Brokolice je superpotravina. Pomůže s krevním tlakem, posiluje srdce a je mimořádně vhodná při cukrovce
Už lékaři z tehdejšího antického Říma si všimli blahodárného vlivu brokolice na lidské zdraví. Pochází tak z oblasti Středomoří a byla vyšlechtěna na Apeninském poloostrově. Díky obsahu minerálů, vitaminů a mnoha prospěšných fytolátek patří mezi zdravotně nejpřínosnější zeleninu vůbec. Obsah těchto látek je protirakovinný a blokuje růst nádoru. Stimuluje také imunitní systém a snižuje riziko srdečních i cévních onemocnění.
Brokolice patří do čeledi brukvovitých a ve srovnání s jinými druhy košťálové zeleniny má méně výrazné aroma. Tato růžičková nízkokalorická zelenina obsahuje vysoký obsah vlákniny, který zajišťuje dlouhodobý pocit sytosti. Zahrnuje ale mnoho dalších důležitých vitaminů, jako je například vitamin C, vitaminy skupiny B, vitamin K a kyselinu listovou. Za zmínku stojí i vysoký obsah sloučenin vitaminu A. Uchovává v sobě i řadu minerálů, zejména draslík, vápník, hořčík a železo. Hořčičné oleje (glukosinoláty) v brokolici, které jsou pro košťálovou zeleninu typické, působí formou antibakteriálních účinků.
Brokolice je pro naše zdraví velmi důležitá
V posledních letech se proto tato zelenina stala předmětem pozornosti vědeckých pracovišť. Jedná se tak o superpotravinu pomáhající v prevenci proti rakovině. Její síla se nejvíce osvědčila proti rakovině prostaty a rakoviny plic. Studie potvrdily pravidelnou konzumaci brokolice pacientů, kdy se jejich riziko onemocnění snížilo o několik procent. O tomto píše například profesor Eduard Baladia, specializující se na lidskou výživu a dietetiku, ve své práci Spotřeba brokolice a riziko rakoviny: Aktualizovaný systematický přehled a metaanalýza observačních studií.
Zelenou hlavičkou se zabývají i diabetologové, kteří si všimli její schopnosti snižovat druhotné dopady cukrovky, především na oběhový systém. Zdůrazňují i její roli v prevenci diabetu. Brokolice mimo jiné zlepšuje trávení, pomáhá při regeneraci sliznic a vysoký obsah draslíku ovlivňuje odvodňování organismu a snižuje tak krevní tlak. Brokolice má dokonce schopnost hubit v těle některé škodlivé kmeny bakterií a také se může pyšnit silnou protisklerotickou schopností.
Klinickým výzkumem rakoviny se zabýval například proděkan pro výzkum Duxin Sun Ph.D. (profesor farmacie a farmaceutických věd na Vysoké škole Farmacie, a fakultní spolupracovník v mezioborovém programu v lékařské chemii). Napsal studii s názvem Sulforaphane, dietní složka brokolice a brokolicových klíčků inhibující kmenové buňky rakoviny prsu pro Katedru farmaceutických věd ve státě Michigan, USA.
Dávejte si pozor na správný výběr a skladování
Nejvyšší obsah účinných látek má temně zelená, případně lehce nafialovělá odrůda. Při nákupu dbejte na to, aby růžičky měly svěže zelenou barvu. Vyhněte se výběru povadlých, nažloutlých nebo nahnědlých kousků. Žluté růžičky nás upozorňují na pozdní sklizeň a přezrání, kdy se její chuť promění v nepříjemně hořkou až dřevitou.
V brokolici se může skrývat nezvaný host, hmyz! Před přípravou namočte brokolici přibližně na 15 minut do vody s octem nebo se solí. Jelikož brokolice rychle vadne, není dobré ji skladovat příliš dlouho. V chladničce vydrží dva dny, v teplotě kolem 1°C vydrží týden. Nejlepší je zabalit ji do potravinářské fólie a zpracovat ji, co nejdříve.

