Piju tento čaj místo kávy a cítím se o 20 let mladší. Funguje to skvěle
Asi každý zná výhody a účinky skrývající se za pitím kávy, bez ranního šálku začíná den málokdo. Pro nespočet jedinců se jedná o nepostradatelnou součást života. A kdo neholduje kávě, většinou dává přednost ovocnému, zelenému nebo černému čaji. Hrnek teplého pití nás nepotěší nejen po ránu – zvláště v mrazivých zimních měsících jde o komfortní záležitost, která nám udělá dobře kdykoliv během dne. Možností, jak si zpříjemnit den, a přitom dodržovat pitný režim je ovšem několik. A pokud už vás obyčejný čaj nudí a kávě se v odpoledních a večerních hodinách vyhýbáte, vyzkoušejte tento opomíjený druh nápoje, který si vaše chuťové buňky zamilují.
Připomíná sice čaj, o čaj se ale úplně tak nejedná. Můžeme však říct, že jde o jeho alternativu. Na rozdíl od kávy a čaje však tento nápoj neobsahuje vůbec žádný kofein, a tak se nemusíte bát, že byste po jeho večerním vypití dlouhé hodiny zírali do stropu. Navíc není návykový. Díky absenci kofeinu nezpůsobuje nevolnost, nervozitu nebo bolesti hlavy – příznaky, které se mohou objevit, pokud jste na kofein citliví nebo to s ním přeženete. Černý čaj zase obsahuje kyselinu šťavelovou, jejíž nadměrná konzumace zvyšuje riziko ledvinových kamenů. U této varianty pití však nemusíte mít obavy – je totiž vhodná a bezpečná pro každého!

Jihoafrický zázrak
O jaký tajemný drink tedy jde? Jmenuje se rooibos. Jedná se o nápoj pocházející z Jižní Afriky, který se vyrábí z listů keře s názvem čajovec kapský. Tato dřevina je jedinečná tím, že roste pouze na jednom území – v provincii Západní Kapsko, která je součástí Jihoafrické republiky. Lístky se při zpracování drtí, poté procházejí oxidací. Tomuto procesu se také říká fermentace, a díky němu rooibos získává svou ikonickou červenohnědou barvu a nasládlou chuť. Nicméně existuje i neoxidovaná varianta, při které vznikne zelený rooibos. Tento postup výroby je velmi podobný výrobě zeleného čaje. Nenechte se ale zmást, zelený rooibos má totiž žlutou barvu, oplývá ale přírodním trávovým aroma.
Pořádně dlouhý seznam výhod
Tento pozoruhodný nápoj má mnoho pozitivních účinků, častokrát lidé ani nevědí o všech. Každodenní konzumace přinese nespočet benefitů pro vaše tělo. Jak jsme již zmínili, rooibos je bezkofeinový, a tak je vhodný i pro kojící nebo těhotné ženy a děti. Rooibos je plný antioxidantů působící blahodárně na naši imunitu a buňky, navíc i snižují riziko vážných nemocí. Dále je nabitý vitamíny a minerály – například železem, zinkem, hořčíkem, vápníkem či fluorem. Za zmínku stojí i vysoký obsah vitamínu C. Hojně zastoupeny v něm najdeme i flavonoidy, které pomáhají zpevnit cévy, čímž snižují riziko kardiovaskulárních chorob.
Tím ale výčet výhod nekončí. Rooibos má močopudné účinky a pomáhá vylučovat škodliviny, takže zlepšuje naši imunitu. „Nejen, že zásobuje tělo vitamíny a minerály, ale je také účinným bojovníkem proti bolestem hlavy, proti nespavosti, depresi či dokonce kožním problémům a alergiím, kterými dnes trpí skoro každý. Zlepšuje trávení a je dobrý pro lidi, kteří bojují s nadváhou, díky schopnosti tlumit chuť k přejídání,“ píše server Ahmad Tea. Dále pak redukuje hladinu „špatného“ LDL cholesterolu, přispívá ke správné cirkulaci krve a snižuje krevní tlak. Zmírňuje křeče a má protialergické účinky. Jeho pitím tak zkrátka nemůžete šlápnout vedle.

Jak ho připravit?
Je potřeba zmínit i fakt, že právě díky antioxidantům a širokému spektru minerálů a vitamínů má rooibos celkově pozitivní vliv na celostní zdraví člověka – přispívá tak k dlouhověkosti a zmírňuje příznaky stárnutí. Jestli vás dlouhý seznam jeho blahodárných účinků přesvědčil o jeho vyzkoušení, jistě vás potěší, že jeho příprava není vůbec náročná a jeho lístky jsou snadno k sehnání – pořídíte je v supermarketech, lékárnách drogeriích nebo specializovaných čajových obchodech. 100 gramů sypaných drcených lístků seženete zhruba za 85 Kč. K dostání jsou oba druhy samozřejmě i na internetu. Navíc můžete koupit i samotné sáčky s odměřeným množstvím lístků, které pouze zalijete horkou vodou.
K přípravě sypané varianty vám postačí do hrnečku vložit 1-2 čajové lžičky rooibos lístečků, zalít horkou vodou a nechat 3-5 minut odstát. Nezapomeňte šálek přiklopit talířkem, abyste zabránili odpaření silic, které zaručují jedinečnou nasládlou a mírně ořechovou chuť. Po uplynutí čekací doby nápoj sceďte a okamžitě si ho můžete začít vychutnávat. U nás se běžně pije bez přídavků, v afrických kulturách se ale tradičně podává s mlékem a cukrem. Jestliže je pro vás jeho chuť příliš intenzivní, právě trocha mléka, cukru nebo medu vám pomůže.
Pokud jste až do této chvíle o zázraku jménem rooibos neslyšeli, určitě mu dejte šanci. Litovat nebudete, a jestliže neholdujete teplým nápojům, tento drink chutná skvěle i ve studené variantě.