Tři šéfkuchaři se shodli na nejlepší přípravě brokolice: Je to jednodušší, než si myslíte
Brokolici někteří považují za superpotravinu plnou zdraví, pro jiné je zas noční můrou ze školní jídelny. Aby byla chutná, je nutné ji totiž připravit správně a mnozí z nás v tom chybují! Tři šéfkuchaři se podělili o své tajné a osvědčené triky, díky kterým se zaručeně stane jednou z nejoblíbenějších surovinou vaší kuchyně.
Je jen málo věcí tak zdravých jako brokolice. Zeleně zbarvená zelenina, která patří do rodiny brukvovitých jako třeba zelí, kapusta, kedlubna nebo květák, je plná bílkovin a vitamínů. Malé kytičky jsou plné vitamínů A, C a K a také vápníku, železa a draslíku. Jenže, co naplat, když vám připomíná brokolice spíše mdlou, rozvařenou hroudu něčeho šedo-zeleného, kterou jsme museli s nechutí jíst jako děti? Brokolice ale nemusí být vždy tak nejedlá, jak máme mnozí zažité. Je to úžasná zelenina, která dokáže být nasládlá, křupavá a plná chuti, tedy když víte, jak na ni. A právě o to se podělili tři profesionální šéfkuchaři. Takže, jaká je podle nich ta nejlepší cesta k dokonalé brokolici?

Blanšírování jako tajemství úspěchu
Pokud chcete brokolici přetvořit v lahodnou delikatesu, zapamatujte si jediné slovo: blanšírování. Tento jednoduchý proces se postará o to, aby brokolice zůstala krásně zelená, měla perfektní texturu a nepřišla o cenné živiny. Šéfkuchař Nathan Molina z kalifornské restaurace Genesee Valley Store vysvětlil, že blanšírování spočívá v krátkém ponoření brokolice do vroucí osolené vody do změknutí, trvá to asi tak jednu minutu. Následně ji ihned přendejte do ledové vody, abyste zastavili proces vaření. Jedině tak si brokolice zachová nejen svou barvu, ale i skvělou chuť. Po vychladnutí ji osušte na čisté kuchyňské utěrce a skladujte ve vzduchotěsné nádobě v lednici nebo ji zamražte, díky čemuž ji budete mít připravenou na pozdější použití.
Co dělat po blanšírování
Blanšírovaná brokolice je jen začátek. Jak ji upravíte dál, už záleží na vaší fantazii. Šéfkuchař Jamie Simpson z The Culinary Institute and The Chef’s Garden radí brokolici po blanšírování nakrájet na menší růžičky, pokapat olivovým olejem, posypat solí a pepřem a dát ji na deset minut péct do trouby předehřáté na 200 °C. Pro extra chuť přidejte nastrouhaný parmazán nebo čedar, nechte ho zlehka roztavit a těsně před podáváním přidejte kapku citronové šťávy.
Nic nevyhazujte: využijte stonky i listy
Spousta lidí dělá chybu, když vyhazuje stonky a listy brokolice. Přitom právě ony skrývají spoustu chuti i živin. Šéfkuchař Jimmy Vasquez ze špičkové restaurace Zou Zou’s říká, že stonky mají jemně sladkou chuť a skvěle se hodí do polévek, salátů nebo dokonce pesta. A listy? Ty zkuste zlehka osmahnout na olivovém oleji s česnekem a špetkou soli – vznikne jednoduchá, ale dokonalá příloha.

Recept na kuřecí čínu s brokolicí a paprikou
Připravte si:
100 g kuřecích prsou
50 ml sójové omáčky
80 g basmati rýže
1 červenou papriku
4 větší růžičky brokolice
1 lžičku sezamových semínek
chilli dle chuti
špetka soli
Basmati rýži nejprve propláchněte pod tekoucí vodou, aby se zbavila škrobu. Uařte ji podle návodu na obalu. Pro lepší chuť můžete do vody přidat trochu najemno nakrájené jarní cibulky. Kuřecí prsa nakrájejte na tenké nudličky, osolte a nechte chvíli odpočívat při pokojové teplotě. Mezitím omyjte papriku, brokolici a jarní cibulku. Papriku nakrájejte na nudličky, brokolici rozdělte na menší růžičky a cibulku nasekejte najemno. Na rozpálené pánvi wok zprudka opečte kuřecí maso. Jakmile se maso zatáhne a získá zlatavou barvu, odložte ho na stranu pánve. Do pánve přidejte papriku a brokolici. Zeleninu orestujte krátce, aby zůstala křupavá. Poté vše smíchejte s masem. Přilijte sójovou omáčku, přidejte chilli dle vaší chuti a lehce dosolte. Směs promíchejte a nechte pár minut provařit, aby se chutě propojily. Kuřecí směs podávejte s horkou basmati rýží. Na závěr podle chuti posypte sezamovými semínky a ozdobte jarní cibulkou.