Tohle jídlo mě naučila vařit 90 letá babička. Bylo zvoleno nejlepším jídlem světa
Že byly naše babičky úžasnými kuchařkami, snad nikdo nezpochybní. A není divu, že právě z jejich kuchařek pochází i pokrm, který byl zvolený tím vůbec nejlepším a nejchutnějším jídlem na světě.
O tom, který pokrm na světě je nejlepší, by se mohly vést sáhodlouhé diskuze. Je naprosto jasné, že drtivá většina lidí by hlasovala pro jídla pocházející z jejich rodné země. Češi by tak s největší pravděpodobností volili svíčkovou, Němci currywurst a Číňané třeba kuře Kung-pao. Z pochopitelných důvodů se proto do role rozhodčího museli postavit profesionálové. Konkrétně z amerického online průvodce TasteAtlas. Ti za to vůbec nejlepší jídlo na světě zvolili kolumbijskou specialitu s názvem lechona.
Tu si můžete připravit i doma. O skvělý recept na tento pokrm se totiž podělila jedna žena, která se před časem vydala na dovolenou do Kolumbie. Právě tam u místních poprvé ochutnala lechonu a od staré babičky si s nadšením vyžádala recept. Ta jí ho s radostí dala.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Bizarní název
Lechona neboli také lechón asado je populárním pokrmem, který pochází z Kolumbie. Během let se ale rozšířil i do celé řady dalších zemí, kde se připravuje v různých obdobách. O co se ale vlastně jedná?
Španělské slovo „lechona“ lze přeložit jako „kojené prase”. A podoba tohoto pokrmu rozhodně dostává svého názvu. Tradičně se totiž jídlo připravuje z malého selete, které je krmené mateřským mlékem. Obvykle jde o sele staré zhruba dva až šest týdnů. Díky tomu je údajně maso velmi jemné a má skoro až želatinovou konzistenci. Za to může vysoký obsah kolagenu v mladém vepři.
Pokrm se podává hlavně při speciálních příležitostech. Rozhodně nejde o jídlo, které by si Kolumbijci připravovali každý týden či měsíc. Sele se nejdříve zbaví veškerých vnitřností a následně se naplní směsí rýže, hrášku, cibule a různého koření. Poté se velmi pozvolna opéká nad uhlím, čímž získá kouřovou vůni a také dokonale křupavou kůrčičku.
Různé podoby
Lechona se pod různými názvy připravuje v mnoha zemích po celém světě. Například i na Kubě, ve Španělsku, Portugalsku anebo třeba v Itálii. Populární je i na Filipínách, kde se ovšem nepřipravuje ze selete, ale z dospělého prasete. To se plní pro Filipíny typickými ingrediencemi, a to citronovou trávu, citrusovými listy, ovocem a kořením.

Babiččin recept
Lechonu si můžete připravit i doma v kuchyni bez toho, aniž byste museli pořizovat celé sele. V některých zjednodušených, avšak stejně chutných kolumbijských receptech se totiž pracuje i s menšími kusy vepřového masa.
V hlubší pánvi rozehřejte 1/2 hrnku vepřového sádla. Do něj přidejte 4 najemno nakrájené jarní cibulky a 4 stroužky česneku. Tím se sádlo krásně ovoní. Za stálého míchání zeleninu restujte asi 3 minuty a pak pánev odstavte z plotny.
Následně si nakrájejte 1 kilogram vepřového masa na malé kousky. Použijte ideálně kýtu. Uvařte si také 1 hrnek rýže. Pak ve velké míse smíchejte maso, rýži, 1 lžičku mletého kmínu, 1 lžičku grilovacího koření, sůl, pepř a 3/4 hrnku hrášku. Přidejte také i rozpuštěné sádlo s jarní cibulkou a česnekem. Důkladně promíchejte, přikryjte mísu potravinářskou fólií a umístěte ji alespoň na 1 hodinu do chladničky.
Poté budete potřebovat 1 kilogram vepřových kůží. Kůže omyjte ve studené vodě a důkladně osušte papírovou utěrkou. Vyskládejte je vedle sebe na kuchyňskou linku. Na každou z nich dejte dostatečné množství rýžové směsi. Pak kůži pevně zabalte a upevněte potravinářským provázkem, aby se nerozpadaly.
Takto nachystané kůže dejte na pečicím papírem vystlaný plech a nechte péct v troubě při 250 °C. Nejdříve pečte 40 minut nezakryté, poté přikryjte alobalem a pečte dalších 45 minut. Hotové maso nechte před krájením ještě 15 minut odpočívat a je hotovo. Podávejte s bramborem, limetkou anebo pro autentičnost s kukuřičnými plackami.