Lidé opouštějí své vzdušné fritézy poté, co objevili 100x zdravější alternativu
V posledních letech byly mezi kuchyňskými spotřebiči snad nejpopulárnější horkovzdušné fritézy, ve kterých lze snadno, rychle a zdravě vařit spoustu druhů jídel. Jak se ale zdá, brzy je vystřídají jiné trouby, které jsou těm horkovzdušným velmi podobné.
Klasickou troubu a často i smažení na pánvi v posledních letech v mnoha domácnostech nahradila šikovná horkovzdušná fritéza, díky které je příprava jídla naprosto jednoduchá. Ptáte se, jak je to možné? Horkovzdušná fritéza totiž využívá horký vzduch, díky kterému v ní můžete připravit třeba i řízky, které byste jinak buď smažili, nebo pekli v klasické troubě, která má vyšší spotřebu a déle se zahřívá. Jídlo z horkovzdušné fritézy je křupavé a chutné a samotná fritéza se navíc snadno čistí. Jenže jak se nedávno ukázalo, existuje ještě lepší alternativa, kterou si lidé zamilovali ještě víc než horkovzdušné fritézy. O co se jedná?
Halogenová trouba: Nepostradatelný pomocník v kuchyni
Kuchyňský spotřebič známý jako halogenová trouba využívá halogenové světlo, což je přesněji řečeno infračervené světlo vyzařující teplo. Pro přípravu pokrmů se jeví jako jeden z nejlepších spotřebičů zejména díky schopnosti zachovávat jídlu původní strukturu, chuť a šťavnatost, a to všechno bez použití oleje nebo jiného tuku. Například horkovzdušná trouba oproti tomu může jídlo horkým vzduchem mírně vysušovat a někdy je nutné použít olej, aby se podařilo jídlu zajistit optimální kvalitu. I tak jsou si ale oba spotřebiče velice podobné a pokud už horkovzdušnou troubu máte, nemusíte ji nutně měnit za halogenovou.

Halogenová trouba připraví jídlo lépe než horkovzdušná fritéza. Díky rovnoměrnému teplu pokrmy nevysušuje a obecně se považuje za zdravější variantu. Halogenové trouby se velmi rychle zahřívají, jsou však většinou menší, takže v nich neuvaříte jídlo pro početnou rodinu. Jsou proto ideální pro jednotlivce nebo páry, které potřebují mít uvařeno co nejrychleji a nepotřebují obrovské porce. V halogenové troubě si jídlo navíc zachovává své vitamíny a minerály. Její mísa je skleněná, takže máte po celou dobu při vaření přehled o tom, jak pokrm aktuálně vypadá.
Výhody halogenové trouby oproti horkovzdušné fritéze:
- Pokrmy jsou šťavnatější, protože jídlo nevysušuje
- Zahřeje se o něco rychleji
- Vaření i pečení je zcela rovnoměrné
- Nevyužívá vzduch, takže suroviny z pokrmu nepadají (u horkovzdušné
- Nabízí různé funkce včetně grilování a rozmrazování
- Zdravé vaření bez nutnosti použití tuku, zachovávají se vitamíny
- Během přípravy lze pokrm sledovat bez nutnosti otevření trouby
- Jsou levnější
Oproti tomu pokrmy z horkovzdušné fritézy mohou být křupavější, snadněji v ní připravíte například brambůrky nebo jiná jídla vyžadující přípravu s olejem. Jsou také většinou větší, takže v nich můžete připravit jídlo i pro celou rodinu. V nabídce jsou ale i malé, takže si každý vybere takovou velikost, která mu vyhovuje.

V Česku se zatím moc neprodává
Pokud byste si chtěli halogenovou troubu pořídit na českém trhu, moc obchodů a e-shopů, kteří ji prodávají, nenajdete. Ačkoliv je tato trouba čím dál populárnější v zahraničí, k nám tento trend zatím ještě nedorazil a lidé se oddávají vaření a pečení v horkovzdušné troubě.
Pokud byste si chtěli halogenovou troubu přece jen pořídit, mrkněte se například na internetová tržiště jako je Amazon.com nebo Allegro.cz, kde ji pořídíte už od 700 korun. Na zahraničních e-shopech je halogenová trouba také běžně k dostání.