Češi dělají nejlepší kávu na světě. Američané už odmítají pít cappuccino i latte
Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě. Vděčíme za to i mnoha způsobům přípravy, díky kterým si ji oblíbí téměř každý. Někdo pije nejraději silné espresso, jiní si raději pochutnají na mléčných nápojích, mezi které patří latte či cappuccino. Pak je tu ale ještě česká specialita, která je považována za poněkud kontroverzní. Stále se však najde plno lidí, kteří si ji připravují každý den.
Když si v Česku něco usmyslíme, držíme se toho velmi dlouho. To platí i o českém turkovi, kávě, která se v Česku i na Slovensku pije mnoho let. Mnozí ji zbožňují i nyní, když už existuje spousta možností, jak si připravit tu nejlahodnější kávu, která si uchovává své vlastnosti.
Káva, která si překvapivě získala své příznivce
Turek je káva, která se pije v Česku už desítky let. Oblíbená je zejména pro svou rychlou a snadnou přípravu, ale milovníci kávy však tímto nápojem vyloženě opovrhují. Důvodem je to, že kvůli způsobu přípravy káva přichází o své výjimečné vlastnosti, takže nechutná tak, jak by měla. Její chuť je hořká a intenzivní.
V zahraniční internetové diskuzi jsme objevili zastánce českého turka, kteří tvrdí, že nikdy nic tak dobrého nepili. Údajně je i lepší než cappuccino a latte. Zvláštní, nemyslíte? I v současné době, kdy existují špičkové kávovary, frenchpressy a drippery, existuje ještě stále spousta lidí, která na klasického turka nedá dopustit.

Český turek: Pozor na přípravu
Odborníci konzumaci českého turka nedoporučují. Kromě toho, že nechutná tak, jak by káva chutnat měla, jsou s ním spojeny i další nevýhody. Kvůli špatné přípravě nápoje se z kávy uvolňují škodlivé látky. Lidé kávu často zalévají horkou vodou, čímž se okamžitě zničí veškerá její chuť, kterou by při správné přípravě mohla mít. Druhý problém spočívá v tom, že se kávový lógr nechává louhovat poměrně dlouho. Káva by se neměla louhovat déle než 4 minuty. Po této době se z mleté kávy začínají uvolňovat nezdravé látky, včetně těch karcinogenních.
“Řada lidí si turka nechá vychladnout, a tak docílí toho, že se z tzv. kávové sedliny vyluhuje do vody vysoké množství hořkých složek, které jsou v kávě přirozeně obsaženy. Čas, kdy je káva v kontaktu s vodou, je pro chuť a kvalitu kávy velmi důležitý. Na to, aby se z kávy dostalo do šálku to dobré, stačí opravdu jen pár desítek vteřin,” objasnil pro web Vitalia specialista Ing. Pavel Šťastný.
Jak uvařit pravou tureckou kávu?
Připravte si raději původní tureckou kávu, kterou se Češi inspirovali. Její příprava není náročná, budete však potřebovat nádobku jménem džezva. Oproti rychlé přípravě českého turka je příprava pomalejší, proto doporučujeme vyhradit si dostatek času a nespěchat. Budete potřebovat velmi jemně namletou kávu (až na prach), kterou doporučujeme koupit. Doma si ji totiž do takové fáze nenamelete.

Pro přípravu tradiční turecké kávy budete potřebovat ideálně 6 g jemně namleté kávy. Do džezvy nejdříve přidejte 20 ml vody, lžičku cukru a koření (může být například kardamom nebo skořice). Dejte konvičku na sporák a počkejte, až se voda s cukrem začne vařit a vznikne karamel. Následně přidejte kávu (asi dvě lžičky) a dolijte vodu asi do dvou třetin džezvy (hotová káva by měla mít přibližně 50 ml, ale může mít i více). Počkejte, až se káva začne vařit – začne stoupat pěna. Jakmile pěna stoupne po okraj džezvy, odeberte džezvu ze sporáku a malé množství pěny přesuňte do šálku. Následně zopakujte stejný postup ještě dvakrát (přiveďte kávu k varu a odeberte pěnu). Nakonec kávu nechte pár desítek sekund odpočinout a přelijte do šálku.