Tisíce lidí běží do Lidlu. Od pondělí za 79 Kč to, co jinde koupíte za 500
Lidl je už dlouho známý tím, že se nebojí přijít s výhodnými nabídkami. Ať už jde o nečekané slevy, limitované edice nebo nové produkty, jejich marketing umí zaujmout. Není proto divu, že se spousta lidí bedlivě sleduje, kdy budou moci opět nakoupit zboží za výhodné ceny.
Lidl dnes opět naláká do obchodu mnoho lidí. Od pondělí si zde totiž můžete pořídit sushi za 79 Kč, které jinak v lepších restauracích nebo specializovaných obchodech seženete i za 500 Kč. Pro srovnání, například za čistě avokádový set s 20 kousky sushi v pražské restauraci Ginza zaplatíte 519 Kč, za Family Roll Set s 16 kusy plněné avokádem, tuňákem, úhořem a lososem 599 Kč. Takže, pokud milujete sushi nebo už déle uvažujete nad tím, že byste ho chtěli ochutnat, máte skvělou příležitost.

Co je sushi
Sushi není jen tak nějaké jídlo, je to tradice, umění, a pro mnoho Japonců i každodenní součást života. Základními ingrediencemi pro sushi jsou kvalitní rýže, ryby, zelenina a řasy Nori. Když všechny tyto jednoduché suroviny spojíte dohromady a přidáte sójovou omáčku, křen wasabi a nakládaný zázvor, vytvoříte něco výjimečného. Sushi v Japonsku existuje už stovky let a má různé podoby. Základní suroviny jsou vždy stejné, ale připravené způsobem, který je zcela unikátní pro každou rodinu, restauraci nebo region. Jedno mají však společné, ke všem surovinám Japonci přistupují s respektem a láskou.
Co potřebujete k domácí výrobě sushi
Pokud byste si chtěli sushi připravit doma, bude vám stačit pár základních surovin, které by měly být vždy čerstvé – a to obzvláště platí, pokud budete používat syrové ryby. Rýži vybírejte speciální na sushi, musí být totiž lepkavá, aby se dala dobře tvarovat. K její dochucení budete potřebovat rýžový ocet, koupíte ho právě v Lidlu anebo v jiných asijských potravinách. Koupíte tam i řasy Nori, do které rolky zabalíte. Pak už záleží jen na vaší chuti. Rolky můžete naplnit lososem, tuňákem, avokádem, okurkou, nebo dokonce krabími tyčinkami. Možností je nepřeberně!

Recept na domácí sushi podle foodblogerky Meg v kuchyni
Budete potřebovat:
250 g sushi rýže
60 g rýžového octa
40 g krupicového cukru
10 g soli
řasu Nori
losos, okurka, případně další náplně
sezamová semínka
sójovou omáčku, nakládaný zázvor a wasabi pastu k podávání
bambusovou podložku
potravinovou fólii
Rýži pořádně propláchněte, aby voda byla co nejčistší. Proplachujte ji minimálně sedmkrát, tím ovlivníte její lepivost. Po propláchnutí ji nasypte do hrnce, zalijte stejným množstvím vody a nechte minimálně hodinu odpočívat. Zrnka během namáčení zbělají. Nyní je třeba rýži uvařit. Pokud máte, použijte rýžovar. Pokud ne, hrnec s rýží přiklopte pokličkou a přiveďte prudce k varu, poté stáhněte na minimum a nechte ji vařit 10–20 minut. Po uvaření rýži odstavte a nechte ji 5 minut odpočívat.
Mezitím, co se rýže vaří, smíchejte rýžový ocet, cukr a sůl. Můžete směs zahřát v mikrovlnce, aby se vše lépe rozpustilo. Když máte rýži hotovou, přesypte ji do skleněné nebo dřevěné mísy. Přilepenou rýži na dně neseškrabujte. Rýži postupně přelévejte ochuceným octem a opatrně promíchejte, aby se všechna zrníčka obalila. Po částech ochutnávejte, jestli je chuť dostatečně výrazná, po vychladnutí se octová chuť ještě zjemní. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a přikryjte potravinovou fólií.
Nyní nakrájejte okurku, lososa nebo jiné náplně na tenké proužky. Pokud chcete, můžete také připravit sezamová semínka, která budete sushi posypávat. Připravte si také vodu s trochou rýžového octa, ve které si budete namáčet ruce, aby se vám rýže nelepila na prsty. Na bambusovou podložku položte potravinovou fólii a řasu Nori matnější stranou nahoru. Na ni položte tenkou vrstvu rýže a jemně ji rozetřete, aby pokryla celou řasu. Nechte pouze na jednom konci trochu místa, aby vám šla rolka lépe zabalit. Na rýži přidejte náplně podle chuti a pomalu, ale pevně začněte rolovat pomocí bambusové podložky.
Hotové rolky nakrájejte na malé kousky ostrým nožem, který si můžete namáčet do vody. Podávejte s nakládaným zázvorem, wasabi a sójovou omáčkou.
Pokud jste začátečníci, obrňte se trochou trpělivosti, první sushi může být trochu náročné na zabalení, ale brzy si osvojíte správný postup.