Tomuto jídlu by se měli důchodci vyhýbat jak čert kříži. Češi ho ale milují a nechtějí bez něj žít
Toto jídlo mají v oblibě čeští důchodci. Je sladké, vynikající a osvěží. Mnoho z nás ho vnímá jako velmi zdravou potravinu. Bohužel už není tak kvalitní jako dřív. Nyní je vhodné dbát opatrnosti nebo volit dražší variantu v BIO kvalitě.
Miluje ho každý. V létě krásně osvěží, během zimy nám dodá třeba v sušené formě spoustu živin. Je to nepostradatelná dobrota, ze které se dělají kompoty. Přidává se do bublanin a pěstuje se na zahrádce. Spousta lidí ji považuje za to nejzdravější, co svému tělu mohou dopřát. Odborníci však upozorňují, že bychom si na konzumaci měli dát pozor. Jedná se o ovoce.
Ovoce obsahuje vitamíny a minerály
Jeho zdravost spočívá hlavně v obsahu širokého spektra vitamínů. Ty jsou nepostradatelnými společníky v budování imunity a boji proti nemocem. Citrusy obsahují hodně vitamínu C, který posiluje imunitu. V meruňkách najdeme „áčko“, které je důležité pro kvalitu zraku. Banány v sobě mají „béčko“. To nám dodává energii. Vitamín K obsažený v hroznovém vínu a borůvkách podporuje zdraví našich kostí. Tím to ale nekončí. Ovoce je bohaté i na minerály. Meloun v sobě má hodně draslíku, který reguluje krevní tlak a podporuje srdeční činnost. V sušeném ovoci je zase železo, které je nezbytné pro tvorbu červených krvinek.
Ovoce obsahuje také antioxidanty, jakými jsou flavonoidy, polyfenoly nebo karotenoidy. Ty chrání buňky před volnými radikály a tělo před různými onemocněními. Například před rakovinou. Vláknina pak podporuje trávení a pomáhá při hubnutí. Ovoce je navíc chutné, protože se v něm přirozeně vyskytuje fruktóza. Po ní chutná typicky sladce. Kdo chce ovšem hubnout, neměl by ho jíst příliš. Obsažený cukr může totiž vést k přibírání na váze.
Pozor na obsah pesticidů
Právě jeho obsah vitamínů a minerálů je pro tělo důležitý. Rozhodně bychom se tak neměli ovoci vyhýbat úplně. Je však třeba dbát opatrnosti. Nejnovější výzkumy totiž přinášejí poněkud znepokojivé informace, které milovníky ovoce jistě příliš nepotěší. Podle organizace Pesticide Action Network obsahuje některé ovoce na evropském trhu zbytky pesticidů. Z analýzy vyplývá, že nejkontaminovanější byly hrušky.
Zbytky pesticidů se vyskytly ve 49 % hrušek. V těsném závěsu bylo hroznové víno, dále jablka, švestky a maliny. Co se týče hrušek, byly nejproblematičtější ty dovezené z Portugalska, Belgie a Nizozemska. Problematická byla i jablka z Nizozemska, Řecka a Portugalska.

Jak nám tyto látky škodí
Studie ukazují, že chronická expozice některým pesticidům může být spojena se zvýšením rizika Parkinsonovy choroby. Tyto látky jsou obzvlášť nebezpečné pro seniory. Jejich imunitní systém je navíc často slabší. Proto se radí vždycky ovoce omývat. Nicméně tyto látky mohou proniknout i dovnitř rostliny a nezůstávají tak pouze na povrchu ovoce. Ovoce můžete omývat v jedlé sodě nebo volit BIO ovoce, které nebylo pesticidy ošetřeno.

Současná situace s PFAS
Vypadá to ale, že pesticidům brzy odzvoní. Evropská komise nedávno navrhla neobnovit schválení herbicidu flufenacet. Ten se používá na obiloviny. V přírodě se nerozkládá a může se hromadit ve vodě, ale také v tělech živých organismů. Je spojován se zvýšeným rizikem rakoviny nebo neplodnosti.
Nicméně různé organizace, které se zabývají ochranou životního prostředí vyzývají Evropskou komisi k zákazu všech pesticidů, které obsahují PFAS. Tak se označují právě tyto uměle vytvořené chemické sloučeniny, kterým se přezdívá „věčné“. Hromadí se v játrech, tělo je nemůže snadno vyloučit a v přírodě se drží stovky let. Evropská unie na zákazu PFAS stále pracuje. Momentálně je ve schvalovacím procesu.