Tohle jídlo umí uvařit jen Češky nad 60 let. Turisti za něj platí zlatem
Česká kuchyně je proslulá svými jedinečnými a chutnými pokrmy, které si získaly srdce nejen místních, ale i turistů z celého světa. Naše tradiční recepty se předávají z generace na generaci. Ať už jde o vepřo-knedlo-zelo, svíčkovou na smetaně nebo bramboráky. Mezi všemi těmito pokrmy však vyniká jeden, který je pro zahraniční návštěvníky obzvláště lákavý.
Turisté za ním cestují do Česka z daleka, aby jej ochutnali. Toto jídlo je tak výjimečné, že ho dokážou připravit jen zkušené české hospodyňky, zejména ty starší generace.
Mladé generace již toto jídlo nevaří, raději si jej koupí
Poctivé domácí knedlíky, nadýchané a voňavé, jsou pro mnohé symbolem české kuchyně. Dnes se ale už tak často nevidí. Zatímco starší generace si s jejich přípravou hravě poradí, mladší ročníky často sahají po kupovaných variantách.
A právě ty poctivé, domácí houskové knedlíky, které umí uvařit zejména naše babičky a prababičky, jsou tím pokladem, za kterým se turisté vydávají do Čech. V zahraničí se s něčím podobným jen tak nesetkají, a tak se pro ně stává tento tohle jídlo opravdovým zážitkem.

Důvodů, proč mladší generace často upřednostňuje kupované knedlíky, je hned několik. Mnozí mladí lidé zkrátka nemají tolik času nebo trpělivosti, aby se s tím „párali“. Kupované knedlíky stačí ohřát a jsou hotové, zatímco u domácích je potřeba projít celým procesem od zadělání těsta až po vaření.
Někteří se také obávají, že se jim knedlíky nepovedou a raději volí jistotu kupované varianty. Pro někoho může být důvodem i cena. Zatímco ingredience na domácí knedlíky se mohou zdát levné, započítáme-li čas strávený přípravou, kupované knedlíky se mohou jevit jako levnější varianta.
Tradiční recept na houskové knedlíky
Přestože se může zdát příprava houskových knedlíků složitá, s trochou cviku ji zvládne každý. Na těsto budete potřebovat 500 g hrubé mouky, 10 g droždí, 250 ml vlažného mléka, 1 lžičku cukru, špetku soli, 1 vejce a 1- 2 rohlíky nakrájené na kostičky a osmažené dozlatova. Na vaření si připravte osolenou vodu.
Do misky rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a zalijte vlažným mlékem. Nechte na teplém místě vzejít kvásek, dokud nezačne pěnit.
Do mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, vzešlý kvásek, vejce a osmažené kostičky rohlíku. Všechny ingredience důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto. Těsto by mělo být měkké a pružné, ale nelepivé. Pokud je těsto příliš řídké, přidejte trochu mouky, pokud je naopak příliš tuhé, přidejte trochu mléka.
Vypracované těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Z vykynutého těsta vytvarujte dvě podlouhlé „šišky“.

Do velkého hrnce nalijte osolenou vodu a přiveďte ji k varu. Následně vložte knedlíky a vařte je asi 20 minut. Po 10 minutách je otočte.
Provaření knedlíků zkontrolujete špejlí. Pokud po zapíchnutí do knedlíku špejle zůstane suchá, jsou knedlíky hotové. Uvařené knedlíky vyndejte z hrnce, nechte je chvíli okapat a poté je nakrájejte na plátky. Podávejte je k vašemu oblíbenému jídlu.
V Německu najdeme zcela jiné knedlíky
Zatímco v Česku se pod pojmem „knedlík“ automaticky vybaví nadýchaný kynutý bochníček, v jiných zemích, zejména v Německu, se setkáme s variantami, které se od toho našeho liší, někdy i dost výrazně.
Německé Kartoffelknödel neboli bramborové knedlíky jsou hutné, vyrobené z vařených brambor, mouky a někdy i strouhanky. Často se plní kousky uzeného masa nebo se podávají jako příloha k masitým pokrmům s omáčkou. Na rozdíl od českých houskových knedlíků jsou sytější a méně nadýchané. Jejich konzistence je spíše lepivá.
V některých oblastech Německa se setkáte i s Semmelknödel, což je knedlík z rohlíků. Ten se na první pohled může zdát podobný českému Karlovarskému knedlíku. Německý Semmelknödel se často vaří v bujónu a bývá hutnější, méně nadýchaný a má jinou texturu.