Otestovali jsme kvalitu nápojů z Lidlu, Tesca a Kauflandu. Češi kupují jen ten absolutně nejhorší
Při nákupu potravin si většina z nás vybírá podle ceny. A co je levnější v tomto případě bezesporu vyhrává. Jenže tentokrát nás při testování nápojů čekalo nepříjemné překvapení. Jak se ukázalo, Češi mají bohužel tendenci sáhnout právě po tom nejhorším, co regály běžných obchodů nabízejí. A nemluvíme tady o žádných luxusních značkách. Jednoduše jsme vzali to, co běžně najdete v Tescu, Kauflandu nebo Penny, a pořádně jsme se tomu podívali na zoubek. Teda spíš na etiketu.
Co se nápojů týče, největší problém mají bez debat slazené limonády, především ty kolové. Není divu, jejich chuť si rychle oblíbí děti i dospělí, navíc jsou často levné a dostupné doslova všude. Jenže zkuste se někdy podívat, co vlastně pijete. V jediné sklenici těchto sladkých kolových limonád najdete klidně osm až deset kostek cukru! „Beze zbytku se potvrdilo, že kolové limonády jsou jedním z nejvydatnějších nenápadných zdrojů cukru v jídelníčku. Jedna 200ml sklenka jej totiž v průměru obsahuje 18 g. Kolové limonády by už jen proto neměly být součástí běžného pitného režimu, jsou vhodné jen jako příležitostné osvěžení,“ uvádí dTest.cz. Takže jestli pravidelně popíjíte litry takových limonád, vaše tělo vám určitě nepoděkuje. A nejhorší na tom je, že právě tyhle limonády patří k nejprodávanějším.

Co obsahují kolové limonády
Co se týče nutričních hodnot, nic překvapivého jsme nezjistili. Obecně platí jednoduché pravidlo: čím levnější slazený nápoj, tím více cukru a umělých přísad obsahuje. A právě tyhle nápoje se u nás pořád kupují nejvíc, a to nejen dospělými, ale už i malými dětmi. Cukr však není jediný problém v hnědých limonádách. Mnoho z nich obsahuje také kofein a kyselinu fosforečnou, která snižuje pH v těle. Z toho důvodu popíjení takových nápojů ničí zubní sklovinu a povzbuzující účinky kofeinu by se mohly u dětí projevit poruchami pozornosti, dehydratací, zrychlením srdečního tepu nebo zvýšením krevního tlaku.
Proč nám vlastně tolik cukru škodí
Odpověď je překvapivě prostá. Nadměrný přísun cukru především přetěžuje slinivku a zvyšuje hladinu inzulinu v krvi. Výsledkem jsou prudké výkyvy energie, nejdříve cítíme silný příval sil, za chvíli však přichází nepříjemná únava. Dlouhodobě to pro tělo znamená větší pravděpodobnost vzniku obezity, diabetu 2. typu a dokonce i onemocnění srdce a cév. A jako by toho nebylo málo, naše chuťové buňky si na sladké velice rychle zvykají, a tak nevědomky konzumujeme stále větší množství cukru. Je to zkrátka začarovaný kruh, který je nejlepší přetnout co nejdříve.

Recept na domácí jahodovou limonádu
Pokud chcete udělat něco pro své zdraví, příště si raději vyrobte limonádu doma. K jejich základu můžete použít třeba perlivou minerální vodu, díky čemuž do těla dostanete i důležité prvky. „Přírodní minerální vody obsahují alespoň jeden prvek s blahodárným působením na lidský organizmus. V tom je zásadní rozdíl mezi minerálními a pramenitými vodami, nikoli v mineralizaci. Minerálky doplňují tělu chybějící minerální látky, které lidský organizmus z principu potřebuje (například o hořčík, vápník, zinek, draslík nebo fluor) a umí je v této formě přijmout lépe než z jiných druhů potravin. Mohou být různě mineralizované, tzn. mají různý obsah minerálních látek, od velmi nízkého až po velmi vysoký,“ objasňuje Ing. Ježková, předsedkyně Svazu minerálních vod v odborném časopisu PharmaNews.
Budete potřebovat
250 g čerstvých nebo mražených jahod
4 lžíce třtinového cukru
1 lžíci citronové šťávy
1 l perlivé minerální vody
Jahody nejprve očistěte a zbavte stopek, poté je v mixéru rozmixujte spolu s citronovou šťávou. Cukr rozpusťte v malé skleničce horké vody a smíchejte s jahodami. Jahodovou část zalijte perlivou vodou, dobře rozmíchejte a podávejte dobře vychlazenou. Skleničky můžete ozdobit jahodami nebo třeba plátkem citronu. Místo jahod můžete použít třeba maliny, lesní směs nebo třeba borůvky.