Důchodci začali vyhazovat tuto šunku ze supermarketu. Je opravdu nebezpečná?
Zakoupili jste si šunku, ale na pohled se vám nezdá úplně čerstvá? V krajních případech se může stát, že je váš dojem správný. Leckdy ale lidé šunku kvůli jejímu vzhledu vyhazují úplně zbytečně.
Šunka obecně patří mezi nejpopulárnější potraviny v českých supermarketech a kdekdo si bez ní neumí představit svou svačinu či lehčí večeři. Jenže čas od času se může stát, že vypadá jinak, než by si zákazníci představovali. A pak končí v odpadcích. Kolikrát ale úplně zbytečně. Zejména senioři se šunky zbavují kvůli jevu, který je naprosto běžný a přirozený.
Zvláštní skvrny
Možná jste si toho někdy všimli i vy. Přinesli jste si domů ze supermarketu šunku a po jejím vybalení z obalu si všimli, že jsou na jednotlivých plátcích různě velké skvrny s duhovým odleskem. Mnohé právě tohle překvapí a nabydou dojmu, že je uzenina zkažená. A tak následně skončí v koši.
Pravda je ale taková, že duhový odlesk na šunce není žádnou známkou toho, že by byla špatná. Jde o naprosto normální jev, který souvisí se strukturou masa. Maso logicky obsahuje bílkoviny. Ty mají pravidelnou strukturu, na kterou když dopadá světlo, vzniká právě onen duhový odlesk. Vůbec nejčastěji si jej můžete všimnout u velmi jemně nakrájené šunky nebo třeba u té průmyslově zpracované, neboť nezřídka kdy obsahuje větší procento vody.
Jestliže jste si tedy z obchodu donesli právě tuto populární uzeninu a zmíněné zbarvení vás po odstranění obalu zarazilo, můžete ji s naprostým klidem sníst. Zkažená v žádném případě není.

Spíše se orientujte podle zápachu
Pokud se vám kvalita z nějakého důvodu nepozdává, místo vzhledu se zaměřte na její vůni. Bezprostředně po otevření vakuově balené potravin si můžete všimnout podivného zápachu. Ten ale stejně jako duhové odlesky není známkou toho, že by bylo maso zkažené. Balení totiž obsahují speciální konzervační plyn, který je zdrojem onoho zvláštního odéru. Zápach zpravidla během pár vteřin zmizí.
Pakliže ale šunka zapáchá kysele či dokonce hnilobně, v žádném případě ji nekonzumujte. Jakmile jakýkoliv nepříjemný odér přetrvává, je s největší pravděpodobností zkažená a je tedy na místě se jí nekompromisně zbavit. Taková uzenina může být i zašedlá či lehce nazelenalá, na dotek oslizlá a lepkavá a chuťově hořká.

Krátká doba spotřeby
Abyste se vyvarovali jakýmkoliv zdravotním problémům, myslete na to, že je potřeba šunku řádně skladovat. Po příchodu z obchodu ji ihned dejte do chladničky, ve které by se měla teplota pohybovat ideálně mezi 0 až 5 °C.
Zároveň se snažte šunku zkonzumovat co nejdříve. Většina lidí balené uzeniny otevře a průběžně je spotřebovává klidně i tři dny. To je ale příliš dlouhá doba. Prakticky všechny druhy uzenin jsou určeny k rychlé spotřebě, v ideálním případě byste je měli sníst do 24 hodin od chvíle, kdy jste je otevřeli.
Lidé zbytečně vyhazují i balené maso
To, jak produkty vypadají na pohled, spousta lidí bere pochopitelně jako ukazatel čerstvosti. Podobná situace jako v případě duhových odlesků často nastává i v případě hovězího masa. Zpravidla u toho vakuově baleného. I to totiž může mít velmi zvláštní barvu, namísto skvrn v barvách duhy je ale leckdy zašedlé anebo dokonce zelené. Když to zákazník vidí, většinou ho přepadá vztek, že v obchodě utratil nemalé peníze za zkažené maso. Jenže i tady se jedná o omyl.
Vakuově balené maso totiž v obalu nemá dostatek kyslíku. A právě v důsledku toho dochází k nepřirozenému zbarvení. Jakmile ale obal otevřete a ke kousku hovězího se dostane vzduch, během chvilky podivně vyhlížející skvrny zmizí a maso bude krásně červené.