Přestaňte vařit brambory ve vodě: Existuje mnohem zdravější způsob
Brambory jsou v české kuchyni všestrannou a oblíbenou surovinou. Jedná se o základní ingredienci, kterou lidé připravují téměř denně. Brambory podáváme jako přílohu, přidáváme je do polévek, dokonce z nich i pečeme. Typický bramborový salát by se dal považovat za české národní jídlo, velmi oblíbené jsou i tradiční bramboráky. Asi málokdo si umí představit českou kuchyni bez brambor. Přesto se ale stále někteří dopouštějí různých chyb při jejich vaření. Jestliže si na nich chcete opravdu pochutnat, využijte způsob přípravy, který maximalizuje jejich chuť.
V Česku brambory představují nejčastěji konzumovanou zeleninu a každý Čech sní ročně v průměru přes 60 kg brambor! Naše země je i hojně pěstuje, zhruba 75 % spotřeby se pokryje z vlastních zdrojů. Nejhojněji se tato plodina pěstuje na Vysočině, za jedno kilo v obchodech pak zaplatíme asi 20 Kč. O popularitě této suroviny na českých stolech nemůže být pochyb. Víte ale, jak brambory správně připravit? Možná se nevědomky ochuzujete o jejich skvělou chuť, která může být pořádně intenzivní. Při nevhodném vaření o ni ale brambory mohou přijít, navíc ztrácí důležité mikronutrienty.
Na druhu záleží
Nejprve je nutné znát varné typy brambor. Různé druhy se totiž hodí na rozdílné pokrmy. Varný typ A je pevný a slabě moučnatý, proto se nejlépe hodí na přípravu salátu. Tento typ brambor je také určený na obyčejné vaření pro nejrůznější účely. Varný typ B je spíše polopevný a polomoučný, jedná se tudíž o jakýsi univerzální typ. Z „béčka“ jsou nejlepší přílohové brambory. Jestliže máte v plánu využít brambory k přípravě těsta nebo kaše, rozhodně sáhněte po typu C. Z toho logicky vyplývá, že na vaření za účelem přípravy perfektní přílohy musíte použít varný typ B. Správný druh bychom měli. Jak tedy brambory uvařit k dokonalosti?
Už žádná voda
Mnoho lidí brambory stále vaří v obyčejné vodě, což není samozřejmě vyloženě špatně, existuje ale mnohem lepší způsob, jak je uvařit. Kouzlo spočívá v jejich vaření ve vývaru. Pokud použijete vývar místo vody, dodáte bramborám výraznější a intenzivnější chuť. Vývar je totiž nabitý chutěmi z použité zeleniny či masa. Navíc obsahuje skvělé aroma. Vaše příloha tak bude vše, jen ne nudná. Využít můžete jak zeleninový, tak masový vývar. Výsledkem nebude pouze neutrální příloha hodící se ke všemu, nýbrž chutná součást kteréhokoliv jídla. Jestli jste o tomto triku až doposud neslyšeli, určitě mu dejte šanci. Rozdíl poznáte na první ochutnání.
Bez soli to nezkoušejte
Hlavně nezapomeňte vývar osolit, sůl totiž chuť brambor ještě zvýrazní. Množství soli samozřejmě záleží na slanosti samotného vývaru, alespoň malé množství byste ale přidat měli. Přidání tohoto základního ochucovadla je naprosto klíčové, chcete-li dosáhnout jedinečného chuťového zážitku. Velkým kiksem, kterého se stále dopouští velké množství populace, je vkládání brambor do studené tekutiny. „Nejprve musí vařit voda a pak se do ní dávají ty brambory. A když je oloupu den dopředu a dám je do studené vody, tak je to taky špatně,“ vysvětluje šéfkuchař Jaroslav Sapík. Ať už je tedy vaříte ve vodě či vývaru, vkládejte je přímo do vroucího hrnce. Brambory jsou totiž bohaté na vitamín C, jenže čím déle je vaříte, tím větší množství vitamínů ztrácíte. Ztráty při dlouhodobém vaření této zeleniny se mohou vyšplhat až na 60 %! Při krátkodobém vaření se ale jedná pouze o 15-20 %. Rozhodně tedy brambory nenechávejte v tekutině déle, než je nezbytně nutné.
Slupku? Raději nechat
Ponechání slupky sice chuť brambor samo o sobě nezlepší, prospěje ale vašemu tělu. Slupka totiž také obsahuje vitamín C a další minerály, a pokud se jí zbavíte, připravíte se o 30-50 % prospěšných látek. Nemusíte se jí bát, stačí, když brambory před vařením důkladně omyjete pod tekoucí vodou. Můžete je i odrbat kartáčkem, abyste se zbavili veškerých nečistot. Nedovolte, aby vás nevhodné zacházení s touto surovinou připravilo o její skvělé zdravotní benefity
Ne každý může vždy k vaření použít vývar. Chápeme, že ne vždy je po ruce. Jestliže se chystáte brambory uvařit ve vodě, zkuste alespoň tuto vychytávku – do vody přidejte trochu citronové šťávy nebo octa. To způsobí, že brambory neztmavnou a nerozpadnou se, navíc se také alespoň lehce zvýrazní jejich chuť. Nutností je přidání kmínu nebo tymiánu. Možná se to nezdá, ale i takové malé detaily udělají mnoho a povznesou vaši přílohu na novou úroveň.