Fekální bakterie v másle. Více než 770 kg staženo z trhu
Zákazníci jsou v šoku. Stovky kilogramů jejich oblíbeného másla musely být staženy z trhu. Na vině je kontaminace nebezpečnou bakterií, která je zodpovědná za vážné střevní problémy. Hrozí nebezpečí i českým spotřebitelům?
Mlékárenské družstvo Cabot Creamery stáhlo z prodeje zhruba 770 kilogramů másla Extra Creamy Premium s mořskou solí poté, co kontrolní testy odhalily zvýšené množství koliformních bakterií. Ty mohou naznačovat fekální kontaminaci. Jedná se o 189 balení, z nichž většina byla zachycena ještě před distribucí do maloobchodních prodejen.
„Podařilo se nám úspěšně stáhnout 99,5 % šarže produktu předtím, než byl vpuštěn do prodeje. Malé množství, 17 maloobchodních balení (tedy přibližně 3,9 kg), bylo rozprodáno,“ uvedla ve středečním prohlášení společnost Agri-Mark, která družstvo vlastní. Inkriminované zboží se dostalo do rukou zákazníků ve státě Vermont.
Přestože firma neuvedla konkrétní pokyny pro spotřebitele, obecně se v takových případech doporučuje výrobek vyhodit, pokud ho má někdo doma. Zveřejněna byly také konkrétní čísla a údaje k identifikaci závadného artiklu. Zbystřit by měli zejména ti, kteří mají doma máslo s datem spotřeby 9. září 2025.

Závažnost třídy III
Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) zařadil událost z hlediska její závažnosti do třídy III, která je „vyhrazena pro produkty, u kterých není pravděpodobné, že by způsobily nepříznivé zdravotní následky“. Dosud nebyly hlášeny žádné případy infekce ani stížnosti spojené s konzumací kontaminovaného másla.
„Cílem Agri-Mark je dodržovat bezpečnost potravin a vyrábět kvalitní produkty. Neustále monitorujeme naše výrobky, abychom zajistili jejich soulad s přísnými hygienickými standardy,“ dodala firma.
Všechen ostatní sortiment značky Cabot Creamery zůstává v prodeji bez omezení.
Zdravotní rizika spojená s koliformními bakteriemi
Koliformní bakterie se běžně vyskytují v životním prostředí a ve výkalech lidí i zvířat, zřejmě nejznámější je Escherichia coli (zkráceně E. coli). Jejich přítomnost v potravinách signalizuje nedostatečné hygienické podmínky při zpracování nebo znečištění fekáliemi. Když se objeví v jídle nebo pitné vodě, je třeba okamžitě přijmout opatření k zabránění dalšího šíření kontaminace.
Odborníci varují, že koliformní bakterie mohou způsobit střevní potíže. Mezi typické symptomy patří průjmy, nevolnost a zvracení. Průjmy mohou být v některých případech velmi bolestivé, dokonce i krvácející. Infekce se léčí antibiotiky.
Rizikové skupiny a možné komplikace
Nejvíce ohroženy jsou malé děti (zejména mladší pěti let), osoby s oslabenou imunitou a starší lidé. U těchto zranitelných skupin obyvatelstva může dojít k závažnějším formám onemocnění.
Zatímco většina kmenů E. coli nepředstavuje větší zdravotní riziko, kmeny jako například enterohemoragická E. coli (EHEC) mohou produkovat takzvaný Shiga toxin, který způsobuje celou řadu onemocnění, od mírných průjmů až po závažnější krvácivé formy a choroby ledvin.

A co čeští spotřebitelé?
Zákazníci z Česka si naštěstí mohou oddechnout. Máslo bylo distribuované pouze v amerických státech, konkrétně v Arkansasu, Connecticutu, Maine, New Hampshiru, New Yorku, Pensylvánii a Vermontu.
Pro přehled o závadných potravinách na českém trhu pravidelně sledujte projekt Státní zemědělské a potravinářské inspekce Potraviny na pranýři.