Tohle české jídlo bylo zvoleno jako nejlepší na světě. Uvařit ho umí jen ženy nad 50 let
Češi mají být na co pyšní. A nemluvíme teď o hokeji ani o pivě. Tentokrát jde o něco mnohem lepšího, a to o české jídlo. Na jednom zahraničním diskusním fóru se totiž objevilo téma, které vyvolalo velký rozruch. Turista z Austrálie tam nadšeně popisoval svůj zážitek z návštěvy Prahy, kde ochutnal něco, co mu změnilo život.
Když se v diskuzním fóru na zahraničních stránkách rozjela diskuze o Česku, byli jsme velmi překvapení. Řada turistů, kteří kdy navštívili Česko se shodli na jedné věci, a to na bramborovém salátu s řízkem. Australský cestovatel John dokonce přísahal, že za celou dobu svých cest ještě nejedl nic lepšího a originálnějšího, a dokonce vyzval další cestovatele, aby českou kuchyni ochutnali na vlastní kůži.

Řízek, který dobývá svět
Jenže není řízek jako řízek. Potvrdit by vám to mohli nejlépe lidé nad padesát let, kteří mají s jejich smažením už velké zkušenosti. Mladší generace promine, ale jejich výsadou je spíše moderní a světová kuchyně než tradiční české smažené jídlo. Zkušení mistři kuchaři se shodují na tom, že základ je v kvalitním tuku, a to ideálně v poctivém vepřovém sádle. Díky němu má řízek výraznou chuť, krásně voní a jeho hlavní výhodou je, že se nepřepaluje. Dobře poslouží i kvalitní řepkový olej, ale nikdy nepoužívejte máslo nebo olej slunečnicový, pokud není určený přímo na smažení. Běžné rostlinné oleje a nepřepuštěné máslo se rychle přepalují. Jakmile tuk během zahřívání přesáhne kouřový bod, začnou se v něm tvořit karcinogenní látky. Přepálený tuk poznáte podle namodralého kouře stoupajícího z pánve.
Jak na křupavý řízek
Podle šéfkuchaře Jana Punčocháře je na řízek nejvhodnějším masem telecí pavouček odříznutý z křížové kosti. Takové maso je velmi křehké, jemné a vydrží úpravu při vysokých teplotách. Z vepřového by zvolil krkovici. Řízek obalte v klasickém trojobalu z mouky, rozšlehaného vejce a domácí strouhanky. Tuk během smažení musí být pořádně rozpálený, aby se řízek osmažil dozlatova. Smažení při nízké teplotě způsobí, že obal nacucne olejem a není tak křupavý, jako bychom si přáli. Hotový řízek odložte na papírovou utěrku, která přebytečný tuk vsákne. Svůj recept na křupavost má ale i šéfkuchař Punčochář: „Na plech nebo do většího hrnce na dno vyskládejte krajíce chleba, na ně vložte usmažené řízky a vše dejte do trouby předehřáté na 110 °C. Půl až tři čtvrtě hodiny nechte péct. Přebytečný tuk se vpije do chleba, řízky zkřehnou a uvnitř zůstanou božsky šťavnaté,“ uvádí web recepty.cz.

Bramborový salát: Co rodina, to recept
Řízek ale není kompletní bez poctivého bramborového salátu. Tohle typicky české jídlo se v našich rodinách dědí z generace na generaci. Dokonce se dá téměř s jistotou říct, že každá domácnost má svůj vlastní recept. V zásadě však platí, že nesmí chybět vařené brambory, sterilovaná okurka, cibule, mrkev a hrášek. Někdo přidává hořčici, jiný trochu octa, někdo zase gothaj nebo jinou uzeninu. Salát asi nejčastěji připravujeme o Vánocích, ale chuť na něj máme kdykoliv. Na diskuzních fórech ale boduje především salát v trochu netradiční podobě, a to obzvláštněný sladkokyselou chutí jablek. Pro milovníky zdravější stravy pak existují i lehčí varianty, kdy místo tučné majonézy přidáte do salátu jogurt. Takový salát nejen chutná skvěle, ale je i výrazně lehčí a nezatěžuje žaludek. Vyzkoušet můžete třeba tento recept podle serveru Jíme zdravě.
Recept na zdravější verzi bramborového salátu s jogurtem a jablky
Budete potřebovat:
500 g salátových brambor
50 g bílé cibule
250 g libovolných jablek se slupkou (nebo oloupaných)
150 g mrkve
200 g 0 % řeckého jogurtu
100 g rozmraženého hrášku
1 lžíci citronové šťávy
sůl, pepř podle chuti
80 g sterilovaných okurek
2 vařená vejce
Brambory si nejlépe uvařte už předchozí den ve slupce v osolené vodě doměkka, sceďte a nechte dobře vychladnout. Nakrájejte si cibuli a okurky najemno, jablka na menší kostičky a mrkev s vejcem nastrouhejte nahrubo. Vychladlé brambory oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a vše nasypte do velké mísy. Přidejte jogurt, hrášek, cibuli, okurku, mrkev, vejce, citronovou šťávou a jablka. Osolte a opepřete podle vlastní chuti. Salát nechte minimálně hodinu odležet v lednici, aby se všechny chutě hezky propojily.
Tradiční recept na salát podle foodblogerky Dity P.
Budete potřebovat:
1 kg salátových brambor
10 ks sterilovaných okurek
6 vajec natvrdo
1 jablko
1 bílou cibuli
1 polévkovou lžíci hořčice (plnotučná nebo dijónská)
200 g majonézy
podle chuti citrón, sůl a pepř
Brambory uvařte ve slupce doměkka, nechte vychladnout a nakrájejte na kostičky. Nakrájejte i jablko, cibuli, okurky a vejce. Vše nasypte do velké mísy, promíchejte s hořčicí, majonézou a dochuťte pepřem a solí. Na závěr podle chuti okyselte citronovou šťávou.