Tak levné máslo už dlouho nebylo. Ode dneška v Albertu za 24 Kč na 100 g
Cena másla je v Česku v posledních letech velmi diskutovaným tématem, nad kterým se často poměrně hodně rozčilujeme. Nyní ale rozzlobení být nemusíte, řetězec supermarketů Albert totiž nyní zahajuje slevovou akci, díky které tuto zcela esenciální potravinu koupíte za výhodnou cenu.
Supermarkety Albert jsou populární pro poměrně velkorysou nabídku čerstvých potravin, rádi je navštěvují také ti, kdo vyznávají některý z alternativních výživových směrů. Nabídka pro vegetariány nebo zastánce bio potravin je zde totiž skutečně velmi široká.
Na své si ale přijdou také ti, kdo nic speciálního nepožadují. Obzvlášť v případě, když Albert připraví slevové akce. Již 12. března začala jedna z nich, která nám přináší jednu velmi důležitou surovinu za sníženou cenu.

Máslo nyní za výhodnější cenu
Máslo dnes běžně stojí mezi 70-80 korunami. V Albertu si ho nyní ale můžete zakoupit za 59,90 korun, neboli za necelých 24 korun za sto gramů. Vyrobeno je firmou Madeta a prodáváno pod tradiční značkou Jihočeské máslo.
Smutná pravda ovšem je, že pro některé z nás může i tato snížená cena být příliš vysoká. Pokud je to i váš případ, nejspíš často přemýšlíte, zda a jak byste máslo mohli v kuchyni alespoň částečně nahradit a vyhradit si jej skutečně pouze pro speciální účely.
Možností, co použít při vaření a pečení místo másla, existuje v dnešní době celá škála. Pojďme se tedy podívat na ty nejzajímavější z nich.
Jak můžeme máslo v kuchyni nahradit?
Hned první variantou, která vás nejspíš napadne, je rostlinný olej. Mnoho receptů na sladké pečení s ním dokonce pracuje rovnou ve svém základu. Kupříkladu olejová bábovka je známá pro svou vláčnost. Pokud se rozhodnete v některém receptu máslo nahradit právě olejem, myslete na to, že jeho objem je díky odlišné konzistenci jiný. Proto ho vždy použijete přibližně o čtvrtinu méně, než kolik byste použili másla.
Druh oleje možná budete vybírat podle ceny, pozornost věnujte ale také chuťovým vlastnostem. Zatímco řepkový nebo slunečnicový olej je poměrně univerzální, kokosový se hodí spíše pro sladké pečení. Olivový olej zase využijeme v případě salátů nebo pečeného masa.
Další variantou je rozhodně sádlo. V minulosti bylo rozhodně populárnější než dnes, stále ještě má ale své zastánce. Oproti máslu je jeho cena zhruba poloviční. Pokud vám tedy nevadí jeho specifický chuťový podtón, bude to pro vás to pravé. Hodí se jak na smažení a pečení masa, tak na přípravu křehkého těsta.

Jak je to s margarínem?
Pokud přemýšlíte o tom, co si namazat na chleba, první volbou většinou bývá rostlinný margarín. Byly doby, kdy se věřilo, že je výrazně zdravější než máslo, později byly zase považovány za učiněné zlo. Kde je tedy pravda? Dnes jsou již výrobní postupy na zcela jiné úrovni, a proto se ho nemusíme obávat. Jeho velkou výhodou je navíc nízký obsah cholesterolu, což ocení zejména ti, kdo se snaží zatočit se svou životosprávou.
V případě některých dezertů je také možné nahradit máslo například jogurtem, tvarohem nebo zakysanou smetanou. To má jednu velkou výhodu – dostanete do pokrmu bílkoviny navíc. Někteří lidé používají také avokádo, to však většinou nepatří zrovna k potravinám, díky kterým ušetříte. Pokud byste ho ale náhodou potkali ve slevě, rozhodně to stojí za to vyzkoušet.