Nejoblíbenější potravina Čechů v Penny od rána za 12 Kč. Lidi berou plné košíky
Češi berou už od rána Penny útokem. Košíky plní jednou z nejoblíbenějších potravin, která ve slevě stojí pouhých 11,90 korun. Poradíme vám, jak ji můžete využít v kuchyni.
Dorazili jste ráno do Penny a překvapil vás dav lidí, který se vytvořil u chladících boxů? Důvod je nasnadě. Obchod má ve své nabídce oblíbenou potravinu, která z původních 19,90 nyní stojí 11,90 korun. Šetřiví Češi si ji tak nakupují do zásoby. O co se jedná?
Penny zlevnilo šunkový salám vlastní značky Řezníkův talíř, který se pyšní 90 % masa. Seženete ho už nakrájený ve 100gramovém balení, což je ideální porce k rychlé svačině nebo k přípravě obloženého talíře.
Pokud vás nabídka zaujala, měli byste si však pospíšit. Zboží za výhodnou cenu je v sortimentu pouze do středy 19. března. Poté lze předpokládat, že jeho cena opět stoupne.

Prémiová uzenina za socialismu
Šunkový salám je druhem uzeniny, která se svým složením a chutí podobá klasické šunce. Oproti ní ale obsahuje velké kusy libového vepřového masa, které je jemně kořeněné. Kromě toho v něm najdete i menší podíl hovězího masa a tučnějšího vepřového. Kvalitní šunkový salám by měl obsahovat více než 80 % libového vepřového masa, 5 % tučného vepřového a asi 10 % hovězího masa. Touto směsí se následně plní hovězí tlustá střeva nebo umělá papírová.
Zajímavostí je, že byl kdysi považován za prémiovou uzeninu. V minulosti se vyráběl podle přísných státních norem, které garantovaly jeho kvalitu. Po uvolnění poměrů v 90. letech však došlo ke prudkému snížení jeho kvality.
Podle současné legislativy nesmí šunkový salám obsahovat strojně oddělené drůbeží maso, tedy drť vzniklou mechanickým oddělením zbytků masa od kostí. U některých levnějších verzí se proto přidávají různé náhražky, jako jsou kůže, zahušťovadla nebo vyšší podíl vody, které nahrazují dražší suroviny. To však není případ produktu od značky Řezníkův talíř, který se může chlubit vysokým podílem masa.
Šunkový salám si vydobyl místo i u moderních strávníků. Oceňují nejenom jeho nízkou cenu v porovnání třeba s tradiční šunkou, ale i jeho univerzálnost. Hodí se do sendvičů, toastů, pomazánek, ale i do teplých jídel. Navíc má dlouhou trvanlivost a díky vakuovému balení si zachovává čerstvost po delší dobu.

Recept na domácí vlašský salát
Podlehli jste lákavé nabídce Penny a nyní přemýšlíte, jak zásoby salámu zužitkovat? Máme pro vás tip na českou klasiku, ve které nemůže chybět právě měkký salát. Je skvělou volbou pro rychlou svačinu nebo jako pohoštění pro návštěvu. A pokud jste si šunkový salám pořídili za akční cenu v Penny, můžete si ho navíc dopřát zcela bez výčitek.
Potřebovat budete:
- 500 g vařených brambor
- 250 g šunkového salámu
- 100 g sterilované okurky
- 20 g sterilovaného hrášku
- 100 g vařené mrkve
- 150 g majonézy
- 1 lžička hořčice
- sůl a pepř dle chuti
Postup: Brambory uvařte ve slupce, nechte vychladnout a oloupejte. Salám nakrájejte na nudličky, brambory, okurky a mrkev na malé kostičky. Všechny ingredience dejte do mísy, přidejte hrášek a důkladně promíchejte s majonézou a hořčicí. Osolte a opepřete podle chuti. Pro lepší propojení chutí nechte odležet v lednici alespoň hodinu. Salát podávejte s pečivem nebo natřený na chlebíčky, které si můžete dozdobit ještě sýrem, vajíčkem a zeleninou.
Šunkový salám můžete využít také k výrobě šunkové pomazánky nebo zapečeného toastu.