Tisíce lidí spěchají do Pepca: Za 150 Kč koupíte nutnost do kuchyně, co jinde stojí 1 500
V kuchyni se dá obejít s minimem vybavení, pokud na to jdete chytře. Jsou ale věci, které jsou naprostou nutností a jen těžko si lze představit vařit bez nich. Jednu takovou nezbytnou položku si můžete nyní za výhodnou cenu pořídit v Pepcu.
Při vybavování kuchyně si minimálně ze začátku můžete vystačit opravdu s málem. Kromě pár sklenic, hrnků a talířů budete potřebovat několik základních hrnců a pochopitelně také pánev.
Právě pánev je poměrně univerzálním pomocníkem, který má široké spektrum využití. Připravíte na ní vajíčka nebo palačinku k snídani, maso, zeleninu a dokonce i jednoduché omáčky.
Potíž s pánvemi je to, že jejich pořizovací cena je mnohdy poměrně vysoká a v případě některých konkrétních typů se může vyšplhat klidně na tisíce korun. Pro člověka, který si právě zařizuje své první bydlení nebo si pořizuje vybavení například do studentského spolubydlení, je to částka, jejíž investici si pravděpodobně bude velmi dobře promýšlet.

Pánev za lidovou cenu nemusí být sci-fi
Dobrá zpráva ale je, že ne vždy je nutné investovat tolik peněz. S trochou štěstí se totiž dá i pánev s nepřilnavým povrchem pořídit za „lidovou cenu“. Pokud je to něco, co momentálně řešíte, měli byste se zaměřit na nabídku diskontního řetězce Pepco.
Ten totiž nyní nabízí pánev s nepřilnavým povrchem od značky Peter Cook za zajímavou cenu 150 korun. Její průměr je 24 centimetrů, jedná se tedy o běžný rozměr. Pokud by vám ale z nějakého důvodu nevyhovoval, za 180 korun si můžete od stejného výrobce pořídit pánev o průměru 28 centimetrů.
Jak si vybrat ideální pánev?
Přemýšlíte, podle jakých kritérií si vlastně kvalitní pánev vybrat? To se bude lišit podle toho, zda vám vyhovuje používat jednu jedinou úplně na všechno, nebo je vaření vaše hobby a chcete se v něm nadále zdokonalovat.
V sadách nádobí se obvykle nachází pánve nerezové. Ty jsou vyrobené z několika vrstev oceli a většinou mívají stříbrnou barvu. Pokud má daná pánev uvnitř černou barvu, jedná se o pánev nepřilnavou. Jestli se vám při potěžkání zdá opravdu těžká, velmi pravděpodobně bude litinová.
Nerezové pánve se obvykle dobře hodí na opékání. Potraviny k ní okamžitě přilnou a začnou se tepelně upravovat. Zároveň má tenké dno, takže jde poměrně dobře regulovat teplotu. To je užitečné u ingrediencí, které se snadno spálí, jako například cibule. Nerezová pánev se hodí také na přípravu rajčatových omáček. Její nevýhodou je, že je třeba její obsah pečlivě hlídat, aby se nepřipálil.

Dejte si pozor zejména na deformace materiálu
Nepřilnavé pánve oceníte zase především při přípravě míchaných vajíček nebo věcí, které jsou obalené v trojobalu. Protože její povrch trochu klouže, obalované jídlo se nepřipeče a také je menší pravděpodobnost, že během opékání dojde k oddělení strouhanky od masa. Nevýhodou je, že je třeba být opatrný na její povrch – pokud se poškrábe, nejen, že se jídlo v tom místě může začít připalovat. V některých případech také hrozí uvolňování látek, které nejsou pro lidské tělo prospěšné. Zvláště v případě teflonových pánví je proto třeba dávat si na to pozor. Pokud si všimnete, že se nepřilnavá vrstva začíná odlupovat, je čas na nákup nové pánve.
Litinové pánve dobře drží teplo, a proto se hodí pro takové recepty, kde je důležité, aby teplota oleje příliš nekolísala, například řízky.
Že je pánev kvalitně vyrobená, poznáte především podle míry deformace materiálu. Pokud nalijete olej na její střed, měl by se rovnoměrně rozprostřít. Pokud se drží pouze v některých částech, pravděpodobně není povrch zcela rovný a tím pádem hrozí nerovnoměrné opékání. K těmto deformacím může docházet buď přímo ve výrobě, nebo později během zahřívání materiálu, pokud není dostatečně kvalitní.