Recepty a využití brokolice v kuchyni
Brokolice nemá tolik výraznou chuť, proto ji dobře snášejí lidé s citlivějším trávením. K přípravě pokrmů jsou vhodné brokolicové růžičky i košťály, které chutnají podobně jako zelený chřest. Ke konzumaci jsou vhodné rovněž listy, ty se chutí i vzhledem podobají špenátu. Brokolice se hodí nejlépe jako příloha k masovým a rybím pokrmům. Její využití si najdou i zeleninové dobroty, například v dušených jídlech nebo ve slaných koláčích či závinech. Oblíbenou variantou jsou polévky ale i omáčky. Můžete je podávat s celými růžičkami nebo ve formě pyré. Pro získání nejvíce živin brokolici kombinujte s rajčaty, avokádem nebo ořechy. Upravit ji můžete i zasyrova a využít ji jako základ salátu.

Brokolicová polévka
Suroviny pro 4 osoby:
- 400 g brokolice
- 2 lžíce olivového oleje
- 120 g bílé cibule
- 800 ml zeleninového vývaru (lze nahradit vodou)
- 1 lžička mletého muškátového oříšku
- 80 ml smetany na vaření (12%)
- 100 g smetanového sýra
- muškátový oříšek
- sůl a pepř
Postup přípravy:
- Nejprve si očistěte brokolici a nakrájejte ji na malé růžičky.
- Připravte si větší hrnec a rozehřejte v něm 2 lžíce olivového oleje na středním plameni.
- Jakmile je olej dostatečně rozehřátý, vložte do hrnce najemno nakrájenou cibuli a opékejte na středním plameni 2–3 minuty.
- Poté k cibuli přidejte růžičky brokolice a společně opékejte další 2–3 minuty na středním plameni.
- Následně obsah hrnce zalijte 800 ml zeleninového vývaru.
- Směs ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem, hrnec přiklopte pokličkou a vařte na mírném plameni 10–12 minut.
- Jakmile je brokolice měkká, přidejte do hrnce smetanu a vše provařte ještě 3–5 minut.
- Po provaření přidejte smetanový sýr a směs rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
TIP: Polévku lze servírovat s opečenými krutony z kváskového chleba. Dle chuti můžete před podáváním polévku pokapat sójovou smetanou a posypat slunečnicovými semínky.

Brokolicové karbanátky
Suroviny pro 4 osoby:
- 500 g brokolice (předem uvařit)
- 200 g syrových brambor varného typu B
- 50 g parmazánu
- 100 g sýra eidam
- 80 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 2 lžíce bramborového škrobu
- 1× vejce velikosti M
- 2 lžíce olivového oleje
- 5 g natě čerstvé hladkolisté petržele
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- ½ lžičky mletého kmínu
- sůl a pepř
Postup přípravy:
- Nejprve si předehřejte troubu na 180–185 °C a plech (30 cm × 40 cm) vyložte pečicím papírem.
- Mezitím si do větší mísy nastrouhejte uvařenou brokolici nahrubo a brambory, parmazán a eidam nastrouhejte najemno. Následně do mísy přidejte špaldovou mouku, bramborový škrob, vejce, 2 lžíce olivového oleje, najemno nasekanou hladkolistou petržel, mletý muškátový oříšek, mletý kmín, sůl a pepř a vše důkladně promíchejte.
- Ze vzniklé směsi tvarujte na připravený plech karbanátky o průměru 7 cm a výšce cca 2 cm.
- Jakmile takto zpracujete všechno těsto, vložte plech do trouby a karbanátky pečte 30–33 minut při 180–185 °C.
TIP: Karbanátky můžete podávat teplé, například s vařenými bramborami nebo i studené. například se zeleninovým salátem a jogurtovým dipem.
Zdroj: jimezdrave.cz, vegmania.cz, nzip.cz, dtest.cz