Jsem odborník na výživu a tohle bych si v Kauflandu nikdy nekoupil
Většina z nás se nejspíš shodne, že jogurt můžeme považovat za zdravou potravinu. Bohužel to ale není tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá. Mnoho výrobků totiž má do skutečně prospěšného jídla opravdu daleko. Výživoví specialisté apelují na to, aby lidé při nákupu věnovali dostatečnou pozornost složení jogurtu. Jedině tak se mohou vyhnout nepříjemnému překvapení.
„Pracuji jako výživový specialista a po práci se často cestou domů zastavím nakoupit v Kauflandu. Když se ale podívám na nabídku jogurtů, řadu z nich bych si dobrovolně v životě nekoupil. Ani v Kauflandu, ani kdekoliv jinde,“ uvedl jeden z nutričních odborníků na internetovém diskusním fóru.
Naprostá většina jeho kolegů s ním souhlasí. Není totiž jogurt jako jogurt. V této kategorii najdeme jak kvalitní produkty, tak takové, které jsou zcela nevhodné a s jogurtem toho mají pramálo společného. Pojďme se tedy na tuto oblíbenou svačinu podívat pod drobnohledem.

Co je to vlastně jogurt?
Nejprve si ujasníme, co to jogurt vlastně je. V doslovném překladu slovo „jogurt“, které pochází z turečtiny, znamená zkvašené mléko. Zní to sice trochu nevábně, ale je to pravda. Podle platné vyhlášky se tak může jmenovat pouze výrobek, který neprošel tepelnou úpravou, neobsahuje konzervační látky a vznikl kysáním mléka, smetany nebo podmáslí za pomoci jogurtové bakteriální kultury.
Že tomu tak není, poznáte podle toho, že se výrobek jmenuje například jogurtový dezert, jogurtový nápoj, smetanová pochoutka a podobně. Výrobci jsou v tomto poměrně kreativní. Faktem ale je, že pokud na obalu uvidíte podobné označení, pak se o pravý jogurt nejedná. Velmi často se to týká například dětských svačinek.
Na co si dát při nákupu pozor
Dále se zaměřte na obsah tuku. Sáhněte po plnotučné, nejhůř polotučné variantě. Pokud je totiž jogurt odtučněný, znamená to, že po odstranění tuku musel být zahuštěn něčím jiným. A většinou to bývá škrob, želatina nebo různá další zahušťovadla, která ani nemusí být úplně přírodní. Ta mají jednu věc společnou – jedná se o sacharidy, tedy cukry. Kromě toho, že mohou přidat mnohé kalorie navíc, také často negativně ovlivňují chuť.
Opravdu kvalitní jogurty obsahují jogurtovou kulturu a nenajdeme v nich ani žádná umělá aromata. Čím kratší je seznam použitých ingrediencí, tím lépe.
Poměrně často jsou diskutované také farmářské jogurty. Mnoho lidí totiž ve skutečnosti netuší, co to přesně znamená. Farmářský jogurt se od toho běžného liší tím, že se připravuje z nepasterizovaného mléka. A protože vlastnosti mléka se v průběhu roku mění například podle toho, jakou pastvu má kráva k dispozici, není nic neobvyklého na tom, že se může u stejného jogurtu během roku lišit například jeho konzistence.

Jak je to s ochuceným jogurtem?
Ochucené jogurty často představují další kámen úrazu. Jejich kvalita se totiž značně liší. Kromě toho, že jsou často velmi doslazované, je problém již jen v oné „příchuti“. Toto označení totiž vůbec nemusí znamenat, že se v produktu nějaké ovoce skutečně nachází. Může jít pouze o uměle vytvořené aroma. Proto se zaměřte opět na důkladné studium složení a podíl opravdového ovoce. Mnohdy je nejlepší variantou koupit raději bílý jogurt a ovoce, oříšky nebo med si do něj přidat doma sami.
Speciální kategorií jsou řecké jogurty. Ty se vyrábí z dvojnásobného množství mléka, ze kterého se odebere část syrovátky. Jsou hustší, obsahují více bílkovin a naopak výrazně méně tuku. Pozor si dejte na označení „jogurt řeckého typu,“ protože to není totéž. Obvykle takové produkty obsahují ještě mléčnou nebo sušenou bílkovinu, což sice snižuje náklady na výrobu, ale také kvalitu.
Podobným způsobem se vyrábí také islandský skyr, kde se ale používá syřidlo, a proto bychom ho správně neměli pokládat za jogurt, nýbrž za sýr. Zde je množství tuku jen zanedbatelné, a tak se skyr skvěle hodí do jídelníčku k redukci váhy. Raději se ale vyhněte ochuceným variantám, a to z důvodu obsahu cukru.