Otestovali jsme balené kávy ze supermarketu. Nejdražší nevyhrála, vítěz stojí pár korun
Káva. Pro mnohé z nás je to nezbytný nápoj pro kvalitní začátek dne. Málokdo kávu nepije vůbec. A pokud, je mnohdy terčem překvapených pohledů. Za kvalitní kávou ovšem nemusíme přímo do specializovaných obchodů, slušný výběr nabízejí také supermarkety.
Zajímavosti o kávě
Málokdo ví, že káva je vlastně ovoce pocházející z kávovníku, což je ovocný strom. Kávová zrna jsou tedy vlastně pecky kávových třešní. Největším světovým producentem kávy je Brazílie, kde se pěstuje jak Arabica, tak Robusta. Dalším významným producentem kávy je Vietnam a Kolumbie. Kdo by chtěl použít kávu jako vražedný nástroj, potřeboval by 100 šálků kvalitního espressa. Po vypití následuje předávkování kofeinem.

Velice populární Americano pochází již z druhé světové války. Americkým vojákům připadalo espresso příliš silné, tak si jej ředili vodou. Káva také po oleji patří k druhé nejobchodovatelnější komoditě na světě. Důležitý je také přínos peněz z ní do chudých zemí. Někteří odborníci se také domnívají, že by káva dokázala nahradit fosilní paliva. Již v roce 2011 dali Britové dohromady vozidlo jezdící na kávová zrna. Pravidelné pití kávy prý také snižuje pravděpodobnost rozvinutí Alzheimerovy choroby nebo demence.
Test rozpustných káv
Řada milovníků kávy dává přednost rozpustné variantě, která ale podle odborníků musí být stále káva bez jakékoli příměsi, jinak výrobce nesmí název káva užívat. Základem jsou pražená zrna, tudíž kofein, jakkoli jsou mnozí přesvědčeni o opaku, a pokládají rozpustnou kávu za zdravější bezkofeinovou alternativu. (Ve skutečnosti ale existuje i bezkofeinová rozpustná káva.)
Levnější kávy bývají velmi často robustové. Prémiové směsi jsou naopak z větší části z arabiky. Dnešní výroba rozpustné kávy je ovšem velmi přísně hlídaná, aby se zamezilo jakékoli přítomnosti škodlivin. Kávu jsme hodnotili před a po zalití – důraz byl kladen na aroma a následnou chuť. Jednoznačně vyhrála káva Jacobs Krönung, která potěšila jemnou chutí bez jakékoli hořkosti. Následována byla kávou Nescafé Gold a Tchibo Exclusive.
Pro milovníky klasické kávy jsme v supermarketu také našli chuťově bohaté zástupce, kvůli kterým netřeba spoléhat na otevírací dobu menší pražírny. Na prvním místě se v našem testu umístila káva Tchibo Expresso Milano Style, která má navíc praktický šroubovací uzávěr, který déle udrží vonné aroma. Stříbrnou medaili by si odnesla káva Speciale Espresso – jedná se o směs arabiky a robusty s velmi intenzivní chutí a hlubokými tóny hořké čokolády, vhodná je také pro nejrůznější moka konvičky a automatické kávovary.

Třetí místo obsadila zrnková arabika z Etiopie – Illy, která je sama o sobě zárukou kvality. Potěšila nás neotřelá a vyvážená chuť s úžasným aroma. Pomyslnou bramborovou medaili by si odnesla Jakobs Barista Espresso s atraktivním designem a univerzálním použitím.
Káva ze supermarketu?
Káva ze supermarketu může být solidní a bezpečnou volbou pro každodenní pití, zejména hledáme-li snadnou dostupnost a vyvážený poměr ceny a chuti. Ti náročnější toužící po skutečně výjimečném chuťovém zážitku, čerstvosti a poznávání rozmanitosti kávového světa, by měli obrátit pozornost ke specializovaným pražírnám s nabídkou kvalitnějších surovin a příběhem. Pro leckoho je právě tento rituál chvílí zpomalení v dnešní uspěchané době a vědomého potěšení, které běžný den příjemně otevře nebo uzavře. Ať už sáhneme po kávě ze supermarketu, nebo po zrnech z malé pražírny, důležité je, aby nám chutnala a dělala radost.
Zdroj: medium.seznam.cz, kavovelisty.cz