Řezník mi anonymně přiznal, jaké maso si sám nikdy nekoupí. Nevěřil jsem vlastním uším
Kvalitní maso je základem chutného jídla, ale ne všechny druhy a části jsou stejně hodnotné. Každý, kdo si dává záležet na tom, co jí, pečlivě volí, jaké maso koupit. Nedávno jsem se dostal k zajímavému rozhovoru s řezníkem, který mi pod podmínkou anonymity prozradil, jaké maso by si sám nikdy nekoupil.
A byl jsem víc než překvapen!
Maso, které si řezníci nekupují
Řezníci mají o mase hluboké znalosti a znají nejen jeho původ, ale také kvalitu, chuť a zdravotní dopady jednotlivých druhů. Když jsem se zeptal, jaké maso si nikdy nekoupí, odpověď mě zaskočila.
Separáty a strojově oddělené maso
„Tohle je u mě absolutní tabu,“ řekl mi řezník bez zaváhání. „Jedná se o zbytky masa, které se za vysokého tlaku oddělují od kostí. V podstatě jde o kaši, do které se míchají šlachy, chrupavky a jiné tkáně. Kvalita? Nulová. Většinou to končí v levných párkách, uzeninách nebo v masových směsích, kde si lidé ani neuvědomují, co vlastně jedí.“

Levné uzeniny a párky
Podle řezníka jsou levné uzeniny plné separátů, vody, konzervantů a soli. „V dobře udělaném párku má být maso, ale levné varianty jsou spíš chemický experiment.“ Když si chce někdo koupit párek, řezník doporučuje investovat do těch, které obsahují alespoň 85 % masa. Levné alternativy mohou mít na obalu napsáno „obsahuje maso“, ale realita je taková, že jde hlavně o různé náhražky a tukové směsi.
Kližky a masité ořezy
Části jako kližka nebo silně prorostlé ořezy jsou sice levnější, ale vyžadují dlouhé vaření a mají nižší obsah svaloviny. „Kližka má svoje využití v guláši nebo dušených pokrmech, ale jestli hledáte kvalitní maso na běžné vaření, raději se mu vyhněte. Mnoho lidí si myslí, že maso je maso, ale ve skutečnosti existují obrovské rozdíly v kvalitě i chuti.“
Průmyslově zpracované mleté maso
Mleté maso v supermarketu může obsahovat více tuku, než byste očekávali. „Ve vlastní prodejně meleme maso na místě, a tak vím, co v něm je. U balených variant se ale nikdy nedozvíte, jaký je skutečný podíl svaloviny a tuku. Navíc průmyslově zpracované maso bývá často chemicky ošetřené, aby vydrželo déle čerstvé. Pokud chcete mleté maso, je nejlepší si ho nechat umlít přímo u řezníka nebo koupit kvalitní kus a umlít si ho doma.“
„Hospodská kuřata“
Kuřecí maso patří mezi nejoblíbenější, ale zdaleka ne všechny kuřecí kusy jsou stejně kvalitní. „Pokud vidím kuře, které vyrostlo za 30 dní a stojí sotva stokorunu, vím, že to nemůže být dobrá volba. Rychle chovaná kuřata mají méně chuti, často jsou napuštěná vodou a jejich struktura je úplně jiná než u farmových kuřat, která mají přirozený růst. Raději si připlatím za kvalitní drůbež, která chutná, jak má.“

Co byste měli kupovat?
Když jsem se řezníka zeptal, co by naopak doporučil, odpověď byla jasná:
- Hovězí svíčková nebo roštěná – skvělé na steaky a minutky, protože mají vynikající texturu a chuť.
- Kvalitní drůbež z farmových chovů – pomaleji rostoucí kuřata s pevnější strukturou masa, která mají přirozenou chuť.
- Domácí uzeniny – poctivé klobásy a párky od lokálních řezníků, které neobsahují chemické přísady.
- Telecí maso – měkčí, jemnější alternativa k hovězímu, skvělé na dušení i rychlé úpravy.
- Vepřová panenka nebo plec – skvělé na pečení i grilování, protože jsou šťavnaté a dobře se připravují.
- Jehněčí maso – často podceňované, ale výživově velmi hodnotné a chutné, jestliže je správně připravené.
Jak poznat kvalitní maso?
Řezník mi také prozradil několik tipů, jak poznat kvalitní maso:
- Barva – čerstvé hovězí by mělo mít tmavě červenou barvu, drůbež by měla být světle růžová.
- Konzistence – maso by mělo být pevné a pružné, ne mazlavé nebo příliš měkké.
- Vůně – čerstvé maso by nemělo mít žádný nepříjemný zápach.
- Mramorování – kvalitní hovězí by mělo mít jemné tukové žilkování, které dodává masu chuť a šťavnatost.
Tento rozhovor mi otevřel oči. Vím, že mnozí lidé při nákupu masa hledí především na cenu, ale když jde o zdraví a chuť, stojí za to připlatit si za kvalitu. Pokud si chcete pochutnat na opravdu dobrém mase, vybírejte s rozvahou a neřiďte se pouze cenovkou. Maso může být základem skvělého jídla, ale pouze tehdy, pokud je skutečně kvalitní. Věnujte výběru surovin stejnou pozornost jako jejich přípravě – vaše tělo vám za to poděkuje!