Přestala jsem pít kávu a vyzkoušela tento elixír. Změna byly ohromující
Káva je pro nespočet lidí nepostradatelnou součástí života. Začínat den hrnkem teplého kafe, které provoní domácnost, je rutinní záležitostí velké části populace. Mnoho lidí si ráno bez kávy umí jen těžko představit. Opěvovaný kofeinový zázrak dodává energii, zlepšuje pozornost a povzbuzuje výkon. Kromě pozitiv má ale káva i negativa, proto ne každý ji chce nebo může pít. Jestliže vám její konzumace příliš nesedí, ale nechcete přijít o její blahodárné účinky, máme pro vás skvělou alternativu. Její chuť i působení si zamilujete a nebudete chtít nic jiného!
Káva patří společně s vodou a čajem mezi nejkonzumovanější nápoje na světě. Ačkoliv má magické účinky, každý jedinec na její vlivy reaguje jinak. Zatímco někdo je schopný si dát espresso i v pozdních odpoledních hodinách a večer stále v pohodě usnout, citlivější jedinci účinky kofeinu mohou pociťovat i dlouhé hodiny, a tak musí pití kávy omezit pouze na dopoledne. Někomu zase káva zkrátka nedělá dobře na žaludek a najdou se i tací, kteří prostě nemají rádi její chuť. Pokud patříte do některé z těchto skupin, netlačte pití kávy na sílu a raději dejte šanci tomuto tekutému skvostu.

Nápoj indiánů
Přestože se nejedná úplně tak o čaj, přezdívá se mu čaj Bohů. Pít ho můžete teplý i vychlazený, má parádní chuť a nespočet zdravotních benefitů. Řeč je o nápoji s názvem Yerba maté – tradiční jihoamerický drink vyrobený z listů cesmíny paraguayské. Velmi běžný je právě v zemích jako Argentina, Brazílie, Uruguay nebo Paraguay, dnes ho ale snadno seženete i u nás. Na jednu dávku budete potřebovat pouze pár lžic sušených listů a tradičně se pije z hrníčku zvaného kalabasa a za pomocí kovového brčka se sítkem, kterému se říká bombilla. V Jižní Americe má pití Yerby rituální přesah, jelikož je hojně využívána v indiánských kruzích.
Pozvolně dodá energii
Samozřejmě i Yerba maté obsahuje kofein, kromě něj ale ještě další dvě povzbuzující látky – theobromin a theofylin, které nejen že nabudí, ale působí i protizánětlivě. V jednom šálku se nachází asi 78 mg kofeinu, což se prakticky rovná jednomu espressu. Výhodou Yerby ale je, že nabízí pozvolný energetický nárůst i pokles. Po jejím vypití se tak nedočkáme prudkého nakopnutí a poté zase rychlého sešupu energie, jak tomu bývá u kávy. Tento druh nápoje stimuluje nervový systém, aniž by ho nadměrně zatěžoval, a jeho efekt je obecně plynulejší. Přestože má působivé povzbuzující vlastnosti, na rozdíl od kávy Yerba maté není návyková.
Skvělý antioxidant
Dalším nesporným benefitem je vysoký obsah antioxidantů, minerálů a živin. Yerba je bohatá na polyfenoly, saponiny a xantiny, což jsou antioxidanty posilující imunitní systém, chránící naše buňky a působící protizánětlivě. Yerba jich obsahuje více než zelený čaj. Dále v ní mimo jiné najdeme i hořčík, draslík a železo, dále pak vitaminy A, C, E, B1 a B2. Co se nutričního složení týče, jedná se prakticky o supernápoj. Všechny tyto látky pomáhají snižovat oxidační stres a předcházet autoimunitním nemocem. Při pravidelné konzumaci rychle pocítíte pozitivní vlivy. Čaj má specifickou výraznou zemitou chuť, a pokud by byl na vás moc hořký, můžete si ho osladit medem, stévií nebo obyčejným cukrem. Díky jeho vlastnostem se o něm ne nadarmo tvrdí, že má sílu kávy, zdravotní účinky čaje a přináší potěšení jako čokoláda.

Úžasné zdravotní účinky
A jak tento zázrak vlastně působí na lidské zdraví? Kromě již zmíněných stimulačních účinků také zlepšuje náladu, napomáhá k detoxikaci organismu a zmírňuje úzkosti a deprese. Také podporuje trávení a snižuje pocit hladu, je tedy vhodný při hubnutí. Dalším benefitem je, že Yerba snižuje hladinu „špatného“ LDL cholesterolu, a naopak zvyšuje hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu, čímž podporuje správné fungování srdce a obecně napomáhá k dobrému kardiovaskulárnímu zdraví. Studie také uvedly, že má dobrý vliv na citlivost organismu vůči inzulinu, což pomáhá s regulací cukru v krvi. Konzumace Yerby je bezpečnou a zdravou volbou.
Jak ji připravit?
Přípravu maté hravě zvládnete za pár minut. Do hrnečku dejte 1-2 lžíce sušených lístků Yerby a zalijte asi do jedné pětiny studenou vodou, tak, aby byly lístky ponořené a namočené. Množství vody nepřežeňte, úplně stačí, aby byly lístky jen nasáklé. Lehce promíchejte a dolijte až po okraj horkou vodou, ale pozor, nesmí být vařící! Měla by mít teplotu mezi 70-80 °C. Vařící voda by totiž lístky spálila, ty by pak ztratily všechny zdravotní benefity. Nechte tři minuty odstát, poté si nápoj můžete začít vychutnávat. Skvělou vychytávkou je již zmíněné kovové brčko se sítkem, díky kterému čaj nemusíte scedit. Vyzkoušíte?