Běžně dostupná potravina v Lidlu a Penny ucpává střeva. Odborníci před její konzumací varují
Některé běžně dostupné potraviny mohou zpomalit trávení a způsobit potíže. Jaké potraviny škodí střevům a není vhodné je jíst ve velkém množství?
V českých domácnostech se často jedí potraviny, které tělu škodí. Lidé si to většinou ani neuvědomují. Myslí si, že co koupí v obchodě, je v pořádku. Jenže některé potraviny nejsou vhodné. A pokud je jíme často, mohou být i nebezpečné. Dokonce k nim patří i jídla, která máme na stole skoro denně. Mohou zpomalit trávení, ucpat střeva a způsobit zácpu. Podívejme se, které běžné potraviny bychom si měli dávat jen občas.
Zdravá střeva = lepší život
Říká se, že střeva jsou druhý mozek. A něco na tom opravdu je. Když nefungují dobře, tělo to rychle pozná. Objeví se nadýmání, plynatost, zácpa, průjem, bolest břicha nebo i potíže s kůží. To všechno může být signál, že je ve střevech problém.
K takovým stavům dochází hlavně tehdy, když udělá člověk dietní chybu a dá si třeba jídlo, které už nebylo úplně čerstvé. V současné době mohou být zákazníci vděční, žže obchody nabízejí velké množství potravin. Bohužel si ale lidé neuvědomují, že bohatá nabídka neznamená, že musíme kupovat různé potraviny ve velkém. Některé běžně dostupné potraviny totiž není nejvhodnější jíst až příliš často.
Určité potraviny mohou způsobit zácpu nebo zánět
Říkáte si, že nejíte nic špatného a v obchodě si kupujete to, co ostatní? Možná, že už zde začíná problém. Některá jídla totiž prochází trávícím traktem až příliš dlouho a ulpívají na stěnách ve střevech. Kvůli tomu poté dochází k zácpě nebo zánětům.
Tyto potraviny jsou většinou běžně dostupné v obchodech a chybí jim vláknina. Obsahují ale hodně tuku a někdy i cukru. Horší je, že se jedná o potraviny, které tělu nic nepřináší a zatěžují střeva. Nejde o žádné exotické pokrmy nebo speciální stravu. Naopak. Jsou to potraviny, které jíme už od malička.

Voňavé, čerstvé, ale přesto škodlivé
V momentě, kdy zákazníci míří nakupovat do obchodu, mají na nákupním seznamu nejčastěji i pečivo. A právě bílé pečivo není pro lidská střeva vhodné. Je vyrobeno z mouky, která nemá vůbec žádné živiny a ani vlákninu. Je to sice skvělá vzpruha během dne, ale to je asi tak všechno.
K tomu, že je bílé pečivo pro lidské zdraví nevhodné, se vyjádřila výživová poradkyně Kaitlyn Berkkheiser. „Bílé pečivo obsahuje látky jako tyramin a niacin, které mohou být nebezpečné nejen pro lidi s Crohnovou chorobou, ale i pro zdravé jedince,“ uvedla pro web healthline.cz.
Tavené sýry
O tom, že tavené sýry nejsou tou nejlepší volbou, se rozpovídala klinická dietoložka Anna Jedrej. „Tavené sýry jsou tou nejhorší volbou, kterou můžete v supermarketu vybrat. Při jejich výrobě vzniká látka zvaná nisin. Jedná se o přírodní antibiotikum, které může narušit střevní mikroflóru. Kromě toho jsou tavené sýry doslova koncentrátem nezdravých tuků,“ upozornila odbornice.
Dále pro web Onet.pl dodala, že se v tavených sýrech nachází velké množství fosforečnanů, které působí jako blokátory. Ty zabraňují vstřebávání důležitých minerálů.

Pozor si dávejte hlavně na množství
Je důležité zmínit, že po 1 rohlíku denně se vám nic nestane. Když ale takových rohlíků, tavených sýrů nebo jiných potravin sníte více, časem vám to střeva dají najevo. Lidé s citlivým zažíváním nebo střevními problémy by si měli dávat ještě větší pozor. U nich totiž stačí i menší množství a problémy mohou mít také.
Potraviny, které střevům prospívají
Jestliže přemýšlíte nad tím, co si tedy dávat ke svačinám místo rohlíků, zvažte tyto potraviny: fermentované produkty, zelenina, ovoce, celozrnné obiloviny, celozrnné pečivo a luštěniny. Nezapomínejte také na pravidelný pitný režim.