Tohle je jediný správný způsob uchovávání vajíček! Znáte ho?
Bez vajíček si to v kuchyni většina z nás nedokáže představit. Používáme je do sladkých i slaných receptů, ke snídani, na obědy i večeře. Ale jak je vlastně správně skladovat, aby zůstala co nejdéle čerstvá? Možná si myslíte, že je to jedno. Ale jak se ukazuje, některé chyby při skladování vajec mohou zbytečně zkrátit jejich životnost.
Jestliže si teď říkáte: „No tak je dám do lednice, ne? Co je na tom složitého?“, tak pravděpodobně se i vy dopouštíte chyb jako mnozí z nás. Pojďme se podívat, jak vajíčka skladovat správně a na co si dát pozor.
Správná teplota je základ
Začněme tím nejdůležitějším: vajíčka potřebují stabilní teplotu. Možná vás to překvapí, ale časté změny teplot jim vůbec nesvědčí. To je mimochodem důvod, proč by se neměla skladovat ve dveřích lednice, i když je tam většina z nás automaticky ukládá. Dveře se totiž neustále otevírají a zavírají, což znamená, že teplota v téhle části lednice značně kolísá. Ideální místo pro vajíčka je uprostřed lednice nebo v její spodní části, kde je teplota stálá, ideálně kolem 4 až 7 °C.

Jak je to s papírovými obaly
Vajíčka neskladujte v původním papírovém obalu, jsou totiž často plné mikroorganismů. Proto je vždy přendejte do čistých plastových uzavíratelných boxů špičkou dolů a širší zaoblenou stranou nahoru. “V případě uložení vajec v obalu vždy používejte plastové boxy, nikoliv papírové, v nichž se vajíčka kupují. Snadno se v nich množí bakterie salmonely. Boxy uchovávejte ve spodní části chladničky u masa a ryb,” upozorňuje na svém webu soukromá hygienička Ing. Veronika Večeřová. Jestliže vajíčka do 10 dní nespotřebujete, je potřeba je opět otočit. “Vejce skladujte špičkou dolů, aby kolem nich mohl proudit čerstvý vzduch. Právě na tomto konci se totiž nachází póry, kterými vejce přijímá kyslík. Pokud ale máte vajíčka v ledničce déle než 10 dní, převraťte je. Jinak by žloutky přischly ke skořápkám,” uvádí web Česká vejce.
Umývat nebo ne
Vejce před uskladněním neumývejte. Došlo by k porušení ochranné vrstvy na povrchu skořápky a usnadnili byste tak cestu mnoha mikroorganismům. Vlhká skořápka by pak vytvořila ideální prostředí k tvorbě plísní. Neukládejte je ani v blízkosti silně aromatických výrobků, ač to tak nevypadá, pórovitá skořápka do sebe snadno absorbuje cizí pachy.

Jak dlouho vajíčka vydrží
V lednici vám čerstvá vajíčka vydrží klidně tři až čtyři týdny. A pokud si nejste jistí, jak dlouho už tam leží, můžete to zjistit pomocí následujícího triku. Napusťe do sklenice vodu a vajíčko do ní ponořte. Pokud klesne ke dnu a zůstane ležet vodorovně, je ještě čerstvé. Pokud se začne zvedat na špičku, je starší, ale pořád jedlé. No a jestli plave na hladině, pak už příliš čerstvé nebude.
Skladování v mrazáku
Jestliže potřebujete, aby vám vejce vydržela déle, můžete je zamrazit. Rozklepněte celá vajíčka do misky, lehce je rozšlehejte, aby se spojil žloutek s bílkem, a nechte směs chvíli odpočinout, aby se uvolnil přebytečný vzduch. Poté směs nalijte do tvořítek na led a nechte zamrazit. Jakmile zmrznou, přendejte je do sáčku a skladujte v mrazáku. Mrazit můžete úplně stejně i samostatné bílky.
U žloutků je to trochu složitější. Samostatný žloutek má tendenci v mrazáku tuhnout a seschnout. Proto ho před mražením ochuťte solí nebo cukrem, tak že do jednoho šálku žloutků přidáte lžíci cukru (pro sladké pokrmy) nebo lžíci soli (pro slané recepty). Díky tomu si žloutek udrží správnou konzistenci a bude připravený k použití. Uvařená vejce ani syrová vejce ve skořápce nikdy nemrazte. A jak vajíčka rozmrazovat? Nejlepší je dát je přes noc do lednice a použít je hned následující den. Bílky můžete nechat povolit i při pokojové teplotě, což oceníte, pokud je potřebujete vyšlehat. Ať už připravujete omeletu, těsto na dort nebo sníh na dortík, vždy vejce důkladně tepelně upravte.