Tohle si ráno na chleba maže půlka Česka. Je to, jako byste snídali lepidlo a zapíjeli ho ředidlem, tvrdí lékaři
Tuto dobrůtku si dopřávají mnozí Češi vždycky, když chtějí zhubnout nebo udělat něco pro zdraví. Opak může být pravdou. Tato snídaně je důkazem, že byste neměli jíst jídlo bez přečtení etikety. Jinak do sebe můžete dostat pořádný chemický koktejl.
Je ráno, chcete si připravit rychlou zdravou snídani, tak po něm sáhnete. Řeč je o žervé, krémovém sýru, který si Češi denně mažou na chleba s přesvědčením, že jde o zdravou volbu. Ale je to skutečně tak? Navzdory jemné chuti a dobré pověsti tento výrobek skrývá složení, které není úplně ideální.
Mezi lidmi totiž stále panuje představa, že žervé je lehký a zdravý sýr vhodný i při dietě. Není to ale vždy pravda. U některých levnějších druhů to není jen o chuti, ale i o tom, co do sebe vlastně dáváme. Často totiž obsahují hodně nasycených tuků, spoustu soli a k tomu ještě různá „éčka“, která mohou u citlivějších lidí nadělat paseku.
Takže když už si ho kupujete, snažte se vybírat takové, kde je to co nejčistší, ideálně jen z pasterizovaného mléka a smetany. Nic navíc. Žádná zbytečná dochucovadla, konzervanty ani chemie, co tam vůbec nemá co dělat. V tomto článku se zaměříme na problém průmyslově upravených žervé, které se vyskytují na pultech v obchodech.

Když má žervé konzistenci lepidla
Pokud má žervé hustou a mazlavou konzistenci, pak obvykle obsahuje méně mléka a víc těžko stravitelných náhražek. Za mazlavou strukturu žervé často mohou modifikované škroby a zahušťovadla jako karagen.
Karagen
Karagen nebo také karagenan (E407) je zahušťující a želírovací látka, která se získává z mořských řas. Často se používá jako náhrada želatiny u veganských nebo bezlaktózových produktů. Degradovaný karagen je silně zánětlivý, v potravinách se používá ten s většími molekulami, které se do těla nevstřebají a projdou trávicím traktem podobně jako vláknina.
Sám o sobě není potravinářský karagen nebezpečný, přesto u některých citlivějších jedinců může vyvolat potíže s trávením. Problém může nastat i tehdy, pokud se potraviny obsahující karagen špatně skladovaly. Když bude taková potravina například dlouhodobě vystavena světlu nebo vyšším teplotám, může dojít k rozkládání karagenu na degradovaný, který způsobuje záněty, zvyšuje propustnost střev a dokonce riziko vzniku cukrovky nebo rakoviny.
Koktejl chemických látek
Pokud žervé v obchodě obsahuje konzervanty jako sorbát draselný a benzoát sodný, syntetická aromata, glutamáty a zvýrazňovače chuti, dejte od něj ruce pryč. Dlouhodobá konzumace potravin s těmito přísadami zbytečně zatěžuje játra, střeva i imunitní systém.
Benzoát draselný (E211)
Jedná se o konzervační látku, která prodlužuje trvanlivost výrobků. Potíž nastává, když se výrobek s touto látkou smíchá s vitaminem C a zahřeje se, pak se přeměňuje na benzen, který je karcinogenní.
Typická situace: máme horký letní den. Jana si koupí limonádu v plastové lahvi, nepřečte si etiketu, takže si nevšimne, že limonáda obsahuje E211 nebo E212 a kyselinu askorbovou jako zdroj vitaminu C. Limonáda se peče čtyři hodiny v autě na slunci a Jana si tak právě vyrobila koktejl karcinogenních a toxických látek. Gratulujeme!
Benzen totiž může vznikat už při vystavení teplotám kolem třiceti stupňů Celsia a v rozpáleném autě je běžně i dvakrát tolik. Kromě možnosti přeměny na karcinogenní benzen je konzervant E211 spojován také s výskytem alergií, ekzémů, astmatického kašle nebo hyperaktivitou u dětí.

Obsah nasycených tuků v žervé
Žervé také obsahuje poměrně velké množství nasycených tuků a ne úplně malé množství soli. Na trhu se objevují varianty s menším množstvím tuku, ale také hodně tučné varianty, které samozřejmě lákají na výraznější chuťový profil.
Žervé někdy obsahuje směs mléčného a rostlinného tuku a některé verze dokonce i ztužené nebo částečně ztužené tuky. A to už je pořádný zásah pro srdce i cévy. Právě tato kombinace může výrazně zvyšovat riziko kardiovaskulárních nemocí.
Pokud se tak žervé nechcete úplně vzdát, alespoň si dejte tu práci a pořádně si přečtěte složení. Vyberte si takové, kde je co nejméně přídatných látek a vhodné složení tuků. Tělo vám poděkuje.