku ze zahraničí si dršťková v Česku udržuje své místo. Její recepty se vylepšují, v některých restauracích se připravuje v modernějších verzích a stále se podává na venkovských zabijačkách. Mladší generace ji sice už nekonzumuje tak často jako jejich rodiče, ale tradiční česká kuchyně se přizpůsobuje moderním trendům a dršťková není výjimkou.
Takže, zatímco se zahraniční hosté otřepou při pohledu na misku husté dršťkové, Češi si s chutí naberou další porci a zapijí ji poctivým pivem.