Kapra letos na Vánoce nikdo jíst nebude: Češi propadli tomuto jídlu
Kapra měla spousta lidí po dlouhé roky spojené s vánočním obdobím a nedokázali si bez něj svátky vůbec představit. Doba se ale změnila a lidé si na Štědrý den čím dál častěji dopřávají úplně jiné pokrmy, než je kapr. Důvodů je mnohem víc než touha ochutnat něco jiného.
Vánoce jsou svátky klidu, které bychom měli strávit zejména se svými nejbližšími. Rodiny si připravují nejrůznější jídlo a cukroví, které se může u každého velmi lišit. Kapr byl ale téměř vždy něco, co o Vánocích jedl téměř každý. Už tomu tak ale dlouhou dobu není, lidé si čím dál častěji připravují raději řízky, lososa nebo jinou dobrotu, která je čím dál populárnější a neobsahuje otravné kosti. Která to je?

Proč už lidé nechtějí na Vánoce kapra
V posledních letech ustává prodej živých kaprů, kteří kvůli změnám prostředí velmi trpí. Lidé už zároveň nemají zájem kapry sami doma zabíjet a způsobovat jim další utrpení, které může jednoduše vzniknout, jelikož ne každý ví, jak kapra rychle zabít. Ačkoliv jsou v obchodech kapři již naporcovaní, lidem už tolik nechutnají. I proto v obchodech o Vánocích čím dál častěji nacházíme vedle kaprů také lososa, tresku, kuřecí maso a další. S konzumací kapra navíc přicházejí i problémy, mezi které patří například vysoká cena a složité vytahování kostí. Právě kvůli malým, ale nebezpečným kostem z kapra spousta lidí končila o Vánocích v nemocnici, někteří i hůř. V poslední době se lidé oddávají spíš jiným jídlům, patří mezi ně i zdravá zelená čočka. Tu si díky její zajímavé a přirozeně kořeněné chuti zamilují nejen vegetariáni a vegani, ale i ti, kteří dávají většinou přednost masu.
Přezdívá se jí kaviár chudých a o svátcích je čím dál oblíbenější
Kdo si nechce o Vánocích připravovat kapra, může si uvařit vynikající zelenou čočku, které se už dlouhá léta přezdívá kaviár chudých. I když je levná, je naprosto vynikající. Má pikantní chuť připomínající oříšky a je nesmírně zdravá. A kdy jindy podpořit své zdraví, než právě před začátkem nového roku?
Na rozdíl od kapra připravíte zelenou čočku během chviličky a i když byste ji měli v ideálním případě nechat namočit přes noc (aby se lépe trávila), moc práce s ní mít nebudete. Druhý den ji jednoduše zcedíte, přesunete do hrnce s vodou a vaříte přibližně 15-20 minut.
Zelenou čočku ale lze připravit na několik dalších způsobů, které najdete v mnoha internetových kuchařkách. Pokud čočku nechcete namáčet, můžete ji dát do hrnce s jedním stroužkem česneku a polovinou petržele, zalít studenou vodou a vařit hodinu. Čočka pak bude mít ještě lepší a výraznější chuť, kterou si zamilujete.

Zelená čočka má blahodárné účinky na zdraví
Zařazení zelené čočky byste měli letos zvážit už jen kvůli jejím blahodárným účinkům na zdraví, které ocení každý. Obsahuje spoustu vlákniny podporující zažívání, nechybí jí ani spousta vitamínů a minerálů. Všechny látky obsažené v zelené čočce pomáhají snižovat krevní tlak a také vysoký cholesterol, který způsobuje nebezpečné srdeční potíže. A třeba si ji zamilujete natolik, že ji zařadíte i do svého novoročního jídelníčku.