Lidl začal prodávat nejdůležitější potravinu světa za 1 Kč. Češi stojí ve frontách
Když se řekne Lidl, spousta z nás si automaticky vybaví přeplněná parkoviště, narvané vozíky a lákavé žluté cedulky hlásající jednu akci za druhou. Tenhle německý řetězec se zkrátka stal synonymem pro cenově dostupné, kvalitní potraviny, u kterých člověk nemusí přemýšlet, jestli mu na konci měsíce něco zbude v peněžence. A když se objeví nějaká opravdu pořádná akce, dokáže český národ zapomenout na svou pověstnou zdrženlivost a pěkně si vystát frontu.
Tento týden Lidl opět boduje. Tentokrát přišel s něčím, co by se dalo označit za nejdůležitější potravinu vůbec, a k dostání je za pouhou jednu korunu. O jakou potravinu se jedná? Mluvíme o cibuli za necelých deset korun za kilogram, tedy jedna stogramová cibule vás vyjde právě na tu krásně zaokrouhlenou korunu. Možná nad tím teď kroutíte hlavou a říkáte si, proč kvůli tomu takový humbuk, ale popravdě, bez cibule by se náš jídelníček obešel opravdu těžko.

Jak vybírat a skladovat cibuli
Cibule provází lidstvo už tisíce let a v historii platila doslova za zlato. Jako první ji pravděpodobně pěstovali už staří Sumerové. Traduje se, že už staří Egypťané si jí považovali jako symbol věčného života, dokonce ji vkládali mrtvým do hrobek. Dnes už naštěstí cibuli nemusíme hledat v pyramidách, stačí zaskočit do nejbližšího obchodu. Aby vám dlouho vydržela, vybírejte takovou, která je pevná a má suchou, čistou slupku bez nahnilých skvrn. To, že je její vnější vrstva dobře proschlá, poznáte podle toho, jestli slupka šustí.
Pokud je cibule změklá nebo z ní raší zelené výhonky, je to známka příliš dlouhého skladování. Správně uskladněnou cibuli na vzdušném, suchém a tmavém místě lze uchovávat po dobu několika měsíců. Zavěsit ji můžete třeba v síťce nebo položit do proutěného košíku. Za žádných okolností ji ale nebalte do fólie nebo nenechávejte v plastovém sáčku.
Cibule je doslova nabitá zdravím
Obsahuje vitamíny, minerály a hlavně spoustu látek, které posilují imunitu. Má antibakteriální účinky a výrazně podporuje léčbu nachlazení a rýmy. Babičky nám odjakživa radí: „Nakrájej si cibuli a dej ji na noc k posteli, ať se ti lépe dýchá. Je to přírodní antibiotikum.“ Někdo si ji dokonce strká do ponožek, tahle metoda údajně vytáhne z těla škodliviny a zbaví vás rýmy i kašle. A co teprve cibulový sirup s medem, který dokáže zatočit s nachlazením lépe než leckterý sirup z lékárny? Ten už zachránil mnoho z nás.
Cibule jako základ české kuchyně
Ale nejde jen o zdraví. Bez cibule by se česká kuchyně prakticky rozsypala. Kam by přišly všechny naše omáčky, polévky nebo plněné knedlíky uzeným masem bez orestované cibulky? A co teprve cibulačka! Jestli jste ji ještě nikdy nevařili, zkuste to nyní. A nemusíte ani hledat žádný složitý recept, doporučujeme tento od Romana Pauluse, který zvládnete raz dva.

Cibulačka podle Romana Pauluse
Budete potřebovat:
200 g sýra Brie nebo strouhaného sýra (např. Gruyére)
500 g cibule
lžíci másla
trochu olivového oleje
100 ml brandy
3 lístky bobkového listu
svazek tymiánu
1 litr kvalitního drůbežího vývaru
sůl a pepř
12 plátků bagety
čerstvou petrželku na ozdobení
Začněte cibulí. Nakrájejte ji hezky po vlákně na nudličky. Pomalu ji nechte zezlátnout na směsi másla a olivového oleje. Nespěchejte, ať má cibulka správnou barvu. Cibuli zalijte brandy a nechte alkohol odpařit. Přidejte bobkový list a provázkem svázaný tymián. Zalijte vývarem, dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem a zvolna vařte asi 15 až 20 minut.
Když je hotovo, z polévky vyndejte bobkový list a svazek bylinek. Mezitím v troubě nebo v toastovači nechte vysušit plátky bagety. Polévku nalijte do zapékacích mističek, položte na vrch plátky bagety a překryjte je tenkými plátky sýra Brie nebo strouhaným sýrem. Dejte mističky do trouby vyhřáté na maximum (ideálně pod gril, cca 280 °C) a počkejte asi 5 minut, než sýr krásně zezlátne a polévka dostane dokonalou zlatou krustu. Nakonec ozdobte nasekanou čerstvou petrželkou a servírujte rovnou v zapékacích miskách.