Češi to dává dětem k večeří po kilech a netuší, že při smažení se z toho stává jed
Smažáky, kuřecí nuggety, hranolky… Obchody nebo restaurace tato jídla s velkou oblibou označují jako „dětská.“ Ve skutečnosti však možná ani nevíte, že smažení může být vysloveně toxické. Čtěte tak etikety na produktech a pokud chcete svým ratolestem zajistit co nejlepší požitek z jídla, který nebude vynikat pouze chuťovým profilem, nýbrž také svou prospěšností, připravte sem tam dětem večeři doma a správně.
Smažená jídla obecně příliš vhodná nejsou, na tom se shodují prakticky všichni výživoví odborníci. Měla by se tak konzumovat jen s mírou. Velmi záleží i na délce přípravy nebo druhu tuku, na kterém pokrm připravujeme. Obecně však lze říci, že se bez nich kompletně obejdeme a pro naše tělo nejsou potřeba.
Tyto pokrmy mají vysoký obsah kalorií. Problémem jsou ale též trans-tuky, jež vznikají zejména během úpravy na přepáleném oleji. Ty zvyšují hladinu špatného cholesterolu a přispívají tak k riziku srdečních onemocnění. Kromě toho mohou z důvodu přítomnosti vysoké teploty vznikat karcinogenní látky, které mohou vést ke vzniku některých druhů rakoviny.
Odborníci mají jasno
„Jedna studie zjistila, že ženy, jež konzumovaly jednu nebo více smažených ryb, měly o 48 procent vyšší riziko srdečního selhání ve srovnání s těmi, jež konzumovaly maximálně jednu až tři porce za měsíc,“ říká například o fritování uznávaný odborník Petr Havlíček.
„Další studie zjistila, že strava s vysokým obsahem smažených potravin byla spojena s výrazně vyšším rizikem infarktu,“ dodává s tím, že konzumace takových dobrot několikrát za týden je už nevhodná. Dále upozorňuje, že je potřeba si dávat pozor i na stánkaře, kteří mnohdy kuchtí za použití stejného oleje po nepřiměřeně dlouhou dobu.

„Kromě infarktu a zanesení cév tukem si můžete přivodit i rakovinu tlustého střeva. Nezdravé jídlo na koupalištích je způsob, jak si na dovolené přiblížit rakvi,“ varuje zase lékařka Kateřina Cajthamlová, známá z pořadu Jste to, co jíte.
Nebezpečí číhá v kuchyni
Jedním z nejpoužívanějších tuků na smažení je slunečnicový. Ten k němu ve skutečnosti vhodný není. Nemá vysoký kouřový bod, jakmile z něj tak začne stoupat kouř, vznikají v něm škodlivé látky jako aldehydy, a podporuje vznik zánětů. Jeho nerafinovanou podobu můžeme použít do studené kuchyně. Rafinovaný se hodí na restování, i v tomto případě však existují daleko vhodnější a zdravější varianty.

„Pouze olej z určitých speciálních odrůd slunečnice je hodně teplotně stabilní, protože je v něm vysoký obsah kyseliny olejové, ale z etikety se to obvykle nedozvíte, protože nejde ze zákona o povinnou informaci,“ vysvětluje ještě odborník na vlastnosti potravin Jiří Brát.
Náhrada vás finančně nezruinuje
Otázkou tedy je, čím jej nahradit. Zaprvé, jak už jsme zmínili, je ideální nekonzumovat smažená jídla pravidelně, ale pouze párkrát do měsíce. V tu chvíli bychom měli volit co nejzdravější varianty. Které to jsou, to prozradil odborník na výživu Petr Havlíček.
„Extra virgin olivový olej, avokádový, přepuštěné máslo… možností je hodně. Když má někdo hluboko do kapsy, může zkusit řepkový, přesto bych já osobně sáhl po něčem kvalitnějším,“ má jasno Havlíček, který zmiňuje ještě tuk palmový, kokosový nebo sádlo.
Náhrada vás nezruinuje, pokud se nebudete věnovat fritování každý druhý den. Tuky jsou sice ve stravě potřeba, během dne je však konzumujeme například v sýrech, mase či oříšcích. Na dochucení či rychlé orestování si tak vystačíme i s jednou čajovou lžičkou.