Stačí pár kousků denně, aby se vaše střeva cítila jako nová. Jezte místo sladkostí
Pokud chcete udělat něco pro své zdraví, nemusíte se nadobro vzdávat sladkostí. Existují alternativy, které uspokojí vaše mlsné chuťové pohárky, a zároveň jejich konzumací uděláte i něco pro své tělo. Jednu sladkou potravinu si zamilují hlavně vaše střeva.
Závislost na sladkém trápí velkou část naší populace. Rádi si dopřáváme sladkosti všeho druhu, od čokolád přes zákusky až po bonbony. Pochoutka plná cukru bez další přidané hodnoty čas od času neuškodí, při pravidelné konzumaci si však koledujeme o zdravotní problém. U jedinců, kteří pravidelně konzumují sladké produkty, existuje vyšší riziko výskytu obezity, cukrovky 2. typu i kardiovaskulárních onemocnění.
Vzdát se kompletně sladkého je však náročný úkol. Lákadla číhají na každém rohu. Naštěstí existují zdravější alternativy, které zasytí vaši touhu po sladkém a zároveň nenapáchají velkou škodu ve vašem těle. Co víc – v přiměřeném množství vám mohou dokonce prospět!

Jak zahnat chuť na sladké
Než si košík v obchodě znovu naplníte všemi těmi barevnými balíčky se sladkostmi, zkuste přejít o regál dál k sušenému ovoci. Právě to můžete používat jako lepší možnost, když vás zase chytne mlsná.
Sušené ovoce sice ztrácí během sušení vitamín C, stále v něm ale najdete bohatou nadílku dalších vitamínů a minerálů. Kromě vitaminu to je třeba několik zástupců B-komplexu. Z minerálů je to poté cenný hořčík, vápník, draslík, železo nebo sodík. To o vašem oblíbeném jahodovém lízátku asi říct nemůžete. Pokud hledáte ale skutečného šampióna mezi sušeným ovocem, pátrejte po sušených švestkách.
Sušená superpotravina
Sušené švestky jsou skutečně malým zázrakem. Kromě již zmiňovaných vitamínů a minerálů jsou obří zásobárnou antioxidantů, které dokážou bojovat s volnými radikály, a oddálit tak proces stárnutí. Uvádí se, že jich obsahují dokonce dvakrát tolik než další antioxidační hrdinové v podobě borůvek a rozinek. Slupky obsahují také nenasycené mastné kyseliny, které přispívají k normální činnosti mozku a pozitivně působí na cholesterol v krvi.
Konzumaci sušených švestek navyšte v době nachlazení, při potížích s pokožkou nebo když potřebujete vzpruhu pro vaše nervy. A taky při trablech s trávením.
Sušené švestky jsou známé zejména jako přírodní lék na problémy se zažíváním. Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhají rozhýbat „líná“ střeva a zatočit se zácpou. Účinky podobné projímadlům dokážou pořádně pročistit trávicí trakt, což oceníte třeba po vánočním obžerství. Ovšem pozor – pokud trpíte syndromem dráždivého tračníku, sušeným švestkám se raději vyhýbejte. Vysoký obsah vlákniny může vaše potíže totiž ještě zhoršit.

Všeho s mírou
Třebaže jsou sušené švestky nabité hodnotnými látkami a mohou podpořit zdravý střevní mikrobiom, nic se nemá přehánět. To platí dvakrát tolik právě u švestek, které vám při vyšších dávkách mohou prokázat medvědí službu. Pokud nejste na vysoký příjem vlákniny zvyklí, mohly by vás překvapit zažívací potíže, jako je nadýmání nebo průjem. Nezapomínejte také, že se stále jedná o ovoce, které je plné kalorií, což by v případě, že si hlídáte váhu, mohlo být taky kontraproduktivní.
Jako bezpečná denní dávka pro zdravého jedince se uvádí 50 g sušených švestek, což je zhruba 5 až 6 švestek. Pokud vás trápí zácpa, můžete toto množství zdvojnásobit na cca 10 švestek denně. A nemusíte je jíst ani osamocené – švestky si přidejte třeba do ovesné kaše, čímž podíl vlákniny ještě zvýšíte. A jste-li spíše milovníci slaného, připravte si delikatesu v podobě sušených švestek obalených ve slanině.