Lidl uvádí na trh fritézu za 1 799 Kč, jakou jste ještě neviděli. Jinde stojí i 5 tisíc
Horkovzdušné fritézy jsou teď doslova hitem internetu. A není divu. Tento malý přístroj totiž dokáže proměnit obyčejné suroviny v křupavé, chutné dobroty, a to bez velkého množství oleje. Konečně si tak můžete dopřát smažené jídlo bez výčitek a pocitu, že jste k nedělnímu obědu opět připravili nezdravou kalorickou bombu. Fritézu nyní Lidl prodává za nižší cenu než spousta jiných výrobců, tak není na co čekat.
Pokud jste ještě o horkovzdušné fritéze neslyšeli, je na čase to změnit. Tento přístroj funguje na bázi horkého vzduchu, který cirkuluje kolem jídla a peče ho rovnoměrně. Vlastně se to dá považovat za smažení bez oleje. Rychlý pohyb vzduchu vytváří dokonalou křupavou texturu, jakou milujeme na klasickém smažení, ale výhodou je, že olej tentokrát budete moci nechat ve skříni. Takže nejen, že uvaříte výborný oběd, hlavně bude výrazně zdravější. Bez obav si v ní můžete připravit nejen hranolky, ale taky třeba kuřecí stehna, zeleninu, nebo dokonce i dezerty.

Fritéza z Lidlu
Model, který Lidl právě nabízí za zvýhodněnou cenu 1 799 Kč, má velmi dobré parametry. Je od značky Salter a má dvojitou zásuvku s objemem 7 litrů a šesti programy. Takže se dá říct, že je to opravdu multifunkční pomocník do kuchyně. Velmi snadno se používá díky digitálnímu displeji, intuitivnímu ovládání a možnosti nastavení teploty až do 200 °C. Díky skleněnému oknu můžete kontrolovat celý proces pečení, takže nic nepřipálíte. Pokud máte doma větší rodinu, určitě oceníte, že tato fritéza umožňuje připravit větší množství jídla najednou. Funkce SYNC COOK se postará o to, aby všechny pokrmy byly hotové ve stejnou dobu, ať už máte v koši brambory, kuřecí kousky, nebo zeleninu.
Jak používat horkovzdušnou fritézu
Používání horkovzdušné fritézy je velmi snadné. Oproti klasickým spotřebičům nemusíte neustále kontrolovat teplotu a mít strach, že se něco připálí. Tady stačí naplnit koš surovinami, nastavit časovač, teplotu podle návodu a máte hotovo. To, co v redakci oceňujeme, je její údržba. Žádné vylévání litrů přepáleného oleje vás v tomto případě rozhodně nečeká.
Co všechno můžete v horkovzdušné fritéze připravit
Jednou z nejlepších věcí na horkovzdušné fritéze je, že se dá využít k přípravě spousty různých jídel. Také v ní nemusíte jen smažit. Až si užijete křupavé řízky, obalovaný květák nebo žampiony, můžete se pustit i do přípravy jiných jídel, třeba plněných Honzových buchet.

Klasická fritéza versus horkovzdušná fritéza
Rozdíl mezi klasickou fritézou a horkovzdušnou je především v oleji. U té klasické se všechno doslova topí v litrech oleje, což jídlu dodá výraznější chuť, ale i spoustu přidaných kalorií. U horkovzdušné fritézy je vše o vzduchu a technologii cirkulace. Jídlo je křupavé, ale bez zbytečných tuků. Pokud hledáte cenově dostupnou horkovzdušnou fritézu, která zvládne opravdu hodně, rozhodně se vyplatí dát šanci modelu z Lidlu.
Recepty pro horkovzdušnou fritézu:
Bramborovo-kuřecí špízy
Budete potřebovat:
2 středně velké brambory
200 g kuřecích stehenních řízků
sůl, pepř
Na marinádu:
1 lžíci olivového oleje
1 lžičku sójové omáčky
1 lžičku hořčice
1 lžičku kečupu
1 lžičku sušeného česneku
Nejprve připravte marinádu – smíchejte olej, sójovou omáčku, hořčici, kečup a sušený česnek. Maso nakrájejte na kousky o velikosti cca 4×4 cm, brambory uvařte do poloměkka (ideálně ve slupce), vychlaďte a nakrájejte na kolečka. Do marinády vložte jak maso, tak i brambory a nechte alespoň dvě hodiny marinovat. Na špízy napichujte maso a brambory střídavě. Vložte do fritézy a pečte na 200 °C asi 7 minut z každé strany.
Čevapčiči s bramborami
Budete potřebovat:
250 g mletého masa (mix)
sůl, pepř
1 lžíci hořčice
grilovací koření a sladkou papriku
1 menší cibule
2 lžíce smetany
brambory ve slupce
Smíchejte mleté maso s kořením, hořčicí, cibulí a smetanou. Vytvořte malé šišky. Brambory omyjte, nakrájejte na kolečka a osolte. Vložte šišky do jednoho koše fritézy a pečte 18 minut na 180 °C, v polovině otočte. Brambory vložte do druhé části fritézy a pečte na 200 °C 12 minut. Podávejte s cibulí, hořčicí a zeleninou.
Povidlové buchty
Budete potřebovat:
250 g polohrubé mouky
1 žloutek
2 lžíce roztopeného másla
1/4 kostky droždí
2 lžíce cukru (do těsta) + 1 lžička (do kvásku)
200 ml mléka
1 špetku soli
máslo na potření
povidla
moučkový cukr na posypání
Do hrnku nalijte mírně ohřáté mléko, přidejte 1 lžičku cukru, droždí a nechte kvásek vzejít. V míse smíchejte mouku, žloutek, máslo, cukr, sůl a přidejte kvásek. Vypracujte hladké těsto a nechte vykynout. Z vykynutého těsta tvořte malé buchty, naplňte povidly a zabalte. Do fritézy dejte pečicí papír, položte buchty, pomažte je máslem a pečte na 160 °C asi 25 minut. Hotové buchty posypte moučkovým cukrem.