EU zakázala prodej oblíbeného hovězího masa. V květnu ho v Lidlu ani Kauflandu nekoupíte
Možná patříte mezi fanoušky šťavnatých steaků z argentinského hovězího. Bohužel pro vás máme nepříjemnou zprávu. Některé druhy masa z Ameriky, včetně Argentiny, se v Česku prodávat nesmějí. Problém se přitom netýká chuti, jde o zdravotní rizika.
Testosteron podporuje nárůst svalové hmoty, estradiol s progesteronem zase nárůst tuku v těle. Taková je realita steroidních hormonů, které se používají pro zlepšení produktivity chovu. Zvíře díky nim rychle vyroste nebo se zvýší množství mléka, které vyprodukuje. Používání hormonů pramení i z tlaku na cenu. Spotřeba krmiva je díky nim nižší. Takové maso ale už na našich pultech nekoupíte. Na vině jsou etické důvody, ale také obava o zdraví spotřebitelů.
Argentinské hovězí překvapilo
„Jediné, co tam rozhoduje, je, aby se dostali s náklady na jedno zvíře pod dolar na den. Býci mají za jedním uchem patronu s hormony a za druhým s antibiotiky. A takto jsou ty kusy připravovány pro místní spotřebitele,“ říká chovatel Milan Šebelka o poměrech, které panují v argentinských chovech. V Evropské unii je ale hormonální ošetření zvířat tabu.
„Roku 1981 legislativa Evropského hospodářského společenství zakázala užití určitých hormonálně účinných látek. Jednalo se o diethylstilbestrol a další stilbeny a tyreostatické látky. V roce 1988 bylo zakázáno užívání dalších šesti hormonů pro podporu růstu zvířat, a to 17β-estradiolu, testosteronu, progesteronu, zeranolu, trenbolonu a melengestrolu,“ shrnuje ve své bakalářské práci Hana Zelníčková.

Muži narostla prsa po konzumaci masa
Důvodem je obava z bezpečnosti potravin. Zákon se ovšem výrazně dotkl Spojených států amerických, které změnu legislativy mohutně kritizovaly. Nemohly k nám například vyvážet hovězí a jiné maso bez toho, aby mělo speciální certifikaci. Ta musela dokládat, že neobsahuje anabolika.
V Asii toto ale samozřejmostí není. Například deník Mirror tak nedávno informoval o případu šestadvacetiletého Číňana, kterému se začala zvětšovat prsa. Lékaři nakonec zjistili, že na vině byly růstové hormony z kuřecího masa. Ty se v zemi používají jak na to, aby kuřata rychleji rostla, tak i na to, aby se zvýšila produkce mléka u krav.
Panují přitom spekulace, zda nemohou růstové hormony navíc podporovat i riziko vzniku rakoviny. U nás, stejně jako celé Evropské unii platí od roku 2002 zákaz krmení zvířat hormony a takové maso se u nás nesmí prodávat.

Problémem jsou i antibiotika
„Nekupujte si maso a nekonzumujte ho. Jsou v něm nebezpečná antibiotika,“ varují mnozí vegani. Kde je ale pravda? Žijeme v Evropské unii, kde jsou pravidla pro prodej masa jasná a liší se od toho, co si můžete koupit jinde ve světě. Kromě toho od roku 2006 platí v Evropské unii také plošný zákaz používání antibiotik za účelem navýšení hmotnosti zvířete.
„Kontroly jsou takové, že by se nemělo stát, že byste jedli maso, v němž by byla antibiotika,“ uvedl pro Deník politik Pavel Poc. „Pravidelné kontroly veterinární správy v posledních třech letech ukázaly, že rezidua antibiotik se v mase našly pouze v méně než 1 % případů z přibližně tisícovky kontrol,“ uvádí dále web dTest.
Tento další zákaz mimo jiné padl i kvůli tomu, že panují obavy vzniku antibiotikové rezistence. Ta je celosvětovým problémem. Jakmile totiž přestanou antibiotika fungovat, protože si na ně vytvoří bakterie rezistenci, zhoršuje se průběh infekcí. Kontrolu provádí Státní veterinární správa, která stahuje závadné maso z trhu. Pokuty za porušení zákona se pohybují v řádech statisíců korun.