Čistí střeva od nečistot a pomáhá hubnout. Je navíc mnohem chutnější než ovesná kaše
Ke snídani si spousta lidí dopřává ovesnou kaši. Pokud chcete zkusit něco méně tradičního, či dokonce zdravějšího pro vaše střeva, máme pro vás tip na surovinu, která je neprávem opomíjena. Připravíte s ní však totožně chutný a výživný pokrm.
Ovesná kaše je populárním jídlem na snídani. Je snadná na přípravu a nabízí nepřebernou plejádu možností, jak si ji připravit. Člověku dodá potřebnou energii, zaplní jeho žaludek, a zároveň ho příliš nezatíží. Ovesné vločky se obecně považují za jednu z hlavních potravin, které konzumují lidé toužící shodit přebytečná kila či vyznávající zdravý životní styl.
Málokdo ví, že existuje produkt, který ovesnou kaši hravě nahradí, a zároveň může být ještě zdravější volbou, obzvláště pokud se snažíte zhubnout. Řeč je o ovesných otrubách.

Zázračná dietní potravina
Otruby byste na první dojem asi nepovažovali za zdraví prospěšnou potravinu. Zatímco ovesné vločky vznikají lisováním oloupaných zrn ovsa, otruby jsou odpadní produkt, který vzniká při zpracování obilnin. Pro konzumaci se melou na jemný prášek. Obsahují částice slupek, klíčků a vnitřního živného pletiva, takzvaného endospermu. Podle míry jejich granulace rozeznáváme dva typy – hrubé a jemné.
V historii se otruby hojně využívaly jako hnojivo. Dnes mají své uplatnění především ve výrobě krmiv.
O jejich uplatnění ve zdravé výživě se dlouhé roky pochybovalo, novější studie však ukazují na jejich významnou roli v dietě. Otruby totiž obsahují vlákninu, která v přiměřeném množství může podpořit proces hubnutí.
Efektivní čistič střeva
Balastní látky jsou sacharidy (vláknina), u kterých v tenkém střevě nedochází k enzymatickému rozkladu, a putují proto dále do tlustého střeva. Kombinace stravitelné a nestravitelné vlákniny napomáhá správné činnosti střeva a urychluje průchod natráveného jídla, což z otrub dělá efektivního čističe útrob. Všechny přijaté kalorie se tak navíc nemohou vstřebat, což ocení právě lidé na dietě. Dalším pozitivním efektem je kratší působení rakovinotvorných látek na střevní stěnu.
Otrubám je dále připisováno zajišťování stále hladiny cukru v krvi a snižování hladiny cholesterolu. Kromě vnitřního užití existují také otrubové koupele, které využijí zejména atopici trpící na ekzém.
Není divu, že jsou natolik blahodárné, v jejich složení najdete kromě vlákniny i vitaminy skupiny B, železo, zinek, mangan a selen. Navíc jsou zdrojem fenolických alkaloidů známých jako avenanthramidy, které v těle působí antioxidačně a protizánětlivě.

Kaše z ovesných otrub
O zdravotních benefitech, které skýtají otruby, jsme vás snad už přesvědčili. Pokud se ale ve zdravé výživě moc nevyznáte, nejspíš vás nenapadá, jak si takové ovesné otruby připravit. Dobrou zprávou je, že je velmi snadno seženete v prodejnách se zdravými potravinami nebo drogeriích, které nabízejí potravinový sortiment pro zdravý a vyvážený životní styl.
Jejich příprava je poté jednoduchá a podobá se té u ovesné kaše. Otruby stačí nasypat do misky nebo talíře a zalít vařící vodou. Důkladně promíchejte a smíchejte s klasickým mlékem nebo jeho rostlinnou alternativou, nejlépe s ovesným mlékem. Otruby se nevaří, pouze se nechávají chvíli nabobtnat ve vodě. Další ochucení už závisí na preferencích každého jedlíka. Kaši můžete osladit medem a dochutit skořicí, kakaem nebo ovocem. Otruby se hodí také do jogurtů, smoothies nebo k zahuštění dezertů.
Tip na závěr: Pokud chcete delší dobu vydržet sytí a nepřecpávat se dalším jídlem, kaši z otrub zapijte vodou. Otruby mají vysokou absorpční schopnost a v žaludku zvětší až 20krát svůj objem, díky čemuž nebudete pociťovat hlad. Pozor však na jejich obsah fytátů, které mohou omezit vstřebávání některých minerálů. Jejich denní dávka by proto neměla překračovat 30 gramů.