Češi milují jídlo ze surovin, které by Italové hodili rovnou do koše. Jíte je taky?
Italská kuchyně je jednou z nejoblíbenějších na světě. Pizza, těstoviny, risotto, parmazán – kdo by odolal? Češi si italské jídlo zamilovali natolik, že si ho sami často vaří doma. Některé suroviny, které u nás běžně používáme, by ale Italové nikdy nevzali do pusy. A nejen to – mnohé z nich by Italové hodili rovnou do koše.
Italové jsou na své těstoviny hrdí. Když si v této zemi koupíte balíček špaget, tagliatelle nebo penne, můžete si být téměř stoprocentně jistí, že budou vyrobené ze semolinové mouky, tedy z tvrdozrnné pšenice. Jenže v českých supermarketech jsou regály plné levných těstovin, které se vyrábějí z obyčejné měkké pšenice. Peče se z nich běžně například chléb. Výsledek v kuchyni? Těstoviny se rychle rozvaří, jsou lepivé, bez chuti a úplně jiné, než jaké byste dostali v Itálii. Navíc neudrží omáčku tak dobře jako pravé italské těstoviny.
Pro Italy je to nepřijatelné
Když přijedete do Itálie a objednáte si těstoviny, vždy dostanete ty semolinové, které jsou pružnější, pevnější a o dost chutnější. A co je na tom to nejhorší? Kvalitní semolinové těstoviny nejsou o moc dražší než ty levné, z měkké pšenice. Spousta Čechů po nich ale v obchodě vůbec nesáhne. Dalším velkým problémem jsou pak sýry. Italové si dávají velmi záležet na tom, aby byly jejich sýry kvalitní, dlouho zrající a vyrobené z prvotřídních surovin. U nás si ale lidé často kupují levné náhražky.
Místo pravého Parmigiano Reggiano si Češi kupují náhražku parmazánu, který obsahuje škrob, konzervanty a často ani není dovezený přímo z Itálie. Mozzarella? Ta se v Itálii vyrábí z bůvolího mléka. U nás je běžně k dostání levnější verze z kravského mléka, která nemá tu správnou konzistenci ani chuť. Aby bylo jasno – není to o tom, že by Češi jedli špatně. Jen často nevědí, že si kupují něco zcela jiného. Naše sýry Italové nepovažují za pravé.

Olivový olej? Bereme ten nejlevnější
Pokud si v Itálii koupíte olivový olej, máte jistotu, že bude extra panenský, lisovaný za studena a plný chutí. V českých obchodech lidé často sáhnou po levnějším oleji, na kterém je sice napsáno „olivový“, ale kvalitou má k tomu italskému hodně daleko. Levné oleje jsou často směsí různých druhů a nemají tu správnou chuť ani vůni. Některé z nich jsou dokonce rafinované, což znamená, že byly chemicky upravené. Takový olej by Ital nekoupil ani omylem.
Hlavní důvod, proč u nás lidé sahají po méně kvalitních surovinách, je jednoduchý: Cena. Češi jsou zvyklí dívat se hlavně na cenovky a často neřeší, z čeho jsou potraviny vyrobené. Rozdíl v kvalitě je ale obrovský. Paradoxní je, že pravé italské suroviny nejsou o moc dražší než levné náhražky. Pokud tedy chcete ochutnat skutečnou italskou kuchyni, zkuste příště v obchodě sáhnout po semolinových těstovinách, kvalitním parmazánu a extra panenském olivovém oleji. Rozdíl poznáte už po prvním soustu.
Šéfkuchař Riccardo Luque si myslí, že vařit se dá i jednoduše: „Říkám na rovinu, že vařit z kvalitních surovin není žádná věda.“ Známý italský kuchař žijící v Česku, Emanuele Ridi zase říká, že v naší zemi je spousta restaurací, které se jen tváří jako italské: „Často dostaneme rozvařené těstoviny s nějakým dochucovadlem. Neměli bychom to propagovat jako italskou kuchyni.“

V posledních letech se situace zlepšuje
V Česku vznikají nové specializované obchody zaměřené na dovoz kvalitních italských potravin, kde je možné koupit autentické produkty přímo z Itálie. Mezi ty nejznámější patří třeba Wine Food Market. Právě zde můžete sehnat pravé Parmigiano Reggiano, semolinové těstoviny i bůvolí mozzarellu. Zaměřit se můžete i na farmářské trhy nebo prodejny zaměřené na italské delikatesy. Díky těmto možnostem si pak můžete doma připravit jídlo, které bude chutnat jako to v Itálii. Je ale důležité poctivě pročítat etikety výrobků a sledovat původ potravin.