Česká omáčka je nejlepší na světě. V Asii se ji snaží za každou cenu napodobit
Co odlišuje naši gastronomii od zbytku světa, je rozhodně naše láska k omáčkám. Svíčková, koprová nebo křenová – to jsou jen některé z pokrmů, které neodmyslitelně patří do tuzemské kuchyně. A kromě Čechů si získaly také srdce zahraničních turistů, kteří je poprvé ochutnávají v našich restauracích a hospodách. Jednu si oblíbili zejména asijští turisté, kteří se ji marně pokoušejí napodobit.
Jídlo, které nám přijde všední, se stalo velkým hitem u cizinců. Zatímco my se s ním setkáváme už od dob mateřské školy, kdy nám ho servírovali i s knedlíkem a plátkem masa, pro zahraniční turisty se jedná o něco exotického. A velmi chutného.
I když je tato omáčka pevně spjatá s českou gastronomií, své kořeny má v neapolské kuchyni. Recept na ni se tam poprvé objevil v kuchařce z roku 1773. V Itálii však sloužila spíše jako ochucovadlo k hlavním chodům, podobně jako dnešní dipy nebo kečupy. V Česku jsme ji osladili, zahustili a doplnili o knedlík, plátek hovězího masa, sekanou nebo paprikový lusk plněný mletým masem. Jistě už tušíte, že řeč je o rajské omáčce.
Lahodný pokrm z českých jídelen
Někteří ji milují, jiní k ní mají averzi, kterou si přenesli ze školních jídelen, kde se jednalo o pravidelnou položku na týdenním jídelníčku. A podle dalších jedlíků se jedná o tu nejlepší omáčku na světě, kterou nikde jinde nedokážou připravit tak jako my. Česká varianta se vyznačuje sytě červenou barvou, vůní bobkového listu či skořice a jemně nasládlou chutí. Jejím základem je rajský protlak, použít lze ale i čerstvá rajčata, která se rozváží a prolisují, nebo konzervované pyré.
Není překvapením, že turisté, kteří navštěvují Českou republiku, často označují české omáčky s knedlíkem za jeden z vrcholů své kulinářské zkušenosti. Výjimkou není ani rajská omáčka. Ta na první pohled mnoha cizincům připadá jako kečup s podivným pečivem. Po jejím ochutnání se však mnoho strávníků ze zahraničí shoduje, že se jedná o nejlepší jídlo, jaké kdy požili.
Turisté ji milují
V asijských zemích, jako je Jižní Korea nebo Japonsko, se tento ikonický pokrm snaží napodobit. Tamní gastronomie však využívá odlišné ingredience, než je tomu u nás, což se odráží i na konečném výsledku.
Sezamový olej, sójová omáčka, rýžový ocet nebo jarní cibulka na ozdobení – to je jen stručný výčet surovin, kterými asijští kuchaři nahrazují původní českou recepturu. Přestože výsledky mohou být zajímavé, originál zůstává nenapodobitelný. Na druhou stranu – pokud jste už unavení klasikou, zkuste si připravit tento tuzemský evergreen na asijský způsob.

Rajská omáčka na asijský způsob
Ingredience:
- 2 lžíce sezamového oleje
- nadrobno nakrájená cibule
- nakrájené 2 stroužky česneku
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- 150 g rajského protlaku
- 400 g loupaných rajčat z plechovky
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce třtinového cukru
- špetka mleté skořice
- 500 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
- sůl a pepř dle chuti
Postup: Na sezamovém oleji si osmažte cibuli. Po chvilce restování přidejte česnek a zázvor. Jakmile máte vše dozlatova osmahnuté, vmíchejte rajský protlak. Poté přidejte rajčata a dobře promíchejte. Na dochucení použijte sójovou omáčku, rýžový ocet, třtinový cukr a špetku skořice. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Poté snižte plamen a vařte dalších cca 20 minut. Na konci rozmixujte omáčku dohladka. Osolte a opepřete dle potřeby.
Podávejte s rýží či rýžovými nudlemi a tofu. Na ozdobení můžete použít jarní cibulku a sezamová semínka. Dobrou chuť!