Na Štědrý den nedělám kapra ani salát. Podávám tyto řízečky, každý sní alespoň tři
Tradice a zvyky na Štědrý den má každá rodina trochu jiné. Někdo podává ke štědrovečerní večeři kapra, jiný zase kuřecí řízek a někdo si upeče lososa. Pokud ale toužíte po změně a rádi byste překvapili své blízké něčím jiným, než tradičním řízkem, máme pro vás zajímavý tip.
Vánoce jsou pro některé z nás svátkem jídla – cukroví, bramborový salát, vánočka a spoustu dalších dobrot. Po svátcích se pak můžeme cítit nafoukle a nepříjemně. Trendem je poslední dobou upuštění od tučných jídel, které vyměníme za zdravější a lehčí varianty. Dnes pro vás máme tip na vánoční pokrm, který je lehký a chutný.
Alternativa k řízkům
Pokud nejste fanouškem masných pokrmů a raději dáváte přednost lehčím a méně kaloričtějším jídlům, tento recept by se vám mohl líbit. Letošní štědrovečerní večeři můžete pojmout netradičně a místo masa můžete připravit kapustové řízečky.
Kapustové řízky jsou chutné, zdravé a jednoduché. Ačkoliv se to nezdá, dokáží skvěle zasytit. Kapusta je plná vitamínů, vlákniny a minerálů, její konzumace tak přispívá ke zdraví a fyzické pohodě.
V Česku má tato zelenina bohatou historii, byla často používána na venkově jako základní součást jídelníčku. Jedná se o zdraví prospěšnou potravinu, obsahuje vitamín E a K a také vitamíny skupiny B a C. Bohatá je také na draslík, hořčík a železo. Kapusta je proto skvělým zdrojem vitamínů v zimních měsících, její konzumace také pomáhá lidem se zvýšenou hladinou cholesterolu. Navíc povzbuzuje látkovou výměnu a dokáže zbavit tělo toxinů.
Jak připravit kapustové řízečky?
Příprava není složitá a časově nenáročná, zvládne je připravit i začátečník. K přípravě stačí základní suroviny, a tak se jedná o cenově výhodný pokrm. Na přípravu budeme potřebovat 400 g hlávkové kapusty, 75 g hladké mouky, 175 g strouhanky, 2 vejce, rostlinný olej na smažení a sůl.

Prvním krokem je uvaření kapusty. Nejprve odstraníme z kapusty košťál a z hlávky oddělíme jednotlivé listy. Ty následně vložíme do hrnce s vroucí osolenou vodou. Kapustu vaříme do měkka, což trvá přibližně 5 až 10 minut. Jakmile je kapusta měkká, scedíme ji a necháme ji okapat. Přebytečnou vodu osušíme čistou utěrkou.
Následně si připravíme tři mísy. Do jedné nasypeme mouku, do druhé rozšlehané vejce a do třetí strouhanku. Kapustové listy osolíme podle chuti a obalíme je jako klasické řízky. Abychom dosáhli křupavé kůrky, každý řízek obalíme rovnoměrně na obou stranách. Zároveň ale dáváme pozor na to, aby vrstva strouhanky nebyla příliš silná, řízky by se pak mohly rozpadnout.
Jakmile máme řízky obalené, přichází čas na smažení. Na pánvi si rozehřejeme rostlinný olej na střední teplotu, až bude dostatečně horký. Řízky smažíme dozlatova z obou stran, což trvá přibližně 3 až 4 minuty na každé straně.
Po usmažení necháme řízky odkapat na papírových utěrkách, abychom se zbavili přebytečného tuku. Kapustové řízky můžeme podávat s bramborovým salátem, bramborovou kaší nebo s čerstvým chlebem. Výběr záleží na vašich preferencích. Jisté je, že jsou tyto řízky vhodné i na štědrovečerní stůl.
Jaké jsou další varianty kapustových řízečků?
Klasické kapustové řízky chutnají skvěle, pokud ale dáváte přednost výraznějším chutím, můžete k nim přidat nastrouhaný sýr. V tomto případě je lepší kapustu nakrájet na menší kousky a přidat k nim sýr, namočené ovesné vločky s rozšlehaným vajíčkem. Z této směsi pak vytvořte karbanátky a obalte je v trojobalu.

Pokud dbáte o svou štíhlou linii, řízky můžete upéct v troubě. Stačí je jemně potřít olejem a za několik minut máte ještě zdravější verzi této pochoutky. Obalit je můžete i v celozrnné mouce, nebo v mouce bezlepkové, záleží na tom, co upřednostňujete.